פתיחת הורמוז ועצירת הפרוקסי: סעודיה מאמינה בפתרון בדרכי שלום

סעודיה תומכת בתיווך פקיסטן להפחתת המתיחות מול איראן, דורשת פתיחה בטוחה של מצר הורמוז, ומבקשת הסכם שיבלום את הגרעין והמיליציות לקראת שיתוף פעולה אזורי

לוגו מעריב צילום: מעריב אונליין
עקבו אחרינו
מוחמד בן סלמאן
מוחמד בן סלמאן | צילום: רויטרס
3
גלריה

על פי הדיווח, המסר הזה תאם במידה רבה את הקו שבו מחזיקה ריאד מאז פרוץ המשבר האזורי ב-28 בפברואר. סעודיה מעולם לא הייתה צד לוחם במלחמה שבה התעמתו ישראל וארצות הברית עם איראן, אך בכל זאת ספגה את המכות.

טילים בליסטיים וכטב"מים איראניים פגעו בשטח סעודיה במהלך הלחימה, ומיליציות עיראקיות הנאמנות למשמרות המהפכה פגעו בתשתיות קריטיות בתוך הממלכה, והשביתו לזמן קצר חלקים מאספקת האנרגיה. מהנדסים סעודים השיבו את הפעילות בתוך ימים - תגובה שהדגישה בשקט עד כמה המדינה הייתה ערוכה בדיוק לסוג כזה של לחץ.

עבאס עראקצ'י ומפקד צבא פקיסטן פילדמרשל עאסם מוניר, באיסלאמבד
עבאס עראקצ'י ומפקד צבא פקיסטן פילדמרשל עאסם מוניר, באיסלאמבד | צילום: רויטרס

ב-ARABNEWS טוענים כי עמדתה של ריאד לאורך המלחמה הייתה של סבלנות אסטרטגית. היא נמנעה מלהיכנס ללחימה התקפית, נשענה על מערכות ההגנה האווירית שלה כדי לבלום מטחים איראניים, והסיטה את זרימת הנפט מהמחוז המזרחי דרך צינור מזרח־מערב אל מסופי הים האדום. נמלים אחרים לאורך החוף המערבי המשיכו לאפשר העברת סחורות, מזון ואספקה חיונית למדינות המפרץ, שהמסחר שלהן נחנק בעקבות סגירת מצר הורמוז בידי איראן.

ב-ARABNEWS נטען כי הסכסוך שבשיאו איים לגרור לתוכו את טורקיה ואזרבייג'ן, הסלמה שהייתה מובילה למלחמה אזורית רחבה ומדממת יותר ולכאוס שבו ארגונים קיצוניים, מיליציות עדתיות ותנועות קיצוניות משגשגים בדרך כלל - מציאות שבה מדינות נשחקות והסכסוך העדתי ממלא את הריק.


תקיפת מתקני הנפט של סעודיה | צילום: רשתות ערביות

ב־6 במאי פרסם שריף הודעה ברשת X שבה הודה על מאמצי סעודיה ויורש העצר, שלדבריו "יתרמו רבות לקידום השלום, היציבות והפיוס האזוריים בתקופה רגישה זו". לאחר מכן התקיימה שיחת טלפון בין הנסיך פייסל לעראקצ'י, בזמן ששר החוץ האיראני שהה בביקור בבייג'ינג.

מה שסעודיה מבקשת להשיג כעת מצומצם בשם אך שאפתני בהיקפו: להוריד את גובה הלהבות ברחבי המזרח התיכון, מהמפרץ ועד לבנון; לפתוח מחדש את מצר הורמוז לשיט בטוח; לפנות את המוקשים הימיים; ולסכל כל ניסיון של טהרן להכתיב תנאים בלתי חוקיים בנתיב המים.

על פי הדיווח ריאד מבקשת לעגן הפסקת אש קבועה ולהגיע להסכם מסגרת שיחסום כל נתיב צבאי לתוכנית הגרעין של איראן. בתמורה, טהרן תראה הקלה מדורגת בסנקציות, באמברגו ובנכסים המוקפאים שלה - בניית אמון צעד אחר צעד, תחת אימות, לצד ערבויות מחייבות נגד תוקפנות איראנית עתידית כלפי סעודיה או שכנותיה במפרץ.

מכליות נפט שטות במצר הורמוז
מכליות נפט שטות במצר הורמוז | צילום: רויטרס

אותה מסגרת תיאלץ להתמודד גם עם סוגיית המיליציות החמושות: מסירת נשק לצבאות הלאומיים, שילוב הלוחמים תחת שלטון החוק והסרת האיומים מעל שכנותיה הערביות של איראן.

ב-ARABNEWS נטען כי המטרה הסופית שאליה חותרת ריאד אינה מסובכת. סעודיה רוצה שלום במפרץ כדי להמשיך בשאר סדר היום שלה - חזון 2030, גיוון כלכלי, חיזוק גבולותיה ותשתיותיה הקריטיות, והרחבה עקבית של יכולותיה הצבאיות. הדרישה שלה מאיראן ברורה: לכבד את החוק הבינלאומי, להפסיק את התקיפות, להפסיק לחמש שלוחים ולהפסיק לטפח גורמים אלימים שמערערים את יציבות השכונה.

תגיות:
איראן
/
פקיסטן
/
ערב הסעודית
/
סעודיה
/
מבצע "שאגת הארי" באיראן
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף