לפי ברק רביד, הדבר מצביע על כך שייתכן שיש פתח, גם אם קטן, בין הקווים האדומים שהציבו ארה"ב ואיראן לעסקה שתצמצם את יכולות הגרעין של איראן ותמנע מלחמה. גורמים אמריקאים אומרים כי הרף להצעת הגרעין האיראנית הצפויה הוא גבוה מאוד, משום שהתוכנית תצטרך להיתפס כמשכנעת עבור גורמים רבים שממוקמים כעת בעמדה ספקנית, בתוך ממשל טראמפ ובאזור כולו.
"טראמפ יהיה מוכן לקבל עסקה שתהיה מהותית, וכזו שהוא יוכל 'למכור פוליטית' בבית. אם האיראנים רוצים למנוע תקיפה הם צריכים לתת לנו הצעה שאי אפשר לסרב לה. האיראנים ממשיכים לפספס את חלון ההזדמנויות. אם הם ישחקו משחקים - לא תהיה הרבה סבלנות", אמר הבכיר האמריקאי לברק רביד.
עם זאת, גם חלק מיועציו הקרובים ביותר של טראמפ מודים שאינם יודעים מה יחליט לעשות או מתי. "הנשיא עדיין לא החליט לתקוף. אני יודע את זה כי לא תקפנו. ייתכן שלעולם לא יעשה זאת. ייתכן שיתעורר מחר ויאמר: 'זהו זה'", אמר יועץ בכיר לטראמפ.
התוכנית לחיסול חמינאי
יועץ בכיר נוסף לטראמפ אמר: "טראמפ משאיר את כל האפשרויות פתוחות. הוא יכול להחליט על תקיפה בכל רגע". אנה קלי, דוברת מטעם הבית הלבן, אמרה: "התקשורת יכולה להמשיך ולשער לגבי מחשבותיו של הנשיא ככל שתרצה, אבל רק הנשיא טראמפ יודע מה הוא עשוי או לא עשוי לעשות".
מחפשים WIN-WIN
לפי ברק רביד, העמדות הפומביות של ארה"ב ואיראן בנושא ההעשרה נראות בלתי תואמות, אך דבריהם של עראקצ'י ושל הבכיר האמריקאי מצביעים על כך שעדיין ייתכן מרחב כלשהו לעסקה. איראן אינה מעשירה כיום אורניום משום שהצנטריפוגות במתקניה הגרעיניים הושמדו ברובן בתקיפות אוויריות ביוני האחרון. ארה"ב וישראל אומרות כי יתקפו שוב אם ההעשרה תחודש.
עם זאת, חמינאי היה חד-משמעי וטען כי איראן לא תוותר על זכותה להעשיר, שלטענת המשטר נועדה למטרות אזרחיות בלבד. טראמפ אמר כמה פעמים, כולל בשבוע שעבר, כי הוא לא רוצה שלאיראן תהיה יכולת להעשיר אורניום.
אתמול עראקצ'י טען בהופעה בתוכנית "Morning Joe" כי הצד האמריקאי לא דרש מאיראן להסכים ל"אפס העשרה" במהלך השיחות ביום שלישי בז'נבה. הוא גם הכחיש כי איראן הציעה בשיחות להשעות זמנית את תוכנית ההעשרה שלה. "מה שאנו מדברים עליו כעת הוא כיצד להבטיח שתוכנית הגרעין של איראן, כולל ההעשרה, תהיה שלום ותישאר שלום לעד", אמר עראקצ'י, והוסיף כי איראן תנקוט "צעדים לבניית אמון" בתמורה להקלה בסנקציות מצד ארה"ב.
לפי הדיווח, בכיר אמריקאי אמר כי ויטקוף וקושנר אמרו לעראקצ'י שעמדתו של טראמפ היא "אפס העשרה" על אדמת איראן. אך אותו גורם אמר כי אם ההצעה תכלול "העשרה קטנה וסמלית", ואם האיראנים יציעו הוכחות מפורטות לכך שאינה מהווה איום, ארה"ב תלמד אותה.
מקור המעורה בשיחות אמר כי מתווכים עומאניים וקטרים אמרו בימים האחרונים לאיראן ולארה"ב כי כל עסקה חייבת לאפשר לשני הצדדים לטעון לניצחון, ואם אפשר - גם להיות כזו שמדינות המפרץ וישראל יוכלו לחיות עמה. צוין שעראקצ'י רמז לכך בראיון ביום שישי. "זו צריכה להיות עסקה של WIN-WIN (ניצחון-ניצחון). זה החלק הקשה. היא צריכה להכיל את האינטרסים והחששות של שני הצדדים".
כזכור, עראקצ'י אמר כי טיוטת ההצעה האיראנית תועבר לארה"ב לאחר אישור סופי מההנהגה הפוליטית בטהרן. הוא אמר שהתוכנית תכלול "התחייבויות פוליטיות ואמצעים טכניים" כדי להבטיח שתוכנית הגרעין האיראנית מיועדת למטרות שלום בלבד. הבכיר האמריקאי הדגיש בפני ברק רביד כי כל הצעה חייבת להיות "מפורטת מאוד" ולהוכיח שתוכנית הגרעין האיראנית תהיה "בלתי מזיקה". "נראה מה הוא נותן לנו בכתב. על בסיס זה נראה עד כמה הם רציניים. הכדור במגרש שלהם", אמר הגורם.