לעיסת ציפורן מדי יום היא דרך פשוטה אך יעילה לתמוך בבריאות הכללית. החל מרענון נשימה והרגעת עיכול ועד סיוע פוטנציאלי לבריאות הלב וויסות רמת הסוכר בדם. הוא מלא בערכים תזונתיים וההרכב החזק שלה - במיוחד המולקולה הפעילה אאוגנול - הופך אותה לבריאה במיוחד בשימוש נכון.
כפית אחת (כ-2 גרם) של ציפורן טחונה מספקת סיבים תזונתיים וויטמין K, וכ-55% מהצריכה היומית המומלצת של מנגן - מינרל חיוני לבריאות העצם ולחילוף החומרים. ציפורן מכילה גם בטא-קרוטן, אשלגן וכמויות קטנות של מינרלים אחרים, והן עשירות באאוגנול, מרכיב מפתח ברבים מיתרונותיהן הבריאותיים. לעיסת ציפורן אחת ביום מספקת מקור מרוכז של נוגדי חמצון ומיקרו-נוטריינטים.
ציפורן עשירה בנוגדי חמצון, חומרים המסייעים לנטרל רדיקלים חופשיים מזיקים בגוף. מחקרים מראים כי אאוגנול (תרכובת מפתח בציפורן) יעיל במיוחד בהפחתת עקה חמצונית. נוכחותם של פלבנואידים ותרכובות פנוליות משפרת עוד יותר את ההשפעה הזו. לעיסת ציפורן אחת או שתיים מדי יום יכולה לחזק את הגנות הגוף מפני נזק לתאים, הזדקנות ומחלות בהן עקה חמצונית משחקת תפקיד, כגון מחלות לב וסוגים מסוימים של סרטן.
דלקת כרונית קשורה למצבים כרוניים רבים, כגון דלקת פרקים, מחלות לב וכלי דם ותסמונת מטבולית. הכוח האנטי-דלקתי של ציפורן טמון בעיקר באאוגנול, תרכובת שקשורה להפחתת תגובות דלקתיות של הגוף. לעיסת ציפורן מדי יום עשויה לסייע בהקלה על כאבי מפרקים ושרירים קלים, או אפילו על הנטל הדלקתי הכולל. עם זאת, במקרים חמורים, יש צורך בטיפול רפואי.
אחד היתרונות הבולטים ביותר של לעיסת ציפורן הוא נוכחותה בתוך הפה. ציפורן שימשה באופן מסורתי להקלה על כאבי שיניים, ריח רע מהפה ולקידום בריאות החניכיים. התכונות האנטי-מיקרוביאליות והמשככות הכאבים של אאוגנול הופכות את הציפורן לכלי טבעי לטיפוח הפה. לעיסת ציפורן יכולה לסייע בהפחתת חיידקים, רענון הנשימה, הקלה על כאבי שיניים קלים ולתמוך בבריאות השיניים הכללית.
בנוסף ליתרונותיה לבריאות הפה, ניצני ציפורן מיובשים גם מעוררים אנזימי עיכול, מסייעים בהקלה על נפיחות וגזים, ותומכים בעיכול בריא כאשר הם נצרכים לאחר הארוחות. לדוגמה, לעיסת ציפורן בודדת יכולה לסייע במניעת קלקול קיבה או אי נוחות לאחר ארוחה כבדה על ידי שיפור תפקוד האנזימים ותנועת המעיים.
הודות לתכונותיה האנטיבקטריאליות, האנטי-פטרייתיות והאנטי-ויראליות, לעיסת ציפורן יכולה לחזק את מערכת החיסון ולסייע במניעת זיהומים. הפעילות האנטי-מיקרוביאלית של תרכובות ציפורן יכולה להפחית חיידקים בחלל הפה וזיהומים בגרון, או אפילו חלק מחיידקי הנשימה. בשילוב עם כללי היגיינה כלליים, הדבר עשוי לסייע בחיזוק החסינות הטבעית של הגוף.
