התגובה לארדואן ובן סלמאן: המסדרון שיגיע גם לישראל יצא לדרך

נשיא האמירויות השייח' מוחמד בן זאיד נחת בניו דלהי לביקור רשמי | במוקד שיחות עם ראש הממשלה נרנדרה מודי על סחר, אנרגיה, ביטחון ותיאום עמדות אזורי - על רקע הצגת "מועצת השלום" של טראמפ

אלי לאון צילום: פרטי
הנשיא הרצוג במהלך פגישתו עם השייח' בן זאיד (צילום: איתי בית און) | צילום:

זהו ביקורו הרשמי השלישי של בן זאיד בהודו מאז כניסתו לתפקיד הנשיא, והחמישי בעשור האחרון - נתון המדגיש את העמקת היחסים האסטרטגיים בין אבו דאבי לניו דלהי.

מודי ובן זאיד. יחסי מסחר של 100 מיליארד דולר בשנת 2025
מודי ובן זאיד. יחסי מסחר של 100 מיליארד דולר בשנת 2025 | צילום: רויטרס

השיחות בין המנהיגים צפויות להתמקד בחיזוק השותפות האסטרטגית המקיפה, בדגש על הרחבת שיתופי הפעולה בתחומי הסחר, ההשקעות, האנרגיה והטכנולוגיה.

על פי הדיווחים בתקשורת ההודית, במהלך הביקור צפויים שני הצדדים לפעול לקידום יוזמות רב-צדדיות רחבות יותר, כגון קבוצת I2U2 (הודו, ישראל, איחוד האמירויות וארצות הברית) והמסדרון הכלכלי הודו-מזרח תיכון-אירופה (IMEC).

יוזמות אלו לא רשמו התקדמות רבה לאחרונה, בעיקר בשל הסכסוך במזרח התיכון וההתפתחויות בגזרה האיראנית ובבריתות המזרח-תיכוניות החדשות. פורום I2U2, המכונה לעיתים "הקוואד של מערב אסיה", הוקם רשמית באוקטובר 2021 והושק ברמת מנהיגים ביולי 2022.

מטרתו המרכזית היא לרתום את היכולות הטכנולוגיות וההון של המדינות החברות כדי להתמודד עם אתגרים גלובליים ולקדם פרויקטים תשתיתיים בפרויקט IMEC שותפות שש מדינות מרכזיות לצד האיחוד האירופי כגוף מייצג: הודו, ארצות הברית, איחוד האמירויות הערביות, ערב הסעודית, צרפת, גרמניה ואיטליה, שחתמו על מזכר ההבנות המייסד בספטמבר 2023.

הודו והאמירויות מתכננות מסדרון כלכלי דרך ישראל
הודו והאמירויות מתכננות מסדרון כלכלי דרך ישראל | צילום: שימוש לפי סעיף 27א'

מעבר למדינות החתומות, הנתיב הפיזי של המסדרון מתוכנן לעבור דרך ירדן וישראל (באמצעות נמל חיפה), כאשר יוון משמשת כשער כניסה מרכזי ליבשת אירופה דרך נמל פיראוס.

מעבר לסוגיית עזה, המפגש מתקיים על רקע המתיחות הגוברת מול איראן והמשבר בתימן, שם מסתמנים חילוקי דעות בין איחוד האמירויות לסעודיה בנוגע לתמיכה בכוחות מקומיים.

היחסים הכלכליים בין המדינות מצויים בשיא היסטורי, כאשר היקף הסחר הדו-צדדי חצה את רף 100 מיליארד הדולרים בשנת הכספים האחרונה.

שיתוף הפעולה נשען על הסכם השותפות הכלכלית המקיפה (CEPA) ועל מנגנוני סליקה במטבעות מקומיים, שנועדו להפחית את התלות בדולר האמריקני.

ביקורו של בן זאיד, הצפוי להיות קצר וממוקד, נועד להתוות את "הגבולות החדשים" של הברית בין המעצמה המפרצית לכלכלה החמישית בגודלה בעולם.

תגיות:
הודו
/
תרגיל צבאי משותף
/
דובאי
/
מסחר
/
נרנדרה מודי
/
איחוד האמירויות
/
מוחמד בן זאיד
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף