בנאומו הפומבי הראשון מאז שהפסיד בבחירות ועזב את הבית הלבן, ביידן אמר כי הנשיא טראמפ "ננעל" על הביטוח הלאומי, ועשה "נזק והרס" לתוכנית שמיליוני אמריקאים תלויים בה. "הביטחון הסוציאלי ראוי להיות מוגן לטובת המדינה כולה", אמר ביידן, והוסיף כי פקידי טראמפ מיישמים מנטרה של עמק הסיליקון של "זוז מהר ושבור דברים" על הממשלה. "טוב, הם בהחלט שוברים דברים. הם יורים קודם ומכוונים אחר כך".
טראמפ הבטיח לא לקצץ בקצבאות הביטוח הלאומי ל-73 מיליון אמריקאים שנרשמו לתכנית, אך משרדים ברחבי המדינה הוצפו בשיחות ושאלות של אמריקאים שחוששים ששינויים בקצבאות שלהם ובמשרדי הביטוח הלאומי המקומיים שלהם עשויים להתקרב.
במשרדים המקומיים, אנשי צוות רבים יצאו לפנסיות מוקדמות שקודמו על ידי מאמצי קיצוץ העלויות של ממשל טראמפ, מה שהוביל להמתנה ותורים טלפוניים ארוכים יותר. המוסד לביטוח לאומי אמר שהוא רוצה להשיל אלפי מקומות עבודה במטה שלו.
ביידן אמר שבמהלך הממשל שלו, המינהל לביטוח לאומי קיצץ את זמני ההמתנה, שיפר את האמצעים למניעת הונאה והפך את מערכת הערעור לקבלת הטבות לאחידה יותר. "הכל נעשה יעיל יותר ואפקטיבי יותר", אמר, וזכה לתשואות מהקהל, שכלל קבוצה של מאות עורכי דין ואנשי מקצוע אחרים שדוגלים למען אנשים עם מוגבלות.
הנאום בשיקגו מסמן את ההתחלה של מה שיכול להיות סבב נאומים משמעותי עבור ביידן. הנאום התבצע בתשלום, ולפי שני אנשים שמכירים את הנושא, הוא צפוי להשתתף בכנסים דומים נוספים בעתיד. ביידן הופיע באירועים אחרים בפרופיל נמוך מאז שעזב את תפקידו ואף קיבל פרס מוקדם יותר החודש מהאחווה הבינלאומית של עובדי החשמל בוושינגטון.
במהלך מסע הבחירות שלו לנשיאות ב-2020, ביידן הזהיר לעתים קרובות מפני האיומים שהוא מאמין שממשל טראמפ שני יהווה למדינה. "אנחנו יכולים לשרוד ארבע שנים של דונלד טראמפ", אמר אז. "אבל אם ניתן לו שמונה שנים בבית הלבן, הוא ישנה לנצח את אופי האומה שלנו".