מחקרים עדכניים מצביעים על כך שציפורן עשויה למלא תפקיד בוויסות רמת הסוכר בדם. מספר מחקרים מצאו כי תרכובות בציפורן משפרות את הרגישות לאינסולין ומורידות את רמות הגלוקוז בדם הן אצל אנשים עם והן אצל אנשים ללא סוכרת. המחקר אמנם עדיין בעיצומו, אך לעיסת ציפורן מדי יום יכולה להיות הרגל עדין ותומך עבור אלו הסובלים מבעיות סוכר בדם.
מספר מחקרים בבעלי חיים הראו כי תמצית ציפורן עשויה לסייע בהגנה על הכבד מפני נזק, לתמוך בתהליכי ניקוי רעלים ולקדם התחדשות תאי כבד. בעוד שנתונים על בני אדם מוגבלים, תכונותיה נוגדות החמצון והאנטי דלקתיות של ציפורן מצביעות על כך שהיא עשויה להועיל לבריאות הכבד. מומחים ממליצים לאנשים עם מחלת כבד מתקדמת להתייעץ עם רופא לפני צריכת ציפורן באופן קבוע.
ציפורן יכולה לשפר את בריאות הלב וכלי הדם על ידי הורדת כולסטרול LDL (רע), העלאת כולסטרול HDL (טוב), הפחתת דלקות ושיפור זרימת הדם. מחקרים מסוימים מצביעים על כך שציפורן אחת ביום יכולה לתמוך ברמות שומנים בריאות ובבריאות כלי הדם. לעיסת ציפורן אחת מדי יום - יחד עם אורח חיים בריא - עשויה להיות חלק קטן אך יעיל במשטר בריא ללב.
לציפורן תכונות מכייחות ואנטי-מיקרוביאליות, המקדמות את בריאות מערכת הנשימה. לעיסת ציפורן, או צריכתה כאידוי או תה, יכולה לעזור לשחרר ליחה, להרגיע שיעול ולספק הקלה לכאבי גרון. לשמירה על בריאות יומית, לעיסת ציפורן לאחר הארוחות יכולה לעזור לשמור על מערכת הנשימה נקייה ונוחה.
התכונות נוגדות החמצון והאנטי-מיקרוביאליות של ציפורן חורגות הרבה מעבר לבריאות הפנימית. חומרים מזינים רבי עוצמה אלה מסייעים להילחם בחיידקים הגורמים לאקנה, להפחית דלקות עור ולהגן מפני נזקי עור חמצוניים, ובכך לקדם עור בריא. ציפורן, עשירה במנגן ובמינרלים אחרים, מועילה גם ליצירת עצם ולתחזוקת סחוס. היא יכולה לסייע בתמיכה בצפיפות העצם ולהפחית את הסיכון לבעיות עצם הקשורות לגיל.
חשוב להדגיש כי צריכה מוגזמת עלולה להוביל לתופעות לוואי. לכן, יש להיצמד לכמויות קטנות ומתאימות לבישול (לדוגמה, 1 עד 3 ציפורן שלמה או פחות מרבע כפית ציפורן טחונה ביום). מינונים גבוהים של החומר הפעיל אאוגנול, במיוחד משמן ציפורן או מתוספי מזון, עלולים להיות רעילים.
הימנעו מצריכת שמן ציפורן: אין לצרוך שמן ציפורן מרוכז, במיוחד לא על ידי ילדים, שכן אפילו כמויות קטנות עלולות להיות מסוכנות ולהוביל להתקפים, נזק לכבד וחוסר איזון נוזלים.
הפסקה לפני ניתוח: בשל תכונותיו מדללות הדם של אאוגנול, מומלץ להפסיק נטילת ציפורן לפחות שבועיים לפני כל ניתוח או הליך שיניים מתוכנן כדי להפחית את הסיכון לדימום מוגזם.