"ישראל איום מספר 1": ארדואן נכנס ללחץ - וזה כבר לא מצחיק

טורקיה רואה בישראל איום אסטרטגי גלוי, במיוחד אחרי הפסגה בירושלים עם יוון וקפריסין. המוסדות הטורקיים ממקדים כעת את תוכניות ההגנה נגד ישראל, על רקע הסכמים צבאיים ישראליים-יווניים והסלמה בסוריה

אלי לאון צילום: פרטי
תרגיל משותף בין חיל האוויר הישראלי לחיל האוויר היווני | צילום: דובר צה"ל

סדר היום של המוסדות בטורקיה מתמקד כעת בעובדה שישראל, אשר הואשמה בהרג המוני בעזה ובתקיפות בלבנון, סוריה, תימן, איראן וקטאר, מציבה את טורקיה כמטרה הגדולה והחדשה שלה. מומחים באנקרה טוענים כי על המדינה לכוון מעתה את תוכניות ההגנה שלה בראש ובראשונה כנגד ישראל, לאור מה שהם מתארים כניסיונות ישראליים לגרור את האזור למשברים חדשים.

 ראש ממשלת יוון קיריאקוס מיצוטאקיס, נתניהו ונשיא קפריסין ניקוס כריסטודולידיס
ראש ממשלת יוון קיריאקוס מיצוטאקיס, נתניהו ונשיא קפריסין ניקוס כריסטודולידיס | צילום: מעיין טואף, לע''מ

המפגש תואר כהכרזה פוליטית על חזית חדשה המכוונת נגד טורקיה במזרח הים התיכון. במהלך הפסגה, נתניהו שיגר מסר חריף מבלי לנקוב בשמות, ואמר: "אני קורא לאלו החולמים על אימפריה, שכחו מזה". דברים אלו פורשו על ידי אנליסטים כקריאת תיגר ישירה על טורקיה החורגת מגבולות הנימוס הדיפלומטי. הכתבה בעיתון "יני שאפק" שילבו גם ציטוטים של מהתקשורת הישראלית, כולל ג'רוזלם פוסט וטענו כי הם מהווים "החרפת טון".

מערכת ה- PULS של אלביט
מערכת ה- PULS של אלביט | צילום: אלביט מערכות

שר החוץ פידאן הצהיר בדמשק כי ה-SDG מבצע חלק מפעולותיו בתיאום עם ישראל, עובדה המהווה לטענתו את המכשול הגדול ביותר לתהליך האינטגרציה בסוריה. מקורות מקומיים אף טענו כי נציגי ה-SDG נפגשים עם גורמים ישראלים כמעט מדי שבוע. לסיום, המטה הכללי היווני אישר כי יוון חתמה על "תוכנית פעולה משותפת" עם הממשל "הקפריסאי-יווני" וישראל, וכן על "תוכנית שיתוף פעולה ביטחוני" לשנת 2026 עם ישראל.

הסכמים אלו כוללים תרגילים משותפים, הכשרות לכוחות מיוחדים והתייעצויות בדרגים גבוהים, ומעידים על הידוק משמעותי של הקשרים הצבאיים בין שלוש המדינות כחלק ממהלך של כיתור מול האתגר הטורקי.

רג'יפ טאיפ ארדואן
רג'יפ טאיפ ארדואן | צילום: רויטרס

לפי דברי הנשיא, בשבוע שעבר הגיעה לעזה ספינת סיוע טורקית הנושאת 1,300 טונות של ציוד הומניטרי. ארדואן הבטיח להגביר את הסיוע לפלסטין ולהרבות בתפילות למענה. בהתבטאות חריפה כלפי גורמים יריבים, הצהיר הנשיא כי דבריהם של אלו שעל ידיהם "דם של יותר מ-70 אלף אחים" הם חסרי משמעות ומשולים ל"רעש של פח". הוא הבהיר כי טורקיה לא תיפול למלכודות פוליטיות וכי דגל המדינה ימשיך להעניק תקווה ללבבות עצובים.

תגיות:
טורקיה
/
רג'פ טאיפ ארדואן
/
יוון
/
יחסי ישראל-טורקיה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף