"האם הבעיה היא שאילון מאסק הוא בעל השפעה ועשיר, או שהוא פשוט לא שמאלני?" - בשאלה רטורית זו פתחה ראשת ממשלת איטליה, ג'ורג'יה מלוני, התקפה חריפה על מבקרי המיליארדר במסיבת עיתונאים שנתית, שקיימה ביום חמישי ברומא. מלוני, שתיארה את מאסק כ"גאון", יצאה להגנה נחרצת על המיליארדר שמונה לאחרונה לתפקיד בכיר בממשל טראמפ הנכנס.
"הבעיה היא כשאנשים עשירים משתמשים במשאביהם למימון מפלגות, אגודות וגורמים פוליטיים ברחבי העולם כדי להשפיע על הבחירות הפוליטיות של מדינות", הדגישה. "זה לא מה שמאסק עושה. מאסק מימן מסע בחירות במדינה שלו, של המועמד שלו, במערכת שבה, אגב, זה די מקובל", הסבירה. "אבל אני לא מכירה מקרה שבו מאסק מימן מפלגות, אגודות או גורמים פוליטיים ברחבי העולם. זה, לדוגמה, מה שג'ורג' סורוס עושה", טענה והוסיפה: "וכן, אני רואה בזה התערבות מסוכנת בענייניהן של מדינות ובריבונותן".
דבריה של מלוני מגיעים על רקע הסערה שפרצה בשבוע שעבר סביב עסקת ענק בשווי 1.5 מיליארד יורו המתגבשת בין ממשלתה לחברת SpaceX של מאסק, לאספקת שירותי תקשורת מוצפנים לצבא ולשגרירויות איטליה. העסקה מעוררת חששות באיחוד האירופי, במיוחד לאור חתימת האיחוד על הסכם מתחרה בשווי 10.6 מיליארד יורו לפיתוח רשת לוויינים משלו.
במהלך ההצהרה תקפה מלוני את מה שהיא רואה כצביעות של השמאל: "אלה שעד אתמול שיבחו אנשי פיננסים גדולים - שלעתים קרובות הימרו נגד מדינות ומימנו גורמים פוליטיים - כפילנתרופיה", אמרה והדגישה כי בניגוד לאחרים, היא "מעולם לא קיבלה כסף ממאסק, בשונה מאלה שקיבלו מסורוס".
דבריה החריפים של מלוני מגיעים על רקע הסערה שפרצה בשבוע שעבר סביב עסקת ענק בשווי 1.5 מיליארד יורו המתגבשת בין ממשלתה לחברת SpaceX של מאסק, לאספקת שירותי תקשורת מוצפנים עבור הצבא והשגרירויות האיטלקיות, כך דווח בבלומברג. העסקה מעוררת חששות באיחוד האירופי, במיוחד על רקע חתימת האיחוד בחודש שעבר על הסכם מתחרה בשווי 10.6 מיליארד יורו לפיתוח רשת לוויינים משלו, שלא צפוי להתחיל לפעול לפני 2030, כפי שדווח בפייננשל טיימס.
מערכת היחסים בין מלוני למאסק החלה ביולי 2023, בפגישה שאורגנה על ידי אנדראה סטרופה, בן ברית של מאסק באיטליה, והעיתונאי ניקולה פורו - כך דווח היום בוושינגטון פוסט. בראיונות לעיתון, סיפרו השניים כי ביקשו לחבר בין שתי דמויות שראו בהן בעלות השקפות דומות.
"אני חושב שג'ורג'יה הבינה אותו", אמר פורו לוושינגטון פוסט. "הוא לא אוהב את תרבות ה-Woke, וזו הייתה נקודת החיבור ביניהם. היא לא אוהבת תקינות פוליטית". לדברי סטרופה בראיון לאותו עיתון, מאסק ומלוני דנו במגוון נושאים, כולל בינה מלאכותית ואהבתם המשותפת ל"שר הטבעות" - ספר שמלוני ומפלגתה מצטטים כמטאפורה למאבק הימין נגד השמאל.
בדצמבר האחרון, מדווח הוושינגטון פוסט, הופיע מאסק בפסטיבל הפוליטי "אטרז'ו" (הקרוי על שם דמות מ"הסיפור שאינו נגמר") שארגנה מלוני, שם קרא מאסק לאיטלקים "להביא יותר ילדים כדי להציל את התרבות האיטלקית". הקשר בין השניים התהדק עוד יותר כשמאסק העניק למלוני פרס במועצה האטלנטית בניו יורק, שם תיאר אותה כ"יפה עוד יותר בפנים מאשר בחוץ". בתגובה, היא הודתה לו על "גאונותו היקרה לתקופה בה אנו חיים". בעקבות המחמאות ההדדיות, לפי הוושינגטון פוסט, נאלצו השניים להכחיש שמועות על קשר רומנטי.
אם המחיר שעלינו לשלם עבור חברותו של מאסק הוא 1.5 מיליארד יורו מכספי איטליה להבאת הלוויינים שלו למדינה, איננו מוכנים לכך. אמרה אלי שליין, מנהיגת האופוזיציה והוסיפה: "איטליה לא למכירה", כך דווח בבלומברג. באותה כתבה, הוסיף חבר הפרלמנט האיטלקי קרלו קלנדה כי "זה מסוכן ביותר לנהל משא ומתן עם אדם משוגע שהולך ומאבד שליטה", בכוונו למאסק.
על פי הפייננשל טיימס, מעורבותו הגוברת של מאסק בפוליטיקה האירופית מעוררת דאגה במדינות נוספות ביבשת. העיתון חשף כי הוא מתכנן תרומה גדולה למפלגת Reform של נייג'ל פרג' בבריטניה, ובגרמניה עורר זעם בשל תמיכתו במפלגת הימין הקיצוני AfD. בוושינגטון פוסט דווח כי המתח באיטליה ראה ימי שיא נוספים, כאשר שנה שעברה, נשיא המדינה, סרג'יו מטרלה, הוציא הודעה חריגה, המזהירה את המיליארדר שלא להתערב בענייני המדינה, לאחר שמאסק קרא להדיח שופטים שפסלו תוכנית הגירה של מלוני כך על פי בלומברג.
על פי דיווח בפוליטיקו, באותה מסיבת העיתונאים ברומא בחמישי שעבר, נשאלה מלוני על אמירותיו השנויות במחלוקת של טראמפ בנוגע לגרינלנד, קנדה ותעלת פנמה. בתגובה, היא טענה כי דבריו היו "מסר תקיף לשחקנים הגלובליים האחרים ולא פעולה עוינת".
מלוני הוסיפה כי כנשיא בין 2017 ל-2021, טראמפ הוכיח את יכולתו לשלב דיפלומטיה והרתעה. עוד הוסיפה מלוני לאשר כי אכן הוזמנה לטקס ההשבעה של טראמפ, ולפי הוושינגטון פוסט, באיחוד האירופי כבר רואים בה דמות מפתח שתוכל לגשר בין הנשיא הנבחר לאירופה.
בינתיים, מלוני ממשיכה להפגין את כישוריה הדיפלומטיים. בעוד שעמדותיה החברתיות השמרניות הפכו אותה לחביבת תומכי טראמפ, עמדותיה בנושאי מדיניות חוץ זיכו אותה בתמיכת מנהיגי אירופה ואף של הנשיא ג'ו ביידן, שאירח אותה בבית הלבן שיבח את 'מנהיגותה החזקה', כך על פי הוושינגטון פוסט.
במסיבת העיתונאים הכחישה מלוני בתוקף כי אי פעם דנה ישירות בעסקת SpaceX עם מאסק. לדבריה, השיחות מתנהלות מתוך "ראיית האינטרס הלאומי" ולא על בסיס "חברויות או רעיונות פוליטיים".
היא הודתה כי עבודה עם חברה פרטית בעסקת ביטחון היא "לא אופטימלית", אך ציינה כי SpaceX הציגה לממשלה טכנולוגיה המאפשרת תקשורת מאובטחת ברמה הלאומית והגלובלית. לטענתה, העסקה נדרשת משום שהאירופאים (ההסכם של האיחוד האירופאי האמור לעיל- ג'.ט.) אינם מתקדמים מספיק מהר עם התוכנית המקבילה שלהם. "זו בעיה אירופית", אמרה. "המאמץ האירופי לא היה מוכן בזמן".