לא המלצה רפואית: דו"ח שפורסם על ידי אתר האינטרנט "B Psychology Today", ונבדק על ידי אתר התקשורת הערבי "אלערביה", קבע כי שוקולד, ובמיוחד שוקולד מריר עשיר בקקאו, צץ לאחרונה ככלי מבטיח לטיפול בדיכאון.
לפי הדיווח, מדובר בתגלית מודרנית עבורנו, אך בעצם מדובר בגילוי מחדש של דבר שהיה ידוע בקרב העמים הילידים של אמריקה לפני אלפי שנים. באותה התקופה, טרם הפך השוקולד לממתק מנחם, הוא היה נחשב עבורם לתרופה קדושה.
עדויות ארכיאולוגיות מראות שהשימוש בקקאו החל לפחות לפני כ-3,5000 שנים. בתרבויות העתיקות ראו בו מתנה אלוהית בעלת סגולות ריפוי חזקות. אז, הקקאו הוכן כמשקה, אליו לעיתים הוסיפו גם עשבי תיבול ותבלינים, והשימוש בו היה בטקסים ובמטרות רפואיות.
מבחינה רפואית, כך לפי העיתון הערבי "אלערביה", קקאו סייע לחולים שרזו לעלות במשקל, גירה את מערכת העצבים של חולים הסובלים מאדישות או עייפות, ואף שיפר את העיכול.
המדע המודרני מתחיל לאחרונה, כך לפי הדיווח באלערביה, לאשר מה שעמים קדושים ידעו במשך מאות שנים - קקאו מסייע בהשפעותיו נגד דיכאון. תיאוברומין, כך לפי הדיווח בעיתון הערבי, ממלא תפקיד מכריע בהקשר זה.
הוא דומה לקפאין אך עם השפעות עדינות יותר ופועל באמצעות מספר מנגנונים. מחקרים בנושא מצביעים שהוא נקשר ל"אתרים ספציפיים על ניורונים" הנקראים קולטני אדנוזין, מה שמשפר את הערנות ובמקביל מווסת את קולטני GABA, מוליך עצבי המשפיע על מצב הרוח. שלא כמו קפאין, השפעותיו של תאוברומין הן הדרגתיות ואינן גורמות בדרך כלל לעצבנות או להתמוטטות אנרגיה המלווים קפה - כך לפי המחקר שפורסם ב"אלערביה".
מחקרים קליניים אחרונים, לפי הדיווח בעיתון הערבי, מספקים ראיות משכנעות לתכונותיו של שוקולד לשיפור מצב הרוח. ניסוי מבוקר אקראי דיווח כי צריכת 30 גרם של שוקולד מריר 85% מדי יום שיפרה את מצב הרוח והגדילה את מגוון המיקרוביום במעיים, דבר המצביע על כך ששוקולד מריר מקל על רגשות שליליים דרך ציר המעי-מוח.
מחקר שנערך בקרב 13,626 מבוגרים אמריקאים מצא כי אלו שאכלו שוקולד מריר היו בעלי סיכוי נמוך משמעותית לחוות תסמיני דיכאון בהשוואה לאלו שלא. באופן ספציפי, אלו שאכלו שוקולד מריר היו בסיכון נמוך ב-70% לחוות תסמיני דיכאון בהשוואה לאלו שלא. עם זאת נזכיר כי דיכאון לעיתים היא תופעה שקורית בעקבות כימיקלים במוח ואין להסתמך על המחקר הנוכחי בנושא ויש להתייעץ עם רופאים בנושא.
הדו"ח קובע כי השפעות אלו קשורות רק לשוקולד מריר עשיר בקקאו. ניסוי אקראי שהשווה שוקולד עם 85% קקאו ושוקולד עם 70% קקאו מצא שרק השוקולד עם תכולת הקקאו הגבוהה יותר הפחית משמעותית מצב רוח שלילי.
מחקר נוסף שנערך לאחרונה בקרב נשים בגיל המעבר הראה כי אכילת שוקולד מריר המכיל 78% שוקולד (12 גרם ביום) במשך שמונה שבועות הפחיתה משמעותית את ציוני הדיכאון בהשוואה לקבוצת ביקורת שאכלה שוקולד חלב. תוצאות אלו מדגישות את הפוטנציאל של שוקולד מריר כטיפול עבור קבוצות מסוימות של אנשים הסובלים מדיכאון.