רפלוקס - למה זה קורה ואיך אפשר להקל? המאזינה התקשרה לשוחח בנושא זה, אך קודם נסביר: רבים מאיתנו חווים מדי פעם תחושת צרבת או “שריפה בחזה” אחרי ארוחה - במיוחד כששוכבים לישון. אבל כשזה קורה לעיתים קרובות, ייתכן שמדובר בבעיה שנקראת רפלוקס. החדשות הטובות הן ברוב המקרים אפשר להקל עליה בעזרת שינויים פשוטים בהרגלי האכילה.
כשאותו סוגר חלש מדי, או כשיש לחץ גבוה בקיבה (למשל אחרי ארוחה גדולה או כשתכולת הקיבה גדולה מדי או נוזלית מאוד), החומצה עולה כלפי מעלה וגורמת לתחושת צריבה, טעם חמוץ או כאב בחזה.
לאכול לאט וללעוס היטב. בליעה מהירה מכניסה אוויר לקיבה ומגבירה לחץ פנימי. לא לאכול יותר מדי בבת אחת. עדיף 4-5 ארוחות קטנות ביום מאשר שתיים גדולות.
להימנע ממאכלים מטוגנים ושומניים. הם מעכבים את התרוקנות הקיבה ו”שומרים” את החומצה בפנים זמן ארוך יותר. להמעיט בתיבול חריף ובחומציות גבוהה. אפילו עגבניות עושות רע לחלק מן האנשים אם כי לא לכולם, אבל הכי לשים לב למיץ לימון או תבלינים חריפים שעלולים להחמיר תחושת צריבה.
לא לשכב מיד אחרי האוכל. מומלץ להמתין לפחות שעתיים לפני השינה, ואם הצרבת מופיעה בלילה - כדאי להגביה את ראש המיטה. להימנע מבגדים הדוקים באזור הבטן. לחץ חיצוני מחמיר גם הוא את הדחיפה כלפי מעלה. כל אלו יכולים לעזור, וחשוב לנסות את שינוי ההתנהגות לפני שלוקחים תרופות מנטרלות חומצה באופן קבוע כל החיים.
רפלוקס הוא לא “מחלה של חומצה”, אלא תוצאה של חוסר איזון מכני בין הוושט לקיבה. שינויי תזונה והרגלים יומיומיים פשוטים כמו הקטנת נפח הארוחות, לעיסה טובה והפרדת נוזלים ממוצקים, יכולים להפחית משמעותית את התופעה, לעיתים אפילו בלי תרופות.