הנשיא הנבחר האמריקאי, דונלד טראמפ, מתכוון לחתום על למעלה ממאה צווים נשיאותיים מיד עם כניסתו לתפקיד ביום שני הקרוב, במה שמכונה על ידי יועציו "מתקפת הלם" שנועדה לשנות את מדיניות הממשל בתחומי ההגירה, האנרגיה והביטחון. בשל תחזית מזג אוויר קיצונית, טקס ההשבעה יתקיים לראשונה בתוך היכל הרוטונדה שבבניין הקפיטול, בנוכחות 700 מוזמנים בלבד.

בפגישה עם סנאטורים רפובליקנים, חשף טראמפ כי הצווים הנשיאותיים הראשונים שיועברו כבר בימיו הראשונים כנשיא, יתמקדו בהחמרת מדיניות ההגירה, ובכלל זאת גם הגבול עם מקסיקו. על פי דיווח של סוכנות הידיעות AP, הנשיא הנבחר מתכנן להורות על חידוש תוכנית "הישארו במקסיקו", שתחייב מבקשי מקלט להמתין מחוץ לגבולות ארה"ב בזמן שבקשתם נבחנת בידי הרשויות האמריקאיות.

הסנאטור ג'יימס לנקפורד מאוקלהומה מסר לסוכנות הידיעות כי בשלב הראשון יתמקד הממשל בגירוש של כמיליון מהגרים שנכנסו לארה"ב לאחרונה, ושהורשעו בפלילים או שלחלופין בית המשפט כבר הורה על גירושם. "זה הצעד הפשוט והמתבקש ביותר", אמר לנקפורד.

בתחום האנרגיה, טראמפ צפוי לבטל את ההגבלות על קידוחי נפט וגז שהטיל ממשל ביידן, לפרוש מהסכם פריז בנוגע לשיפור האקלים העולמי, ולעצור את פרויקט טורבינות הרוח בחוף המזרחי של ארה"ב. יועץ בכיר בצוות המעבר אמר ל-CNN כי "אנחנו רוצים להראות עד כמה אנחנו רציניים. טראמפ חזר, הגיע הזמן לפעול".

הנשיאים באים – אך לא בחפץ לב

בטקס ההשבעה ישתתפו כל הנשיאים לשעבר שעודם בחיים - ביידן, אובמה, בוש וקלינטון. כל אלה יבואו עם נשותיהם, מלבד מישל אובמה, שעשתה כותרות מכך שנמסר ממשרדה כי לא תנכח בהשבעה. עם זאת, כלל הנשיאים דחו את ההזמנה לארוחת הצהריים המסורתית שתיערך לאחר טקס ההשבעה. מקורבים לנשיאים לשעבר מסרו לרשת NBC כי אובמה וקלינטון קיבלו הזמנה אך נענו לה בשלילה, בעוד משרדו של בוש מסר כי לא קיבל הזמנה.

ג'ו ביידן  (צילום: רויטרס)
ג'ו ביידן (צילום: רויטרס)

ארוחת הצהריים המסורתית שלאחר ההשבעה, המאורגנת על ידי הוועדה המשותפת לטקסי ההשבעה של הקונגרס, היא מסורת בת למעלה ממאה שנה שהחלה ב-1897 עם השבעתו של הנשיא ויליאם מקינלי. מ-1953 נהייתה הארוחה לאירוע רשמי בו נושאים הפוליטיקאים נאומים ומרימים כוסית לממשל החדש. יצוין כי טראמפ ורעייתו לא השתתפו בטקס ההשבעה של ביידן ב-2021.

הסירוב להשתתף בארוחה איננו דבר מפתיע מכיוון שאף אחד מהנשיאים לשעבר לא תמך במועמדותו של טראמפ - בוש נמנע מתמיכה פומבית, בעוד אובמה וקלינטון תמכו בפומבי בקמלה האריס. לכן, הגעה לטקס אך היעדרות מהארוחה הריהי כאומרת: את הטקס הרשמי ואת מוסד הנשיא נכבד, את הנשיא עצמו - לא תודה.

משתתפים מפתיעים: בעלי הון, משפחות חטופים, עם הרב והאימאם

לראשונה בהיסטוריה, הוזמנו גם מנהיגים זרים לטקס, ביניהם נשיא ארגנטינה חאבייר מיליי שכבר אישר הגעתו. ראשי ממשלת הונגריה ואיטליה, ויקטור אורבן וג'ורג'ה מלוני, שוקלים להגיע. לצידם, ישתתפו גם מנהיגי ענקיות הטכנולוגיה: אילון מאסק, מארק צוקרברג וג'ף בזוס. באופן חריג, סגן נשיא סין, האן ז'נג, צפוי גם הוא להגיע.

בין המוזמנים הישראלים לטקס נמצאים משפחות החטופים האמריקאים, ביניהן הוריו של הרש גולדברג-פולין שנרצח בשבי, הוריו של החייל החטוף עידן אלכסנדר, ומשפחות נוספות. כמו כן הוזמנה משלחת ממועצת יש"ע.

רייצ'ל וג'ון, הוריו של הירש גולדברג פולין (צילום: מרק ישראל סלם)
רייצ'ל וג'ון, הוריו של הירש גולדברג פולין (צילום: מרק ישראל סלם)

לראשונה בטקס ההשבעה יישא ברכה גם אימאם, לצד כומר ורב. הרב ארי ברמן, נשיא ישיבה-יוניברסיטי בניו יורק, יהיה הישראלי-אמריקאי הראשון שנושא דברים בטקס השבעה לנשיאות ארה"ב. בדבריו שהובאו באתר ישיבה-יוניברסיטי (YU), אמר הרב ברמן כי ברכתו, שתינשא מיד לאחר נאום ההשבעה של טראמפ, תקרא לאומה האמריקאית להתאחד סביב ערכי היסוד שלה.

"אני שואב השראה מדברי הנביא ירמיהו, שלפני אלפי שנים הלך ברחובות ירושלים, בירתה הנצחית של ישראל, והכריז 'ברוך הגבר אשר יבטח בה'' (ירמיהו, יז:ז)", אמר ברמן. "אני מתפלל שנתאחד כולנו סביב ערכי החיים והחירות, השירות וההקרבה, ובמיוחד האמונה והמוסר, אותם כינה ג'ורג' וושינגטון 'התמיכות ההכרחיות' לשגשוגה של אמריקה".

יפה, אבל לא הכל כה פשוט ויפה. האימאם שנבחר לשרת לצידו של הרב ברמן הוא חושם אל-חוסייני מדירבורן, מישיגן, עורר מחלוקת רבה בשל התבטאויותיו בעבר. אל-חוסייני, דובר קהילת יוצאי עיראק באמריקה, טען בריאיון טלוויזיוני כי חיזבאללה אינו ארגון טרור, והשתתף בעצרת תמיכה בארגון שבה הניף תמונה של מנהיגו חסן נסראללה. בעימות טלוויזיוני אחר הוא אף העניק נבואת חיזיון בה, על בסיס כתבי הקודש, לפיה תתרחש "מתקפה נגד ישראל" שבה "המוסלמים יתפסו את השליטה בירושלים". למרות הביקורת הציבורית, השתתפותו בטקס לא בוטלה. נאחל לרב ברמן בהצלחה.

האירועים לקראת

האירועים השונים החלו כבר אתמול (שבת) במועדון הגולף של טראמפ בווירג'יניה, שם נערכה קבלת פנים מפוארת שכללה מופע זיקוקים מרהיב. לאחר מכן, במוצאי השבת, ערך סגן הנשיא הנבחר ג'יי.די. ואנס ארוחת ערב למוזמנים בלבד, כשמחיר הכרטיס לשני סועדים עומד על מיליון דולר - פי שניים מהמחיר בהשבעה הקודמת של טראמפ.

צוות המעבר של טראמפ בראשות סוזי ויילס, שתהיה ראשת הסגל הראשונה בהיסטוריה של הבית הלבן, פועל במרץ להכנת הצווים הנשיאותיים, כמדווח ב-CNN. ויילס נפגשה עם כמעט כל ראשי הסגל לשעבר של הבית הלבן כדי ללמוד מניסיונם, וגם קיימה פגישות תיאום עם יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון ומנהיג הרוב בסנאט ג'ון ת'ון.

הצווים הנשיאותיים

"טראמפ צפוי לחתום על הצווים הראשונים מיד לאחר טקס ההשבעה, כשחלקם יחכו לו כבר בבניין הקפיטול. "הראש שלכם יסתחרר כשתראו מה הולך לקרות", אמר טראמפ באחד מנאומי קמפיין הבחירות שלו. עם זאת, חלק מהבטחותיו ליום הראשון, כמו סיום המלחמה באוקראינה וביטול אזרחות אמריקאית מכוח לידה, אינן ניתנות למימוש באמצעות צו נשיאותי, כך שהדברים לא יקרו בימיו הראשונים כנשיא.

המספר יוצא הדופן של מאה צווים נשיאותיים ביום אחד מהווה שינוי דרמטי בהשוואה לקודמיו בתפקיד. לדוגמא, קודמו בתפקיד, ג'ו ביידן חתם על תשעה צווים ביומו הראשון, ובסך הכל על 160 צווים בארבע שנות כהונתו. כך שטראמפ עולה עליו בהרבה. עם זאת, יש קיצונים מטראמפ בעניין זה. הנשיא פרנקלין דלנו רוזוולט, חתם במהלך 12 שנות כהונתו על 2,023 צווים נשיאותיים - שיא שטראמפ יכול לחלום לו, אך אולי גם צפוי לממשו. ייתכן כי כשם שרוזוולט הרבה בצווים אלה עקב תחושת הדחיפות והאסונות מתקופתו (כמתבטא ב"ניו-דיל" הראשון, בזה השני), כך גם טראמפ מרגיש שהזמן דורש זאת.

הפתעות נוספות

בעקבות תחזית מזג האוויר הקשה, החוזה טמפרטורות שמתחת לאפס מעלות, הועבר הטקס המרכזי מהרחבה החיצונית להיכל הכניסה של בניין הקפיטול. "אני לא רוצה לראות אנשים נפגעים, אלה תנאים מסוכנים", כתב טראמפ ברשת החברתית שלו. יתר המוזמנים יוכלו לצפות בטקס במסכי ענק שיוצבו באצטדיון "קפיטול וואן".

גבעת הקפיטול, ארכיון (צילום: REUTERS/Jonathan Ernst)
גבעת הקפיטול, ארכיון (צילום: REUTERS/Jonathan Ernst)

כנראה שקארמה פועלת שעות נוספות, ומי שתומכיו הסתערו על גבעת הקפיטול ב-2021, לא יזכה לתומכים רבים בהשבעתו ב-2025.

לקראת האירועים, דווח בניו-יורק-טיימס שקמפיין טראמפ-ואנס גייס כ-200 מיליון דולר, סכום נמוך יחסית להשבעות קודמות. בטקס ההשבעה הראשון של טראמפ ב-2017 אושרה התקהלות של כמיליון איש, אך בפועל הגיעו בין 300 ל-600 אלף משתתפים.

בצל החגיגות, מלונות וושינגטון הבירה, הצפויה לארח כחצי מיליון מבקרים, העלו את מחיריהם ב-300 אחוזים. רבים מהם דורשים הזמנה מינימלית של שלושה לילות, ללא אפשרות ביטול.

מופתעים עד כה? יש עוד

נודע כי טראמפ הזמין את האדמו"ר אהרן טייטלבוים, מנהיג חסידות סאטמר, לפגישה בבית הלבן בפברואר. זוהי הפעם הראשונה בהיסטוריה שנשיא אמריקאי ייפגש עם מנהיג חסידי במסגרת רשמית. על פי גורמים בקמפיין טראמפ, הפגישה נועדה להודות לאדמו"ר על תמיכתו במערכת הבחירות. יחד עם זאת, הפגישה מעוררת ביקורת בקרב חוגים פרו-ציוניים בארה"ב, בשל התנגדותה הידועה של חסידות סאטמר לקיומה של מדינת ישראל.