אחרי חבילת הסנקציות: הצעד הרדיקלי ששוקלים במערב נגד רוסיה

האיחוד האירופי וארה״ב החריפו את הסנקציות נגד רוסיה, אך דחו החלטה על החרמת נכסים רוסיים בהיקף של מאות מיליארדי דולרים. חלק מהמדינות מזהירות: הצעד עלול לערער את היציבות הפיננסית

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
תקיפות אוקראיניות בתוך שטח רוסיה | צילום: דובר צה"ל

שווי הנכסים הרוסיים שהוקפאו באיחוד האירופי, במדינות ה־G7 ובאוסטרליה מוערך בכ־280 מיליארד דולר - רובם מניות ואג"ח בבעלות הבנק המרכזי הרוסי, המוחזקים בעיקר דרך חברת Euroclear שבבלגיה. נוסף על כך, נכסים פרטיים של אנשי עסקים רוסים בכירים, לרבות יאכטות, מטוסים ונכסי נדל"ן, בשווי של כ־58 מיליארד דולר, הוקפאו גם הם. לפי מכון Brookings, הסכום הכולל נע בין 300 ל־330 מיליארד דולר.

מדינות המערב החרימו מאז תחילת המלחמה עשרות יאכטות, מטוסים ונכסים פרטיים של אוליגרכים רוסים. בבריטניה הוקפאו נכסים בשווי למעלה מ־25 מיליארד ליש"ט - אך טרם בוצעה החרמה מלאה. הממשלה בלונדון משתמשת ברווחים שנצברו מהנכסים הקפואים למימון סיוע צבאי לקייב, כמו רכישת טילים בשווי 70 מיליון ליש"ט. בצרפת ובאיטליה הוחרמו יאכטות בשווי מאות מיליוני דולרים, ובגרמניה הולאמה חברת Gazprom Germania לשם הגנה על הביטחון האנרגטי.

הביע חשש. בארט דה ובר
הביע חשש. בארט דה ובר | צילום: Pier Marco Tacca/Getty Images

האיחוד האירופי שוקל מתווה הלוואות של כ־140 מיליארד אירו לאוקראינה, המבוסס על נכסי הבנק המרכזי הרוסי הקפואים. ההצעה קיבל חיזוק לאחר שארצות הברית צמצמה את הסיוע הישיר לקייב. ספרד הציעה להקים קרן ביטחון אירופית חדשה שתשתמש בנכסים הקפואים למימון תוכניות צבאיות ולחיזוק מערכי ההגנה של אירופה. חלק מהרווחים שנצברו מהנכסים כבר הופנו לתקציב הסיוע לאוקראינה - במסגרת חבילת סיוע של 50 מיליארד דולר ממדינות ה־G7.

140 מיליארד אירו על הפרק. וולודימיר זלנסקי
140 מיליארד אירו על הפרק. וולודימיר זלנסקי | צילום: Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS
תגיות:
רוסיה
/
ולדימיר פוטין
/
סנקציות
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף