שלושה חודשים למלחמה: לחץ שיא באיראן - חמינאי הוציא את נשק יום הדין

1,000 בני אדם הוצאו להורג מתחילת השנה, הרוב בגין עבירות הקשורות לסמים - כך מציין הדוח של ארגון זכויות האדם האיראני. לפי הנתונים, מדובר במספר הכי גבוה מזה 30 שנים

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
הפגנה שהתקיימה בלונדון נגד הוצאות להורג באיראן, 2024
הפגנה שהתקיימה בלונדון נגד הוצאות להורג באיראן, 2024 | צילום: REUTERS/Lisi Niesner
3
גלריה

באיראן דווח כי הרשות השופטת של משמרות המהפכה הוציאו להורג בתלייה בחודש ספטמבר לפחות 178 בני אדם לפחות שהיו אסירים בבתי כלא איראניים, ולפחות 1,000 מאז תחילת השנה - כך מדווח הערוץ "איראן". לפי הנתונים, מדובר במספר הכי גבוה ב-30 השנים האחרונות.

כעת, ארגון זכויות האדם האיראני (HRANA), שבסיסו בנורבגיה, דיווח כי לפחות 64 הוצאות להורג נרשמו בשבוע האחרון בלבד, וכי הצליחו לאשר שהתרחשו 1,000 מאז ה-1 בינואר. עוד ציין כי מדובר בנתון שמסמל מינימום בשל הקושי לעקוב אחר דיווחים מאיראן - בעקבות הגבלות, ולכן המספר האמיתי גבוה יותר.

איברהים ראיסי
איברהים ראיסי | צילום: Office of the Iranian Supreme Leader/WANA

"קוראים לקהילה הבינלאומית להגיב"

בדוח החודשי האחרון של הארגון, מהיום - ה-23 בספטמבר (1404/07/01 בלוח השנה האיראני), כי תועדו לפחות שמונה הרשעות וארבעה אישורי גזר דין מוות לאסירים בחודש האחרון. לפי הנתונים, איראן הוציאה להורג בממוצע שישה אנשים בכל יום, ואדם אחד בכל ארבע שעות - בתוך חודש.

ארגון זכויות האדם קרא לקהילה הבינלאומית להגיב, תוך שהוא מציין כי רוב ההוצאות להורג מבוצעות בעקבות אישומים שאינם מוגדרים כפשעים חמורים ביותר לפי הגדרתו של המשפט הבינלאומי, כך טענו. עוד ציין כי גזר הדין ניתן לרוב תוך מספר דקות של הליכים בבתי המשפט של משמרות המהפכה, וזאת ללא שמירה על עקרונות המשפט ההוגן, ותוך מניעת גישה לעורך דין, והסתמכות על הודאות שנלקחו תחת עינויים.

עוד צוין כי לפי הבהרת בתי הדין הבינלאומיים ולפי ועדות חקירה של האו"ם, השימוש השיטתי בהוצאות להורג לאחר משפט ראווה כולל נגד מי שהואשמו בפשעים רגילים, יכול להיחשב כ"פשע נגד האנושות, לפי המשפט הבינלאומי.

איראנים בגרמניה מציינים שנתיים למעצר ורצח מהסא אמיני, לונדון 2024
איראנים בגרמניה מציינים שנתיים למעצר ורצח מהסא אמיני, לונדון 2024 | צילום: REUTERS/Nadja Wohlleben

שביתת רעב נגד ההוצאה להורג

עוד צוין כי החלה שביתת רעב של אסירים, כחלק מקמפיין "בימי שלישי - לא להוצאות להורג". מדובר בשביתה הדורשת להפסיק את מתן וביצוע גזרי הדין הללו, ובשבוע ה-87 שלה, אסירים הכלואים ב-52 בתי כלא ברחבי איראן פתחו בשביתת רעב. עוד צוין כי קמפיין זה הפך לאחת מתנועות המחאה החשובות ביותר בבתי הכלא האיראניים בחודשים האחרונים, ובכל שבוע, באמצעות שביתות רעב והפגנות של אסירים, הוא שומר על קול המחאה נגד גזרי דין מוות והליכים משפטיים לא הוגנים בחיים.

בדוגמה האחרונה למחאות אלו, סרטונים שפורסמו ברשתות החברתיות מראים קבוצת משפחות של אסירים פוליטיים שנידונו למוות מקיימים עצרת מחאה לתמיכה בקמפיין. הנוכחים במפגשים אלה אוחזים בתמונות של אסירים פוליטיים ובשלטים עליהם נכתב "לא להוצאות להורג", "ביטול מיידי של גזרי דין מוות", "יש לבטל את ביצוע העונש מימי הביניים הזה" ו"יש לשחרר אסירים פוליטיים", דרשו את ביטול גזרי הדין המוות שלהם.

קמפיין זה ראה בחיים את הזכות הבסיסית של כל אדם ואת הוצאה להורג כאלימות בלתי מוצדקת כנגד זכות זו, והכריז: "קולנו חייב להיות חזק יותר מכל דיכוי ודיכוי. בכל שבוע, בכל יום שלישי, לזכר קורבנות ההוצאות להורג, אנו קמים לדרוש צדק ולהגן על החיים".

תגיות:
איראן
/
זכויות אדם
/
הוצאה להורג
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף