הסטייק במרכז הצלחת? הדו"ח החדש שמבאס לגמרי את הקרניבורים

דו״ח חדש שפורסם בכתב העת הרפואי The Lancet מחזק את ההמלצה לצמצם משמעותית צריכת בשר אדום ולעבור לתזונה שמבוססת בעיקר על צמחים, ירקות, פירות ודגנים - גם בשביל הבריאות וגם בשביל הכדור

לוגו מעריב צילום: מעריב אונליין
עקבו אחרינו
סטייקים על האש
סטייקים על האש | צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90
3
גלריה

קבוצת מומחים בינלאומית פרסמה דו"ח חדש בכתב העת הרפואי The Lancet, ובו היא מחזקת מסקנה שכבר עוררה בעבר לא מעט עצבים בתעשיית המזון: תזונה בריאה באמת צריכה להיות בעיקר צמחית, עם שילוב מתון בלבד של מזון מהחי, ומינימום סוכר מוסף, שומן רווי ומלח.

ישראלים עושים ''על האש''
ישראלים עושים ''על האש'' | צילום: איל מרגולין, פלאש 90

הדו"ח החדש נשען על מחקר קודם מ-2019, שבו המליצו החוקרים לצמצם את צריכת הבשר לכמויות קטנות במיוחד. אז, כצפוי, תעשיות המזון והחקלאות ברחבי העולם לא בדיוק עפו על זה. גורמים בענף טענו שההמלצות מוגזמות, לא מציאותיות, מסוכנות או פשוט לא מתאימות להרגלי האכילה המקומיים במדינות שונות.

לפי ההמלצות החדשות, צריכת בשר אדום - בקר, חזיר וכבש - צריכה לעמוד על כ-15 גרם ביום בלבד. כן, קראתם נכון: 15 גרם. לא סטייק, לא חצי סטייק, אפילו לא ממש ביס רציני. בדו"ח הקודם ההמלצה עמדה על 14 גרם ביום, כך שהשינוי קטן מאוד, אבל הכיוון ברור לגמרי.

על האש, אילוסטרציה
על האש, אילוסטרציה | צילום: אינג'אימג'

החוקרים טוענים שהתזונה הזו קשורה לשיפור משמעותי במדדי בריאות, ירידה בתמותה מכל סיבה, והפחתה במחלות כרוניות מרכזיות שקשורות לתזונה. כלומר, מבחינתם זה לא עוד טרנד של אנשים עם שייק ירוק ביד ויוגה בשש בבוקר - אלא המלצה בריאותית רצינית עם בסיס מחקרי.

ועדיין, ברור שהסיפור הזה לא פשוט. לא כל אחד יכול להרשות לעצמו סל קניות בריא, לא בכל מקום יש נגישות למזון איכותי, ובואו - יש מדינות שבהן בשר הוא לא רק אוכל, אלא תרבות, מסורת, משפחה, חג ויום שישי בצהריים.

אבל אם יש משהו שהדו"ח הזה מנסה לצעוק בלי להתנצל, זה שהצלחת המודרנית שלנו כבדה מדי בבשר - ולפי המומחים, הגוף שלנו וגם הסביבה משלמים על זה מחיר. אז האם צריך להפוך מחר בבוקר לטבעונים? לא בהכרח. אבל לפי הדו"ח, אם הבשר הוא הכוכב הראשי בכל ארוחה - אולי הגיע הזמן לתת לו תפקיד קצת יותר קטן, ולהכניס לקדמת הבמה את מה שעד עכשיו היה רק "התוספת בצד".

תגיות:
בשר
/
תזונה
/
בריאות
/
קבב
/
שווארמה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף