הסימנים לנסיגה של הממשל הפכו פומביים כאשר משרד המשפטים האמריקאי הודיע כי יציית לצו מניעה זמני של שופט פדרלי, המקפיא את הפעלת הקרן לפחות עד ל-12 ביוני, אז ייערך שימוע בנושא. משרד המשפטים הבהיר כי הממשל אינו מסכים עם החלטת בית המשפט, אך לא פירט אם בכוונתו להמשיך להיאבק עליה בערכאות משפטיות.
לפי הדיווח ב"ניו יורק טיימס", הרעיון להקמת הקרן נולד כחלק מהסדר פשרה משפטי בתביעה בסך 10 מיליארד דולר שהגיש טראמפ נגד רשות המסים האמריקאית, בעקבות הדלפת דוחות המס שלו במהלך כהונתו הראשונה. משרד המשפטים, שחשש מהנזק הפוליטי של תשלום ישיר לנשיא, הגה את "הקרן נגד פוליטיזציה של מערכת המשפט" כתוכנית חלופית.
התוכנית עוררה התנגדות עזה לא רק מצד הדמוקרטים, אלא גם בקרב חברי מפלגתו של טראמפ בגבעת הקפיטול. סנאטורים רפובליקנים הביעו תסכול עמוק מהיעדר שקיפות ומנגנוני פיקוח על הכספים, ואף איימו לעכב חקיקה מרכזית של הנשיא בנושאי הגירה כדי להימנע מהצבעה שתצטייר כתמיכה באג'נדה אישית שלו.
בתוך כך הלחץ המשפטי גבר בסוף השבוע כאשר השופטת שניהלה את התיק המקורי נגד רשות המסים פתחה אותו מחדש במפתיע, תוך שהיא מציינת כי יש לחקור טענות חמורות לפיהן הסדר הפשרה החפוז התבסס על הונאה, וכי הנשיא למעשה קשר קשר עם הממשל שבראשו הוא עומד כדי להתחמק מביקורת שיפוטית.