ספרד צפויה להציג בשנה הבאה גרעון תקציבי נמוך יותר מזה של גרמניה – לראשונה, לאחר כמעט 20 שנה – מה שמעיד על שינוי משמעותי במעמדה הכלכלי של המדינה באירופה.
לפי תחזית בנק ספרד, הגירעון של המדינה יעמוד על 2.5% מהתמ"ג ב־2025 וירד ל־2.3% ב־2026, בעוד שהגרמני צפוי לעלות מ־2.3% השנה ל־3.1% בשנה הבאה. מדובר במהפך ההיסטורי: מאז המשבר הכלכלי באירופה לפני יותר מ-15 שנה, גרמניה נחשבה לדוגמה של יציבות, בעוד ספרד ושאר מדינות דרום אירופה סבלו מגרעונות גדולים וחובות גבוהים.
הצמיחה הכלכלית הגבוהה בספרד בשנים האחרונות, לצד הכנסות מס מוגברות והוצאות ציבוריות מתונות, סייעה לצמצום הגרעון. מאז תחילת 2022 רושמת ספרד צמיחה רבעונית ממוצעת של 3.9%, לעומת 0.3% בלבד בגרמניה. ההערכה היא שספרד תציג השנה גם עודף ראשוני – כלומר רווח תקציבי לפני תשלום הריביות על החוב.
השיפור הפיסקלי מאפשר למדינה גם ליהנות מעלויות הלוואה נמוכות יותר, ואג"ח ממשלת ספרד כיום מוצעות עם הפרמיה הנמוכה ביותר מול אג"ח גרמניות מאז לפני משבר החוב האירופי. עם זאת, החוב הכולל של ספרד עדיין גבוה ומסתכם בכ־100% מהתמ"ג, בעוד חוב גרמניה עומד על 64%.
לפי מומחים, הסיבה לשיפור הפיסקלי של ספרד טמונה לא רק בכלכלה החזקה אלא גם במצוקה הפוליטית: ממשלת המיעוט של ראש הממשלה פדרו סאנצ'ז לא הצליחה להעביר תקציב חדש, מה שמנע הוצאות חדשות והוביל לשליטה בדפוסי ההוצאה הקיימים.
בגרמניה לעומת זאת, חוסר ההשקעות בתשתיות והגברת ההוצאות על רווחה וקיצוצי מס גרמו לעלייה בחוב ובגרעון, והפכו את היתרון הכלכלי של המדינה לעדין יותר.
המומחים מציינים כי מהפך זה משקף שינוי דרמטי בסדרי הכוחות הכלכליים באירופה, וממחיש כיצד מדינות דרום אירופה שהיו "קורבן" למשבר החוב של האיחוד האירופי מצליחות היום להציג ביצועים טובים יותר מאשר המדינות הגדולות בצפון.