רז צימט: "יש כאלה שאינם שמחים בהכרח על מותו של חמינאי בידי ישראלים"

חיסול חמינאי מטלטל את איראן: ד"ר רז צימט ראש תוכנית איראן במכון INSS מסביר על תהליך מינוי המנהיג החדש, ההשפעה על הצמרת והאתגרים בשינוי המשטר

לוגו 103fm צילום: באדיבות 103FM
תקיפת מפקדה של המשטר באיראן | צילום: דובר צה"ל

"על פי סעיף 111 בחוקה האיראנית, מה שקורה ברגע שמנהיג איראני מת או מודח או איננו יכול למלא את תפקידו - מוקמת מועצה זמנית המורכבת מהנשיא, ראש הרשות השופטת ואחד מאנשי הדת שחברים במועצת שומרי החוקה. המועצה הזו אמורה לנהל את ענייני המדינה עד שמועצת המומחים, שזו מועצה של 88 אנשי דת, תתכנס כדי לדון ביורש", הסביר צימט.

ד"ר צימט המשיך וסיפר: "בשנים האחרונות, בעיקר בצל דיווחים על בריאותו הלקויה של חמינאי, היו דיווחים שקמה ועדה חשאית של מספר אנשי דת שדנו במועמדים הפוטנציאליים, לכן מה שאמור לקרות זה שהמועצה תתכנס ותמנה יורש".

עלי רידא אעראפי
עלי רידא אעראפי | צילום: מתוך רשתות לפי סעיף 27 א על פי זכויות יוצרים

"השאלה היא לא רק מה תעשה מועצת המומחים - אלא גם גורמים נוספים בצמרת האיראנית - כדי להשפיע על תהליך המינוי של המנהיג החדש. וכשימונה, האם איראן תמשיך כפי שהייתה עד כה או שנראה שינויים חוקתיים משמעותיים שאולי יגדירו מחדש את סמכויותיו של המנהיג".

על הנעליים הגדולות שאליהן יצטרך להיכנס מנהיג חדש באיראן, אמר צימט: "חמינאי מונה ב-1989, אי אפשר לצפות שמנהיג חדש, מוכשר ככל שיהיה, יוכל להיכנס לנעליו. זה בהחלט יכול לאפשר לגורמים אחרים למלא תפקיד יותר מרכזי בניהול השוטף של ענייני המדינה, אבל מוקדם להעריך. בנוסף, גם צמרת משמרות המהפכה עוברת טלטלה בעקבות חיסול מפקד משמרות המהפכה".

צריך לזכור שבאיראן יש עדיין גרעין אידאולוגי קשה

לגבי הסרטונים שבהם נראים אזרחים איראנים בוכים על מותו של חמינאי, הסביר ד"ר צימט: "זה לא רק הטלוויזיה הממלכתית באיראן. אנחנו בישראל מדגישים את האיראנים שיצאו לחגוג את חיסול חמינאי, אבל צריך לזכור שבאיראן יש עדיין גרעין אידאולוגי קשה שלכל הפחות 10-15% מאזרחי איראן, שהם בהחלט היו מחויבים מאוד והם באמת עצובים על מותו".

חיסול עלי חמינאי
חיסול עלי חמינאי | צילום: דובר צה''ל

"גם בקרב אותם 80-85% שאינם תומכים נלהבים של המשטר, אני מניח שיש כאלה שאינם שמחים בהכרח על מותו של חמינאי בידי ישראלים. אבל יש הרבה איראנים שמאוד שמחים שהפקק סוף סוף השתחרר".

הוא המשיך והדגיש את הבעיה המורכבת באיראן שמקשה על יצירת שינוי במדינה: "הבעיה היא שאותם 15-20% שהם תומכי משטר, עדיין יש להם את מנגנוני הדיכוי שהם משמרות המהפכה, הבסיג' וכוחות ביטחון הפנים. אף אחד כרגע איננו מבטיח שגם אחרי הפגיעה שראינו ב-24 השעות האחרונות באיראן, אין בידי כוחות הדיכוי את היכולות לדכא את אותם מיליונים שעשויים לצאת לרחובות, אז זה לא מבטיח את שינוי המשטר".

לגבי השלב הבא הסביר ד"ר צימט: "צריך לראות את מי ממנים כמנהיג הבא, וצריך לעמוד על טיבו. האם יש פה איזשהו ניסיון למנות מנהיג חלש כדי שגורמי כוח אחרים יוכלו לנצל את זה או שמדובר על המשכיות - איש דת בכיר אחר שימשיך את דרכו של חמינאי".

"אני חושב שהדבר המרכזי זה לראות את ההתנהלות של מוקדי הכוח השונים באיראן - בראש ובראשונה משמרות המהפכה, הנשיא, גורמים בצמרת הביטחונית - וכיצד הציבור האיראני מנצל או לא מנצל את מותו של חמינאי והטלטלה שאיראן עוברת כדי אולי לחולל שינוי שהוא הרבה יותר משמעותי מאשר החלפה של מנהיג".

תגיות:
עלי חמינאי
/
משטר האיתוללות
/
תקיפה באיראן
/
מתקפה באיראן
/
מבצע "שאגת הארי" באיראן
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף