זלנסקי מודה לראשונה: מערכת הנשק שישראל העבירה לאוקראינה

נשיא אוקראינה הצהיר היום לראשונה כי ישראל מעבירה לאוקראינה את מערכת היירוט "פטריוט". מדובר באמירה שמאמתת את השמועות שנשמעות כבר שנים

לוגו reuters צילום: רויטרס
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי | צילום: צילום מסך רשת X
2
גלריה

ב"רויטרס" הביאו את דברי נשיא אוקראינה זלנסקי היום (שבת) לפיהם "אוקראינה כבר קיבלה מישראל את מערכת הפטריוט, והיא כבר פרוסה". מדובר באמירה מפתיעה היות וישראל לא מייצרת את מערכת ה"פטריוט" אלא מקבלת אותה מארצות הברית. השמועות על כך שישראל מעבירה את המערכת לאוקראינה מגיעות מכיוונים שונים בשנים האחרונות.

מלחמת המפרץ 1991. יירוט עם טילי פטריוט
מלחמת המפרץ 1991. יירוט עם טילי פטריוט | צילום: אלי דסה

המהלך נחשף סביב מו״מ לרכישת מערכת פטריוט על ידי דנמרק. לאחר שבועות של לחצים מצד ארה״ב וצרפת, נסוג הפנטגון ברגע האחרון - ודנמרק חתמה על עסקת ענק בהיקף של 9.1 מיליארד דולר עם קונסורציום צרפתי־איטלקי ומדינות נוספות. מדובר בעסקת הנשק הגדולה בתולדותיה.

בפנטגון מודים כי מלאי הפטריוטים בארה״ב נמוך משמעותית מהנדרש: לפי ההערכות, הצבא מחזיק רק בכ־25% מהמיירטים הדרושים לפי תוכניותיו. המערכת, שאין לה תחליף אירופי, נחשבת קריטית לנוכח החשש מהתקפות אוויריות רוסיות, חשש שהתחזק לאחר חדירות של מטוסי קרב רוסים לשמי אסטוניה. עצירת עסקאות נוספות עלולה להותיר את מדינות נאט״ו חשופות יותר לאיומים מצד רוסיה, ולהחריף את הפער בין אירופה לוושינגטון.

ההתבטאות מגיעה לאחר דיווח שפורסם בימים האחרונים בפייננשל טיימס, לפיו ישראל, ארה"ב ואוקראינה מקיימות שיח על העברת שמונה סוללות פטריוט שנמצאות בשימוש בישראל לאוקראינה.

על פי הדיווח, ישראל הודיעה באפריל כי תתחיל לפרק את שמונה סוללות הפטריוט שלה ותחליף אותן במערכות מתקדמות יותר. אבל הסוללות, ששימשו במלחמה הנוכחית של ישראל עם חמאס, עדיין לא יצאו מכלל שימוש בשל חשש שהמתיחות עם חיזבאללה עלול להפוך למלחמה כוללת. אם תתממש, העברה כזו תהווה שינוי צעד ביכולות ההגנה של אוקראינה. למדינה יש כיום לפחות ארבע מערכות פטריוט, המסופקות על ידי ארה"ב וגרמניה.

תגיות:
ישראל
/
מלחמת רוסיה-אוקראינה
/
ולדימיר זלנסקי
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף