"זו טעות חמורה": לאחר עסקת הענק - ארדואן מאיים על ידידת ישראל

נשיא טורקיה קרא ליוון להפסיק לחמש את האיים המפורזים והזהיר מפני פגיעה בזכויות ארצו: "לטורקיה אין עיניים על אדמתו של אף אחד, אך היא לא תאפשר לאיש לרמוס את זכויותיה"

אלי לאון צילום: פרטי
עקבו אחרינו
ארדואן מאיים על יוון
ארדואן מאיים על יוון | צילום: איור: מעריב אונליין
5
גלריה

בהתייחסו למתיחות הגוברת מול השכנה ממערב, הבהיר ארדואן כי אין לפרש את הגישה המתונה של ארצו כחולשה. "יוון חייבת לחזור בה מהדרך השגויה הזו ולהפסיק לחמש את האיים בעלי הסטטוס המפורז", הדגיש ארדואן לעיתונאים שליוו אותו בטיסה, והוסיף עקיצה בעלת משמעות היסטורית: "ההיסטוריה היא מורה דרך טוב מאוד עבור אלו שלומדים ממנה לקחים".

מעמד החתימה על מכירת מערכת ההגנה האווירית ליוון
מעמד החתימה על מכירת מערכת ההגנה האווירית ליוון | צילום: דוברות משרד הביטחון

מנהיג טורקיה ציין כי ארצו מעוניינת שהיחסים עם יוון יתנהלו על בסיס של שכנות טובה, וטען כי אנקרה פעלה בעקביות, בכנות ובאופן קונסטרוקטיבי לאורך כל הדרך. עם זאת, הוא שרטט קו אדום ברור כלפי כל ניסיון לפגוע בריבונותה או במעמדה של טורקיה.

לא רק יוון: פוטין, ברית ההגנה ו-F-35

ארדואן תיאר את פגישתם כ"פורייה מאוד" ו"כנה מאוד", וציין כי השניים דנו בהרחבה במלחמה המתמשכת, כמו גם בנושאי אנרגיה, סחר בילטרלי, תיירות והשקעות הדדיות. טורקיה, לדבריו, ערוכה ומוכנה לעשות כל שביכולתה כדי לתמוך בתהליך שלום בין מוסקבה לקייב.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בפסגת הארגון לשיתוף פעולה של שנגחאי בבישקק
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בפסגת הארגון לשיתוף פעולה של שנגחאי בבישקק | צילום: רויטרס

"זוהי עובדה שהשלום, ולא המלחמה, הוא שינצח", הצהיר ארדואן. "אנו מוכנים לעשות כל מאמץ לשם כך". הוא הוסיף כי אף אחד מהצדדים אינו מעוניין באמת בהמשך הלחימה, ושאנקרה שואפת לראות את השלום חוזר לשרור באזור מוקדם ככל האפשר.

זירה אזורית נוספת שזכתה להתייחסות מקיפה היא "ברית ההגנה של מכה", יוזמה המאגדת את טורקיה, פקיסטן וסעודיה. ארדואן ציין כי הפגישה הראשונה של הוועדה הפוליטית והצבאית האסטרטגית של הברית, שנערכה באיסטנבול, מהווה צעד חיוני וחשוב לקראת הפעלתה המלאה.

לדבריו, שרי החוץ, שרי ההגנה ורמטכ"לי הצבאות משלוש המדינות דנו בהקמת מזכירות קבועה, שיתוף פעולה בתעשייה הביטחונית, אימונים צבאיים משותפים, תקינה ושיתוף מודיעין לגבי איומים ומשאבים. למרות תגובות מעורבות ממדינות שונות, ארדואן הדגיש כי הברית הוקמה במטרה לקדם יציבות וביטחון אזוריים: "נמשיך בדרכנו חזקים יותר יחד עם אחינו".

אירוע החתימה על הברית המשולשת בין סעודיה, פקיסטן וטורקיה
אירוע החתימה על הברית המשולשת בין סעודיה, פקיסטן וטורקיה | צילום: Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS

בנוגע לרכש ושיתופי הפעולה הביטחוניים של הצבא הטורקי, ארדואן נשאל על העברה אפשרית של מערכות ההגנה האווירית מסוג S-400 למדינה שלישית, והשיב כי שוחח על כלל הנושאים הבילטרליים עם פוטין.

במקביל, הוא אישר כי נמשכים המגעים לחזרתה האפשרית של טורקיה לתוכנית מטוסי החמקן F-35 של ארצות הברית. ארדואן הבהיר כי פיתוח היכולות העצמאיות של טורקיה לא ייעצר: "אנחנו לא מוותרים על פרויקט מטוס הקרב הטורקי KAAN. אנחנו לא מוותרים על פיתוח מערכות הגנה אווירית משלנו. נהפוך הוא, אנחנו מגדילים את האפשרויות של טורקיה".

הנשיא הטורקי חתם את דבריו בקריאה להקמת מנגנון קבוע לאבטחת הספנות המסחרית בים השחור, שאינו מוגבל רק לספינות מסחריות בבעלות או תחת דגל טורקי. הוא הזהיר מפני הגעה למצב שבו ביטחון האזרחים והפעילות המסחרית באזור נמצאים בסכנה.

ארדואן
ארדואן | צילום: REUTERS

"יש צורך במנגנון שיבטיח באופן קבוע את ביטחון התחבורה הימית המסחרית בים השחור", קבע ארדואן. כמו כן, הוא התריע כי משבר התבואה העולמי מתחיל לצוץ מחדש, עם דגש על השלכותיו באפריקה, וקרא לנקוט פעולה מהירה לפני שהבעיה תחמיר לממדים קריטיים.

תגיות:
טורקיה
/
רג'פ טאיפ ארדואן
/
יוון
/
יחסי ישראל-טורקיה
/
סעודיה
/
מלחמת רוסיה-אוקראינה
/
יחסי ישראל- יוון
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף