אירוע מיוחד לציון "יום השחרור וההצלה" התקיים השבוע בבית מועצת אירופה בשטרסבורג, בהשתתפות נציגי 46 המדינות החברות בוועדת השרים של הארגון. האירוע נערך ביוזמת גרמן זכרייב ובשיתוף נציגויות צרפת, בריטניה, גרמניה וארצות הברית.
האירוע פתח את אירועי "יום השחרור וההצלה" ברחבי העולם, המצוין לפי התאריך העברי של כניעת הרייך השלישי וסיום מלחמת העולם השנייה.
יו"ר ועדת השרים של מועצת אירופה, דניאלה קוצ'בה, אמרה במהלך האירוע כי "בקיומו של יום המציין גם 'שחרור' וגם 'הצלה' טמון עומקו של היום". לדבריה, מטרת היוזמה אינה רק לציין את סיום זוועות השואה, אלא גם להוקיר תודה למצילים, לחסידי אומות העולם ולבעלות הברית, ולהפוך את זיכרון השואה לאחריות מוסרית מתמשכת. נציגת מועצת אירופה למאבק באנטישמיות, אירנה קיצו מילונה, שנשאה דברים בשם מזכ"ל המועצה אלן ברסה, הזהירה מפני העלייה בגילויי האנטישמיות והשנאה באירופה.
"על רקע העלייה בגילויי השנאה והקיטוב באירופה, יש צורך דחוף בהעמקת המאבק באנטישמיות ובכל צורות השנאה", אמרה. "מועצת אירופה רואה בשמירה על החיים היהודיים ביבשת חלק בלתי נפרד מתפקידה הערכי וההיסטורי".
רב העיר שטרסבורג, הרב אברהם ווייל, אמר כי העובדה שיום השחרור וההצלה חל מספר שבועות לאחר חג הפסח אינה מקרית.
"כשם שבפסח מציינים לא רק את היציאה ממצרים אלא את ראשיתו של תהליך רוחני ולאומי, כך גם יום השחרור וההצלה אינו רק סיום של תקופה אפלה, אלא פתיחה מחודשת המחייבת חשבון נפש מוסרי ואנושי", אמר. עוד הוסיף: "המוסדות אינם נושאים מצפון. האדם הוא שמעניק משמעות להיסטוריה".
גם הקונסולית הכללית של ארצות הברית בשטרסבורג, איבון גונזלס, התייחסה לנושא ואמרה כי "יום זה אינו מציין רק את קץ העריצות, אלא גם את ראשית ההתחדשות".
לדבריה, ארצות הברית ממשיכה לפעול נגד האנטישמיות הגוברת בעולם. "יום ההצלה מזכיר לנו כי אפשר לגבור גם על החושך, אך עלינו להישאר ערניים ונחושים במאבק בו", אמרה. את האירוע פתח רב קהילת "חמדת שלמה" בשטרסבורג, הרב מנדל סממה, שהציג את יוזמת "יום השחרור וההצלה" ואת משמעותה ההיסטורית והערכית.
גרמן זכרייב, מי שיזם את יום השחרור וההצלה, אמר במהלך הטקס כי "הזיכרון איננו יכול להישאר רק זיכרון של כאב. מחובתנו להפוך אותו לאחריות, לאחדות ולהכרת הטוב לדורות הבאים". במהלך האירוע הודלקו שלושה נרות בהשתתפות נציגי צרפת, בריטניה וגרמניה, לצד מזכ"ל קונגרס הרשויות המקומיות והאזוריות של מועצת אירופה, מתייה מורי. את הטקס ליוותה מקהלת "Le Chant Sacré" של בית הכנסת הגדול בשטרסבורג.
בסיום האירוע הודיעו המארגנים כי אירועי "יום השחרור וההצלה" יתקיימו השנה ב-25 מדינות ברחבי העולם, ובהן ארצות הברית, ארגנטינה, שבדיה, תוניסיה וסין. העצרת המרכזית צפויה להיערך ברחבת הכותל המערבי בירושלים.