המיליארדים שנעלמו בחסות המחאה: כך רוקנו בכירי משמרות המהפכה את הקופה הציבורית

בזמן שאיראן התמודדה עם מחאות מבית, מפקד כוח קודס קאאני ושותפו האפגני הקימו רשת הברחות חשאית. דיווחים מצביעים כי מיליארדי דולרים שנועדו למערך הטרור ולעקיפת סנקציות נעלמו והומרו לנדל"ן בחו"ל

לוגו מעריב צילום: מעריב אונליין
עקבו אחרינו
סירת התקיפה של משמרות המהפכה מוצגת באיראן | צילום: רשתות איראניות

על פי הדיווחים, נבי זאדה ממלא כיום תפקיד מרכזי בקידום תוכנית איראנית שבמסגרתה מבקשים גורמים במשמרות המהפכה לרתום את רוסיה למימון פעילות החות'ים בתימן, ולהגביר את האחיזה בשני נתיבי שיט אסטרטגיים: מצר באב אל-מנדב מצד אחד, ומצר הורמוז מצד שני. לפי אותם דיווחים, בטהרן נערכים לאפשרות של כישלון המשא ומתן עם וושינגטון, ובוחנים כיצד להפוך את שני המיצרים למנוף לחץ כבד על ארצות הברית ועל הכלכלה העולמית באמצעות שיבוש תנועת הסחר הימי.

הברית עם קאאני

במסגרת זו נטען כי נבי זאדה רכש, על שם רעייתו זכיה ובאמצעות כספים שהוברחו מאיראן, שורה של נכסים מחוץ למדינה. בין הנכסים שהוזכרו בדיווח: נדל״ן ברוסיה ובבירות אירופיות נוספות, מלון באוזבקיסטן, שתי דירות במתחם מגורים יוקרתי במוסקבה, וכן וילה בטורקיה.

יחסים עמוקים. אסמאעיל קאאני
יחסים עמוקים. אסמאעיל קאאני | צילום: רשתות חברתיות

הביזה בחסות המחאות

דיווחים ישראליים נוספים טענו כי נבי זאדה חלק עם קאאני פעילות של הברחות והשתלטות על כספים ציבוריים, במקביל לתחילת גל המחאות בערים שונות באיראן. לפי אותם דיווחים, בתקופה זו נחשפו פרשות שחיתות, הברחת כספים והשתלטות על נכסים של מוסדות ביטחוניים באיראן, באמצעות דמויות המזוהות עם משמרות המהפכה.

על פי ערוץ i24NEWS, נבי זאדה התגורר בעבר ברוסיה ולאחר מכן חזר לאפגניסטן. יחסיו עם קאאני התחזקו לאחר חיסול סולימאני, אך לפי הדיווח חרגו במהרה מתחום העסקים והפכו למערכת של עסקאות חשאיות שנועדו להניב רווחים לשני הצדדים.

עוד דווח כי הקשר בין השניים התחזק לאחר שנחשף מידע על מכירת ציוד וסחורות של משמרות המהפכה לרוסיה באמצעות נבי זאדה. לפי הדיווחים, העסקאות כללו נפט, נשק וציוד חקלאי, תחת מעטפת שנועדה לעקוף את הסנקציות האמריקניות. היקף העסקאות הללו הוערך בכ-4 מיליארד דולר.

הטענה המרכזית בדיווחים היא כי הכספים מהעסקאות לא הועברו במלואם ליעד הרשמי באיראן, אלא נעלמו בתוך מערכת של מסלולי הברחה, חברות קש ורשתות אינטרסים הקשורות למשמרות המהפכה.

תגיות:
רוסיה
/
איראן
/
משמרות המהפכה
/
משמרות המהפיכה האיראנים
/
אסמאעיל קאאני
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף