הפרטים המלאים של ההצעה טרם פורסמו, אולם היא מגיעה על רקע דו"ח חמור של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (IAEA), לפיו איראן צברה מעל 400 קילוגרם של אורניום מועשר לרמה של 60% — קרוב מאוד לרמת ההעשרה הנדרשת לייצור נשק גרעיני (90%).
הדו"ח של הסוכנות צפוי לאפשר לארצות הברית, בריטניה, צרפת וגרמניה להפעיל לחץ על מועצת המנהלים של הסוכנות להכריז על איראן כמי שמפרה את התחייבויותיה הבינלאומיות בנושא אי-הפצת נשק גרעיני.
איראן ממשיכה לטעון כי תוכנית הגרעין שלה נועדה לצרכים אזרחיים בלבד. בתגובה לדו"ח כינתה התקשורת האיראנית הממלכתית את ממצאיו "האשמות חסרות בסיס ומונעות משיקולים פוליטיים". במקביל, הזהירה טהרן כי "תנקוט צעדים מתאימים" אם ייעשה ניסיון לפעול נגדה במסגרת מועצת המנהלים של הסוכנות.
המו"מ בין וושינגטון לטהרן נמשך מזה חודשים בתיווך עומאן, אולם גם לאחר התקדמות מסוימת נותרו חילוקי דעות מהותיים - ובראשם שאלת המשך העשרת האורניום באיראן במסגרת כל הסכם עתידי.
במקביל, בכירים אמריקנים מעריכים כי אם תחליט איראן לייצר נשק גרעיני, תוכל להגיע לחומר בקיע ברמת נשק תוך פחות משבועיים ולייצר פצצה בתוך מספר חודשים בלבד. הסוכנות הבינלאומית מציינת כי אינה יכולה לאשר את הצהרות איראן בנוגע לאופי תוכניתה, שכן טהרן מונעת גישה ממפקחים בכירים ולא מספקת הסברים לשאלות שנותרו פתוחות לגבי עברה הגרעיני.
הנשיא טראמפ מבקש כעת להשיג הסכם חדש שיחליף את הסכם הגרעין מ-2015 (ה-JCPOA), שנחתם עם שש מעצמות העולם בתמורה להסרת סנקציות. כזכור, במהלך כהונתו הראשונה נסוג טראמפ מההסכם בטענה שהיה "הסכם רע" שלא התמודד עם כלל האיומים מצד איראן, ובעיקר עם תוכנית הטילים הבליסטיים שלה.
מאז חידשה וושינגטון את הסנקציות על איראן במסגרת מדיניות "הלחץ המירבי", בעוד שטהרן המשיכה להפר באופן שיטתי את מגבלות ההסכם הישן ולהאיץ את תוכנית הגרעין שלה. טראמפ אף הזהיר בעבר כי אם ייכשל המו"מ, לא יהסס להפעיל כוח צבאי נגד מתקני הגרעין של איראן.