כבר לפני 40 שנה: דונלד טראמפ ידע מה בדיוק יקרה באיראן

ריאיון נדיר של דונלד טראמפ מ-1987 חושף כי עמדותיו התקיפות כלפי איראן אינן חדשות. כבר לפני כמעט 40 שנה קרא נשיא ארה"ב, אז איש עסקים, להשתלטות על נכסי הנפט שלה

אלי לאון צילום: פרטי
דונלד טראמפ בריאיון מ-1987 | צילום: מתוך רשתות לפי סעיף 27 א על פי זכויות יוצרים

הרקע לדברים באותה תקופה היה השלב המכונה "מלחמת המכליות" במהלך מלחמת איראן-עיראק. איראן נהגה אז לתקוף מכליות נפט נייטרליות, בעיקר כוויתיות, במפרץ הפרסי בניסיון לפגוע בכלכלת עיראק. בתגובה, ארצות הברית פתחה במבצע צבאי במסגרתו הצי האמריקאי ליווה והגן על זרימת הנפט במצר הורמוז. טראמפ ראה בכך עדות לחולשה אמריקאית וזעם על כך שוושינגטון מגנה על נפט שאינו שלה, עבור בעלות ברית שאינן נושאות בנטל הכלכלי והצבאי.

מכלית נפט במצרי הורמוז, מרץ 2026
מכלית נפט במצרי הורמוז, מרץ 2026 | צילום: רויטרס

גישתו של טראמפ לא הסתכמה רק בראיונות. שבועות ספורים לפני הראיון לוולטרס, בספטמבר 1987, הוא רכש מודעות ענק בעיתונים המובילים בארצות הברית, דוגמת ה"ניו יורק טיימס" וה"וושינגטון פוסט", בעלות של כ-95 אלף דולר. המסר במודעות היה חד וברור: "העולם צוחק עלינו. אנחנו מגנים על ספינות של אחרים, נפט של אחרים, לטובת בעלות ברית שלא עוזרות בכלל".

הסרטון שמופץ כעת מוכיח שוב שגישתו של טראמפ כלפי איראן אינה גחמה פוליטית מאוחרת, אלא תפיסת עולם שורשית. עמדה זו הדהדה גם קודם לכן במהלך משבר בני הערובה ב-1980, וכן בראיון שהעניק לעיתון ה"גרדיאן" ב-1988, שם נקב במפורש בהשתלטות על האי ח'ארג, מסוף ייצוא הנפט המרכזי של איראן, כצעד אמריקאי מתבקש.

תגיות:
איראן
/
נפט
/
דונלד טראמפ
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף