טוני בלייר שובר שתיקה - זה מה שהוא חושב על סטארמר

במאמר חריג וחריף במיוחד, ראש הממשלה הבריטי לשעבר, טוני בלייר, תקף את קיר סטארמר, לצד בכירים אחרים במפלגת הלייבור. הוא הזהיר כי המפלגה "משחקת באש" וטען כי לבריטניה אין תוכנית אמיתית לעולם המשתנה

לוגו מעריב צילום: מעריב אונליין
עקבו אחרינו
טוני בלייר, קיר סטראמר
טוני בלייר, קיר סטראמר | צילום: רויטרס
2
גלריה
טוני בלייר
טוני בלייר | צילום: רויטרס

ראש הממשלה לשעבר טען כי כבר מאז הבחירות היה ברור שסטארמר נבחר בעיקר בשל המיאוס הציבורי מהממשלה השמרנית, ולא בזכות ההצעה הפוליטית של הלייבור עצמה. לדבריו, למפלגה אין חזון מנחה שממנו יכולות לנבוע המדיניות והפוליטיקה שלה. "הממשלה מנהלת את המדינה מעמדה מסורתית של לייבור, 'שמאל רך', כשהיא חונה היטב באזור הנוחות של המפלגה", כתב. הוא הדגיש כי הבעיה המרכזית אינה האישיות של סטארמר, לא כישלון להסביר את הישגי הממשלה ולא צורך להדגיש יותר את ערכי הלייבור - אלא העובדה שלמפלגה אין "תוכנית מגובשת וקוהרנטית למדינה בעולם המשתנה במהירות", והיא נמצאת בעמדה פוליטית שגויה אם ברצונה לגבש תוכנית כזו ולזכות בכהונה שנייה.

בלייר מתח ביקורת גם על ברנהם וסטריטינג, שרוצים להחליף את סטארמר. על סטריטינג כתב כי האגף המודרניסטי שלו נראה כמי שתומך בחזרה לאיחוד האירופי ובשינויים במס רווחי הון שנדחו בעבר על ידי ממשלות רציניות. על ברנהם אמר כי הוא מאמץ ביקורת של השמאל הקיצוני על "40 שנות ניאו־ליברליזם", שלדברי בלייר כוללות גם את ממשלת הלייבור האחרונה.

בלייר התייחס גם למדיניות החוץ של הממשלה הבריטית. הוא ביקר את גישת סטארמר למלחמה האמריקאית עם איראן, אף שלפי רוב הסקרים היא זכתה לתמיכה ציבורית, וטען כי חיוני שארצות הברית תוכל לסמוך על בריטניה כבעלת ברית. הוא גם תקף את הקיצוץ בסיוע הבינלאומי, שלדבריו החליש את השפעת בריטניה בעולם, וטען כי סטארמר מנסה לנהל משא ומתן עם אירופה מעמדת חולשה.

לדבריו, בריטניה חלשה כיום לאין שיעור מכפי שהייתה לפני שני עשורים, אז הייתה בעלת ברית מרכזית של ארצות הברית, גורם מוביל באירופה ושחקנית משמעותית בעולם המתפתח בזכות הסיוע הבינלאומי. "כל אלה מוטלים כעת בספק או נעלמו", כתב. "מה שנעשה נעשה. אי אפשר פשוט להפוך את הדברים הללו. אבל כדי לתקן את מעמדנו, כולם דורשים מנהיגות ומחויבות".

בלייר לא פסח על התייחסות לברקזיט וליחסי בריטניה עם אירופה. בלייר, שהיה בעבר מהקולות הבולטים נגד הברקזיט ותמך במשאל עם נוסף, טען כעת כי חזרה לאחור אינה הפתרון. "כשם שהברקזיט מעולם לא היה התשובה לאתגרים של בריטניה ב-2016, כך ביטולו אינו התשובה למצבה החמור בהרבה של המדינה ב-2026", כתב. לדבריו, משא ומתן רציני עם אירופה צריך להתחיל רק כאשר בריטניה נמצאת "בקצה הרחוק ביותר של התחרותיות האירופית". הוא הוסיף: "כרגע, אנחנו לא שם".

בכיר בלייבור תקף בחריפות את בלייר בעקבות המאמר ואמר כי הוא "לא היה ליד בריטי ממעמד הפועלים כבר עשרות שנים", וכי הוא נסחף אחרי "פנטזיונרים מעולם הטכנולוגיה". לדבריו, "בלייריזם מחומם מחדש" אינו מציע פתרונות לירידה הלאומית של בריטניה.

תגיות:
בריטניה
/
אנגליה
/
טוני בלייר
/
קיר סטארמר
/
אנדי ברנהאם
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף