עיקר תשומת הלב הישראלית מופנית להיקף התמיכה במהלך. כאשר סנדרס העלה בינואר 2024 מהלך דומה מכוח סעיף 502B, רק 11 סנאטורים תמכו בקידומו. בהצבעה הלילה כבר עמד מספר התומכים על 47 - כל חברי המחנה הדמוקרטי בסנאט למעט פטרמן, ועמם פול הרפובליקני.
גורמים ישראלים דחו את המשמעות שמייחסים יוזמי המהלך להיקף התמיכה הדמוקרטית. "מי ששונא את ישראל בדרך כלל שונא את אמריקה, ומי ששונא את אמריקה בדרך כלל שונא את ישראל", אמרו. גורם ישראלי נוסף הודה כי התוצאה מעוררת דאגה, אך הצביע על מגבלות היכולת של ישראל להשפיע על המגמה בתוך המפלגה הדמוקרטית. "ברור שזה מדאיג. אבל אין הרבה מה לעשות, אנחנו לא שולטים במפלגה הדמוקרטית", אמר.
העיסוק בסנאט במתרחש ביהודה ושומרון החל עוד קודם לכן. בסוף אוגוסט הצטרפו יותר מ-40 סנאטורים למכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו שבו הביעו דאגה מהתגברות האלימות ביהודה ושומרון ודרשו מישראל לפעול למניעתה, לחקור הפרות חוק ולהשלים את החקירות הנוגעות למותם של תשעת האזרחים האמריקאים. המכתב נחתם בידי כמעט כל הסיעה הדמוקרטית בסנאט, ובהם גם מנהיג המיעוט צ'אק שומר וקורי בוקר.
ההחלטה הוגשה מכוח סעיף 502B לחוק סיוע החוץ האמריקאי, ומבקשת ממחלקת המדינה להגיש לקונגרס בתוך 30 יום מידע והערכות על מצב זכויות האדם בגדה המערבית. בין היתר נדרש מידע על חקירת מותם של לפחות תשעה אזרחים אמריקאים שנהרגו מאז ינואר 2022, לפי נוסח ההחלטה, בידי מתנחלים ישראלים אלימים או כוחות הביטחון הישראליים. ההחלטה דורשת גם מידע על מעצר פלסטינים, ובפרט ילדים.
ואן הולן ושותפיו טענו כי משפחות האזרחים האמריקאים שנהרגו לא זכו לתשובות ולאחריותיות מספקת מצד ישראל או ארה"ב. במרץ השנה כבר הוביל ואן הולן קבוצה של 30 סנאטורים נוספים בדרישה מממשל טראמפ לחקור את מותם של האזרחים האמריקאים בגדה. לטענתם, איש לא הועמד לדין בגין מותם של התשעה. מנגד, הרפובליקנים שהתנגדו למהלך טענו כי הוא פוגע בבעלת ברית של ארה"ב בשעה שישראל מתמודדת עם איומים ביטחוניים.
סעיף 502B מאפשר ליוזמי החלטה מסוג זה להביא אותה להצבעה גם בלי שהנהגת הסנאט תבחר לקדמה. ועדת החוץ מקבלת עשרה ימים לדון בהחלטה, ואם אינה עושה זאת, רשאים יוזמיה לדרוש להביאה למליאה. המנגנון הזה הוא שאפשר הפעם להביא את הסוגיה להצבעה פומבית ולחייב את חברי הסנאט לנקוט עמדה.
אילו ההחלטה הייתה מתקבלת ומחלקת המדינה לא הייתה מוסרת את המידע הנדרש בתוך 30 יום, החוק היה עשוי להביא להפסקת חלק מתוכניות הסיוע הביטחוני לישראל עד למסירתו. לאחר קבלת הדו"ח יכול היה הקונגרס לבחון את ממצאיו ולשקול בעקבותיהם שינויים נוספים בסיוע הביטחוני האמריקאי לישראל. מוקד ההחלטה הוא המתרחש ביהודה ושומרון. האלימות בגדה והטיפול הישראלי בה הם שהובילו את ואן הולן ושותפיו לנסות להפעיל הפעם את סעיף 502B ולכרוך את דרישתם לקבלת מידע ממחלקת המדינה בסיוע הביטחוני לישראל.
ההחלטה נבלמה ולכן אין בשלב זה שינוי בסיוע הביטחוני לישראל. הפער לעומת ההצבעה בינואר 2024 ניכר במספרים: אז תמכו 11 סנאטורים בקידום החלטה דומה, והפעם הצביעו בעד 47. ההצבעה מצטרפת לשורה של צעדים שנקטו בחודשים האחרונים עשרות סנאטורים דמוקרטים בנוגע למתרחש ביהודה ושומרון, ובהם מכתבים ודרישות לחקירה. הסוגיה מעסיקה כיום חלק רחב מהסיעה הדמוקרטית בסנאט, לרבות סנאטורים המזוהים עם הזרם המרכזי במפלגה.