רצו להחרים ולא הצליחו: המעצמה האירופית נאלצה לרכוש נשק ישראלי - שאין לו תחליף

למרות אמברגו הנשק הרשמי נגד ישראל, המעצמה האירופאית החליטה לקבל ציוד צבאי ישראל - מהלך שעורר ביקורת נוקבת. הממשלה נאלצה להודות ש"החריגה" את הציוד בחוסר ברירה

אלי לאון צילום: פרטי
רחפן SIRTAP של איירבאס
רחפן SIRTAP של איירבאס | צילום: מתוך אתר החברה
2
גלריה

ההחלטה, שהתקבלה במועצת השרים ב-23 בדצמבר, נומקה בצורך להגן על "אינטרסים כלליים לאומיים". הממשלה הספרדית הסבירה כי הפרויקטים המדוברים, הכוללים את מטוסי התובלה והתדלוק A400M, A330MRTT, C295 ואת הכטב"ם SIRTAP, הם בעלי פוטנציאל תעשייתי ויצואני רב. לפי הממשלה, "לא קיימות חלופות מיידיות" לרכיבים הטכנולוגיים הישראליים הנדרשים עבור פרויקטים אלו, ועצירתם תסכן את הכדאיות הכלכלית של קווי הייצור ותפגע באלפי משרות טכנולוגיות בספרד.

מטוס איירבאס A330MRTT בשירות חיל האוויר הספרדי
מטוס איירבאס A330MRTT בשירות חיל האוויר הספרדי | צילום: רויטרס

ארגונים ובראשם "הקמפיין לסיום סחר הנשק עם ישראל", המאגד מאות ארגונים, תקפו בחריפות את ההחלטה. לטענתם, האישור החריג מוכיח כי הצו מספטמבר אינו אמברגו מלא אלא מכיל "חורים שדרכם מסתננת השותפות". הארגונים מזהירים כי הסודיות סביב העסקאות מונעת ביקורת ציבורית על הנימוקים להחרגות, וזאת בעוד הלחימה בעזה נמשכת ובית הדין הבין לאומי לצדק קורא למדינות להימנע מ"קשרים התורמים לכיבוש".

תגיות:
ספרד
/
ישראל
/
התעשייה האווירית
/
עסקת נשק
/
אלביט
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף