"זה בית הספר שלי!": לאחר הפיגוע בבונדיי - האנטישמיות באוסטרליה מרימה ראש

חברי הקהילה היהודית באוסטרליה חוששים מפני עליית האנטישמיות במדינה שהגיע לשיאה בפיגוע הרצחני בבונדיי. אמו של ילד שבית ספרו נשרף: "אוון יודע שמטילדה מתה ושאנשים רעים פגעו בה"

אלי לאון צילום: פרטי
זירת הפיגוע בבונדיי
זירת הפיגוע בבונדיי | צילום: רויטרס
5
גלריה

הממוצע השנתי שעמד על 342 תקריות בעשור שקדם לאוקטובר 2023, זינק ל-1,654 בשנה שעברה. לצד אלפי הודעות שטנה ברשת ואיומים מילוליים, נרשמו תקריות אלימות מזעזעות, כולל השלכת בקבוקי תבערה לעבר גן ילדים, כתובות נאצה על קירות בית ספר יהודי והצתת ביתו הקודם של ריבצ'ין.

הדלקת נרות לזכר הנרצחים בפיגוע בחוף בונדיי באוסטרליה
הדלקת נרות לזכר הנרצחים בפיגוע בחוף בונדיי באוסטרליה | צילום: חיים גולדברג/פלאש 90

שנה לפני מותו, בדצמבר 2024, פרסם מוריסון מאמר אזהרה באתר רשת ABC, בו הביע חשש לביטחון הדור הצעיר. "יש תחושה של פחד. כשאנשים לוקחים את ילדיהם לגן ולבית הספר, הם לא יודעים אילו אירועים עלולים להתרחש", כתב אז.

על פי ה"סנדיי טיימס" הלונדוני, התקופה שקדמה לפיגוע כונתה "קיץ של טרור". באוקטובר 2024 הוצתו דלתות הכניסה של מבשלת בירה ומעדנייה כשרה בבונדיי בהפרש של שלושה ימים. ב-6 בדצמבר, מציתים ניסו לשרוף עד היסוד את בית הכנסת "עדת ישראל" במלבורן, אחד הוותיקים בעיר שנבנה על ידי ניצולי שואה, בעת ששני מתפללים שהו בתוכו. בעקבות רצף האירועים, משטרת ניו סאות' ויילס הקימה את "כוח משימה: פנינה" לחקירת פשעי שנאה אנטישמיים ברחבי סידני.

ראש ממשלת אוסטרליה אנתוני אלבניזי
ראש ממשלת אוסטרליה אנתוני אלבניזי | צילום: רויטרס

בסמוך למקום השריפה רוססה הכתובת "F*** the Jews". בלייבס, שהיא בת דודתה של מטילדה בריטוון שנרצחה בבונדיי, מספרת בדמעות כיצד בנה ראה את העשן בטלוויזיה ואמר: "אמא, זה בית הספר שלי".

חקירות המשטרה חשפו כי חלק מהתקיפות בוצעו לכאורה על ידי ארגוני פשע במימון גורמים איראניים. מודיעין שנאסף על ידי ארגון הביון והביטחון האוסטרלי (ASIO) הצביע על "ראיות אמינות" למעורבות של משמרות המהפכה האיראניים (IRGC) בהכוונת הצתות, כולל זו בבית הכנסת במלבורן ובמעדנייה בבונדיי. בעקבות המידע, ממשלת אוסטרליה גירשה את שגריר איראן באוגוסט האחרון והכריזה על משמרות המהפכה כארגון טרור בנובמבר.

מתנדבי זק''א בזירת הפיגוע בסידני אוסטרליה
מתנדבי זק''א בזירת הפיגוע בסידני אוסטרליה | צילום: דוברות זק''א
טקס זיכרון בזירת הטבח באוסטרליה
טקס זיכרון בזירת הטבח באוסטרליה | צילום: רויטרס

בביתן בונדיי, סרטים צהובים קשורים לשערים לזכרה של מטילדה בריטוון, בצבע האהוב עליה. ג'ולי בלייבס מקווה שבנה אוון יוכל לחזור בקרוב לגן הילדים ששופץ, אך מדגישה כי השיקום לא יוכל להתחיל ללא לקיחת אחריות מלאה על המעשים. "אוון יודע שמטילדה מתה ושאנשים רעים פגעו בה", היא אומרת, "אך הוא אינו מבין שהיא מתה בגלל שהיא יהודייה". ריבצ'ין, מצדו, חושש כי בית הכנסת של חברו הרב שלנגר יזוהה לנצח עם הטרגדיה, דבר המנוגד לרצונו של הרב המנוח שדגל באחדות ובשמחה.

תגיות:
פיגוע
/
אנטישמיות
/
אוסטרליה
/
אנתוני אלבניזי
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף