מחקר חדש: אלו הגבינות שעשויות להפחית את הסיכון למחלה הקשה

לפי מחקר שבוצע בשוודיה, צריכת גבינות שמנות ושמנת שמנה - כגון צ׳דר, ברי או גאודה, נקשרה לסיכון נמוך יותר לפתח דמנציה, בעוד מוצרי חלב דלי שומן לא הראו קשר דומה

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
גושי גבינות
גושי גבינות | צילום: אינג'אימג'
2
גלריה

ממצאי המחקר הראו כי אנשים שאכלו 50 גרם או יותר של גבינות עתירות שומן מדי יום - כמנה שווה לשתי פרוסות צ׳דר או חצי כוס גבינה מגוררת, פיתחו דמנציה ב-10% מהמקרים, לעומת 13% אצל אלו שאכלו פחות מ-15 גרם ביום. אחרי התאמה לגיל, מין, השכלה ואיכות התזונה הכללית, נמצא כי צריכת גבינות עתירות שומן מקושרת לירידה של 13% בסיכון לדמנציה.

 דמנציה. תהליך ניוון מוחי המסתיים במוות
דמנציה. תהליך ניוון מוחי המסתיים במוות | צילום: שאטרסטוק

בנוסף, צריכת שמנת שמנה, 20 גרם ביום או יותר (כ־1.4 כפות שמנת מתוקה) - נקשרה לירידה של 16% בסיכון לדמנציה, לעומת אלו שלא צרכו כלל. במקרה של דמנציה וסקולרית, נרשמה ירידה של 29% בסיכון אצל צורכי גבינות שמנות. לגבי מחלת אלצהיימר, נמצא סיכון נמוך יותר בקרב צורכי גבינות שמנות, אך רק אצל אלו שאינם נושאים את וריאנט הגן APOE e4 – גורם סיכון גנטי לאלצהיימר.

פרופסור אמילי סונסטדט מאוניברסיטת לונד בשוודיה ציינה: "לעשורים רבים הדיון על תזונה עתירת שומן מול דלה בשומן השפיע על הנחיות בריאותיות, ולעיתים אף סיווג גבינה כמזון לא בריא שיש להגביל. המחקר שלנו מצא כי חלק ממוצרי החלב עתירי השומן עשויים להפחית את הסיכון לדמנציה, ואתגר כמה הנחות ישנות לגבי שומן ובריאות המוח."

החוקרים הדגישו כי המחקר אינו מוכיח שצריכת גבינות ושמנת עתירות שומן מורידה את הסיכון לדמנציה, אלא מראה על קשר בלבד. הם המליצו על מחקרים נוספים, במיוחד במדינות כמו ארצות הברית, שבהן הגבינה לרוב נאכלת חמה או עם בשר, כדי לבדוק אם הממצאים יחולו גם שם.

תגיות:
דמנציה
/
גבינות
/
מחקר חדש
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף