על פי דיווח של סוכנות הידיעות "רויטרס", דיפלומטים זרים מכנים את המהלכים האחרונים כ"מבצע הדיכוי הגדול" של רוסיה. במסגרת מבצע זה, הרשויות הרוסיות חסמו שוב ושוב את האינטרנט הסלולרי, שיבשו את פעילותם של שירותי הודעות מרכזיים, והעניקו לעצמן סמכויות גורפות לניתוק אמצעי תקשורת המונים במקרי הצורך.
מאז הפלישה לאוקראינה בשנת 2022, רוסיה חוקקה את החוקים המדכאים ביותר שנראו בה מאז התקופה הסובייטית. צעדים אלו כללו הטלת צנזורה נרחבת וחיזוק משמעותי של השפעת שירות הביטחון הפדרלי, היורש העיקרי של הקג"ב מימי ברית המועצות. אולם, בחודשים האחרונים המדינה הלכה צעד אחד קדימה: היא חסמה לחלוטין את אפליקציית וואטסאפ, האטה באופן יזום את מהירות הגלישה באפליקציית טלגרם ושיבשה תדיר את האינטרנט הסלולרי במוסקבה ובערים נוספות.
בקרמלין טוענים להגנתם כי הפלטפורמות הזרות כשלו בציות לחוק הרוסי, וכי הגבלות האינטרנט הסלולרי הן כורח מציאותי שנועד להתמודד עם התקיפות ההמוניות של רחפנים אוקראיניים.
היקף החסימות שובר שיאים. על פי הנתונים שפורסמו בעיתון הרוסי "קומרסנט" והובאו ב"רויטרס", עד אמצע חודש ינואר האחרון רוסיה חסמה יותר מ-400 שירותי VPN שונים, זינוק של 70% בהשוואה לסוף השנה שעברה. עם זאת, נראה כי המאבק רחוק מסיום והופך למשחק של חתול ועכבר: ברגע שהרשויות מפילות שרת VPN אחד, צץ מיד שרת אחר. אזרחים רוסים צעירים רבים מעידים כי הם נאלצים להחליף את שירותי ה-VPN שלהם מדי יום כדי להישאר מחוברים לעולם החופשי.