הקהילה היהודית במולדובה מתעוררת מחדש: "אירוע שקורה פעם בחיים"

הרב הראשי לישראל נפגש בקישינוב עם יו"ר הקהילה היהודית אלכס בליצקי לרגל הכתרתו לרב הראשי החדש במולדובה. השניים שוחחו על פריחת החיים היהודיים, שימור זכר השואה והקמת מוזיאון יהודי ראשון במדינה

ג'וש ארונסון צילום: אלי איטקין
עקבו אחרינו
פגישת הרבנים במולדובה
פגישת הרבנים במולדובה | צילום: ג'וש ארונסון
3
גלריה

המפגש, שהוגדר על ידי המשתתפים כאירוע היסטורי "שקורה פעם בחיים", סיפק הצצה מעמיקה לעבר פריחתה המחודשת של הקהילה היהודית המקומית, לצד אתגרי העבר והעתיד הניצבים בפניה.

הרב הראשי קלמן בר
הרב הראשי קלמן בר | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

בפתח השיחה העלה בליצקי זיכרונות מראשית דרכו בתפקיד: "כשאני הפכתי ליושב ראש הקהילה, פעלה כאן רק סינגוגה אחת - בית הכנסת חובב. היום יש בקישינוב ארבעה בתי כנסת, והחיים הרוחניים נמצאים בנסיקה מתמדת".

בליצקי הדגיש את חזונו להבטיח שכל יהודי החי במולדובה ימצא את דרכו אל הקהילה והמסורת. לדבריו, הקהילה במולדובה מונה כיום כ-15,000 נפש, אך היא מתאפיינת ברמת ארגון גבוהה ופועלת בעשרה מרכזים עירוניים שונים ברחבי המדינה. פעילות ענפה זו מתאפשרת הודות לשיתוף הדוק עם רבני חב"ד המקומיים, ובפרט שליחי חב"ד המסורים המובילים את העשייה הרוחנית בשטח.

תשתית הקהילה כיום כוללת ספרייה יהודית, מרכז קהילתי, שני בתי ספר, שני גני ילדים וכאמור ארבעה בתי כנסת פעילים, המעניקים לתושבים תחושת ביטחון ושייכות.

שימור הזיכרון ההיסטורי: זיכרון שואה ומלחמה

במסגרת המאמצים לשמור על הזיכרון ההיסטורי, הוקמו ב-30 השנים האחרונות למעלה מ-30 אנדרטאות ואתרי הנצחה ברחבי המדינה. כעת, אחד היעדים המרכזיים של הנהגת הקהילה הוא הקמת מוזיאון יהודי רשמי ראשון במולדובה, שינציח הן את תפארת העבר והן את זכרם של הנספים.

פגישת הרבנים במולדובה
פגישת הרבנים במולדובה | צילום: ג'וש ארונסון

במהלך המפגש הודגשה חשיבותם של האחדות והעבודה המשותפת בין המוסדות השונים בקהילה. משתתפים נוספים בשיחה ציינו לשבח את שיתוף הפעולה הפורה המאפיין את הקהילה בקישינוב, המשמשת דוגמה ומופת לקהילות יהודיות רבות בעולם בדרך שבה גורמים שונים חוברים יחד לבניית עתיד משותף.

הרב הראשי לישראל, הרב קלמן בר, הביע את הערכתו העמוקה לפעילות הענפה, לחיזוק הקשרים עם מדינת ישראל ולמסירותם של העומדים בראש הקהילה. הביקור נחתם בתקווה משותפת להמשך פיתוח מוסדות החינוך, התרבות והדת במולדובה, ולהבטחת עתיד משגור ובטוח לכל בני הקהילה.

תגיות:
השואה
/
הקהילה היהודית
/
הרב הראשי לשיראל
/
מולדובה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף