חשש בוושינגטון: טהרן היא זו שמחזיקה במנופי הלחץ האמיתיים - "אסון"

ממשל טראמפ ממשיך לקדם את המתווה להפסקת המלחמה מול איראן, הכולל הקלות בסנקציות תמורת פתיחת מצר הורמוז והתחייבות איראנית שלא לפתח נשק גרעיני. מנופי הלחץ נותרו בידיים איראניות ובישראל מודאגים

אלי לאון צילום: פרטי
עקבו אחרינו
טראמפ מאיים על איראן | צילום: רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27 א'

מסגרת הפסקת האש שגובשה כוללת פשרות רבות, הרחק מהכניעה המוחלטת שטראמפ וישראל קיוו להשיג עם פרוץ המלחמה. על פי הפרטים המסתמנים, ההסכם מתמקד בכמה סעיפי מפתח: איראן תסכים לפתוח מיד את מצר הורמוז לחלוטין וללא גביית אגרות, ותתחייב שלא לפתח או להשיג נשק גרעיני. בתמורה, יופסקו פעולות האיבה, ישוחררו כספים איראניים מוקפאים ויוסרו בהדרגה הסנקציות הכלכליות האמריקאיות.

החלטה זו מדאיגה מאוד את ישראל ואת תומכיה בקונגרס, אך בוושינגטון מעריכים כי פתיחת המצר תביא לירידה מהירה במחירי האנרגיה העולמיים, עם הזרמתם לשוק של כ-150 מיליון חביות נפט התקועות כעת במפרץ.

מצר הורמוז
מצר הורמוז | צילום: רויטרס

עם זאת, גורמים אמריקאיים מדגישים כי סוגיית פירוק הגרעין נותרה עמומה. איראן אמנם הסכימה עקרונית להיפטר ממלאי האורניום המועשר שלה, אך היא מסרבת לדרישה להעבירו לידי המערב. לפיכך, הממשל מציע תמריצים מבוססי ביצועים: ככל שטהרן תשתף פעולה ב-60 ימי המשא ומתן הבאים, כך יוסרו יותר סנקציות. מנגד, אם תתנגד, הסנקציות יוחזרו בעוצמה שתחנוק את הכלכלה.

צוות המשא ומתן של טראמפ מנהל מגעים מול גורמים שונים בהנהגה האיראנית המפוצלת, כולל בכירים במשמרות המהפכה, באמצעות מתווכות כמו קטאר, טורקיה, ערב הסעודית ואיחוד האמירויות.

המסר האמריקאי פשוט: "תתנהגו כמדינה נורמלית, ותקבלו יחס בהתאם". אולם, החשש הגדול הוא שהקיצונים בטהרן יראו במודרניזציה איום ישיר על ערכי המהפכה האיסלאמית. בשורה התחתונה, המתווה הנוכחי הוא הימור ארוך טווח עם סיכוי נמוך, אך נראה שלטראמפ פשוט אין ברירה טובה יותר.

לאיראן עמדת כוח אסטרטגית חסרת תקדים

על פי הניתוח, למרות הצהרותיו הלוחמניות והאולטימטומים של הנשיא דונלד טראמפ, טהרן היא זו שמחזיקה במנופי הלחץ האמיתיים בניהול המשבר הנוכחי, בעיקר בזכות חסימת מצר הורמוז, שהובילה לזינוק במחירי הדלק בארה"ב ולצניחה חדה בסקרי הפופולריות של הנשיא.

שיקום ההגנה במתקן נתנז באיראן
שיקום ההגנה במתקן נתנז באיראן | צילום: רויטרס

ההסכם המסתמן, שנועד להביא לסיום המערכה ולפתיחתו מחדש של מצר הורמוז ללא תשלום אגרות, כולל הקלה הדרגתית בסנקציות והפשרת נכסים איראניים בשווי מיליארדי דולרים.

בתמורה, טהרן תספק הבטחות כלליות להגבלת תוכנית הגרעין שלה, אך הפרטים המדויקים יידחו למשא ומתן עתידי. מבקריו של טראמפ במפלגה הרפובליקנית, בהם הסנאטורים טד קרוז ורוג'ר ויקר, כבר מכנים את המהלך "טעות הרסנית" שתאפשר לאיראן להמשיך להעשיר אורניום ולשמר את שליטתה בפועל במצר האסטרטגי.

אלי גרונר, מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, הגדיר את ההתפתחות הזו במילה אחת: "אסון". שגריר ארה"ב לשעבר בישראל, דן שפירו, הוסיף כי איראן הוכיחה שהיא מסוגלת לשרוד את המכה הקשה ביותר של ארה"ב וישראל, ולצאת מכך עם מנוף לחץ משמעותי לעתיד.

בסופו של דבר, טראמפ - שהרבה ללגלג על הסכם הגרעין של ברק אובמה מ-2015 וכינה אותו "העסקה הגרועה בהיסטוריה" - מוצא את עצמו מנהל משא ומתן על הסכם שנראה נחות בהרבה. חוסר הרצון של הבית הלבן להיגרר למלחמה קרקעית כוללת באזור העניק לטהרן את "עליונות ההסלמה", והפך את מחבר הספר "אמנות העסקה" למי שמפסיד בה לחלוטין.

בנימין נתניהו בהצהרה
בנימין נתניהו בהצהרה | צילום: צילום מסך יוטיוב,לע''מ

"​​עסקה מצוינת לכולם"

"המדינות הנדונות הן ערב הסעודית, איחוד האמירויות הערביות (כבר חברה!), קטאר, פקיסטן, טורקיה, מצרים, ירדן ובחריין (כבר חברה!). ייתכן שאחת או שתיים מהן תהיינה סיבה לא לעשות זאת, וזו תתקבל, אך רובן צריכות להיות מוכנות, נכונות ומסוגלות להפוך את ההסדר הזה עם איראן לאירוע היסטורי הרבה יותר ממה שהיה יכול להיות אחרת. הסכמי אברהם הוכיחו את עצמם כפריצת דרך כלכלית, פיננסית וחברתית עבור המדינות המעורבות (איחוד האמירויות הערביות, בחריין, מרוקו, סודן וקזחסטן), אפילו בתקופה זו של סכסוך ומלחמה, כאשר המדינות החברות הנוכחיות אפילו לא הציעו לעזוב, או אפילו לא עוצרות".

הסיבה לכך היא שהסכמי אברהם היו נהדרים עבורן, ויהיו טובים עוד יותר עבור כולם, ויביאו כוח, עוצמה ושלום אמיתיים למזרח התיכון בפעם הראשונה מזה 5,000 שנה. זה יהיה מסמך מכובד כמו שאף מסמך אחר לא נחתם אי פעם, בשום מקום בעולם. רמת החשיבות והיוקרה שלו תהיה חסרת תקדים! זה צריך להתחיל בחתימה מיידית של ערב הסעודית וקטאר, וכל השאר צריכים ללכת בעקבותיהם. אם לא, הם לא צריכים להיות חלק מהעסקה הזו, שכן היא מראה על כוונה רעה".

"לכן, אני מבקש באופן חובה מכל המדינות לחתום מיד על הסכמי אברהם, ושאם איראן תחתום על ההסכם שלה איתי, כנשיא ארצות הברית של אמריקה, יהיה זה כבוד שגם הן יהיו חלק מקואליציה עולמית חסרת תקדים זו. המזרח התיכון יהיה מאוחד, חזק וחזק מבחינה כלכלית, אולי כמו שום אזור אחר, בשום מקום בעולם! בהעתק של אמת זו, אני מבקש מנציגיי להתחיל ולהשלים בהצלחה את תהליך החתימה של מדינות אלה על הסכמי אברהם ההיסטוריים שכבר קיימים. תודה על תשומת הלב לעניין זה!"

באיראן לא מתרגשים

למרות ההצהרות האופטימיות בארצות הברית, באיראן מדגישים כי טרם נקבע לוח זמנים ספציפי לחתימה על הבנות כלשהן. בעוד שחלק ניכר מהסוגיות הגיע לסיכום, בקאי הדגיש כי אף אחד לא יכול לטעון שחתימה על הסכם היא אירוע קרוב, במיוחד נוכח ההתנהלות הפוליטית הבלתי עקבית בארצות הברית.

טילים איראניים בפארק בטהרן
טילים איראניים בפארק בטהרן | צילום: רויטרס

בשעה שהדיפלומטים מדברים, הצבא האיראני מתכונן להמשך הלחימה. מפקד המפקדה המרכזית "ח'אתם אל-אנביאא", הצהיר כי היכולות הצבאיות של ארצו נותרו ללא פגע.

הוא שיבח את מערך ההגנה האווירית האיראני שפעל היטב ב"מלחמה השלישית שנכפתה על איראן", והדגיש כי תהליך פיתוח הציוד הצבאי נמשך כל העת. "ארצנו תפעיל בקרוב מערכות הגנה אווירית חדשות כדי להתמודד עם התקפות בצורה יעילה יותר", איים עבדאללהי והוסיף: "נמשיך במאבק נגד האויבים עד הסוף ונכפה עליהם תבוסה"

תגיות:
איראן
/
תוכנית הגרעין האיראנית
/
מחיר הדלק
/
יחסי איראן ארצות הברית
/
מחיר הנפט
/
דונלד טראמפ
/
מצר הורמוז
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף