חבר פרלמנט איראני טוען: דונלד טראמפ הציע לסיים את הסכסוך - בתקיפות מתוכננות מראש

על פי הפרשן הלבנוני, האינטרס להסכם בין ארה"ב לאיראן שכולל עוד נושאים חוץ מתוכנית הגרעין הוא אינטרס של כל המזרח התיכון - והסכנה לחזרה לאופציה הצבאית טמונה בפרשנות של כל צד

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י בראיון לפוקס טוען שזכותה של איראן להעשיר אורניום ולפתח גרעין | צילום: פוקס ניוז

הוא טען שיש רצון משותף בין שני הצדדים, וושינגטון וטהרן, להגיע לתוצאות חיוביות מתהליך המשא ומתן הדיפלומטי, אך מצד שני, לא ניתן להכחיש שהמשימה לא תהיה קלה, שכן מכלול של גורמים משפיעים שולטים בה.

טילים איראניים
טילים איראניים | צילום: רויטרס

אל-ח'טיב הוסיף שמה שניתן להדגיש הוא חוסר היכולת לקבוע את הכיוון שאליו הדברים עשויים לפנות, לאור המורכבויות העומדות בדרכו של המשא ומתן, לאחר שההתפתחויות בשבועות האחרונים הצביעו על כך שייתכן שהגיעו לנקודת אל-חזור, כלומר נדרש פתרון - צבאי או דיפלומטי.

הוא הסביר שהבסיס לשיחות ולהבנת המצב הוא ההערכות שיש לכל צד לגבי החוזקות והחולשות של הצד השני. מקורות טוענים שוושינגטון סבורה כי טהרן לא נמצאת במצב המאפשר לה לאיים או להציב תנאים כלשהם, בהתבסס על ההתפתחויות שהמזרח התיכון חווה בשנים האחרונות, ובייחוד בגלל המצב הפנימי במדינה.

מצד שני, אותם מקורות טוענים כי איראן מאמינה שעדיין יש לה כוחות רבים, מה שמניע אותה להמשיך להגיב באיומים יחד עם אחרים, בייחוד כי האיומים האלו כוללים רבים מבני בריתה במזרח התיכון. אל-ח'טיב טען שאיראן מאמינה שכל נסיגה או ויתור מצידה לא יפתרו את המשבר אלא עלולים להגביר את הלחץ של ארצות הברית עוד יותר.

המקורות של "אל-נשרה" טוענים כי הסכנה טמונה בכל פרשנות שגויה שצד אחד ייתן לצד השני, בייחוד בנוגע לקווים האדומים שאף צד אינו מעוניין לחצות. פרשנות שגויה כזו, לטענתם, תוביל לקריסת המשא ומתן ולחזרה לאופציה הצבאית.

בתוך כך, חבר פרלמנט איראני טען כי טראמפ לכאורה הציע לטהרן תרחיש הסלמה מוגבל ומתואם מראש: ארצות הברית תתקוף כמה מטרות, איראן תגיב "באופן סמלי", ואז הסכסוך ייחשב כפתור. לדבריו, איראן הזהירה כי במקרה של מתקפה אמיתית, התגובה לא תהיה "סמלית", אלא תכלול תקיפות על מטרות ומתקנים אמריקאיים באזור.

תגיות:
ארצות הברית
/
איראן
/
משא ומתן
/
תקיפה באיראן
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף