מהפך היסטורי בברזיל: העם בחר בלולה - בולסונארו לא מתכוון לוותר

נשיא ברזיל המכהן, לולה בן ה-80, ניצח את בנו של נשיא ברזיל לשעבר בפער של מיליוני קולות. בולסונארו מסרב להכיר בתוצאות ודורש לבטל את הבחירות, במהלך שדומה לזה שביצע בעבר אביו ונכנס בגינו לכלא

לוגו מעריב צילום: מעריב אונליין
עקבו אחרינו
לואיז אינסיו לולה דה סילבה, פלאביו בולסונרו
לואיז אינסיו לולה דה סילבה, פלאביו בולסונרו | צילום: רויטרס,Maira Erlich, Bloomberg
3
גלריה
נשיא ברזיל לולה דה סילבה
נשיא ברזיל לולה דה סילבה | צילום: REUTERS/Nacho Doce TPX IMAGES OF THE DAYy

עבור לולה בן ה-80 מדובר בקאמבק פוליטי נוסף בקריירה יוצאת דופן. הנשיא, שכיהן בעבר בשנים 2003 עד 2011, ישב בכלא בין 2018 ל-2019 בעקבות הרשעות בשחיתות שבוטלו בהמשך. בשנת 2022 שב לשלטון לאחר שניצח את ז'איר בולסונארו, וכעת הפך למועמד הראשון מאז חזרת ברזיל לדמוקרטיה בשנות ה-80 שהצליח לנצח בסיבוב השני לאחר שסיים במקום השני בסיבוב הראשון.

נשיא ברזיל לשעבר, ז'איר בולסונרו
נשיא ברזיל לשעבר, ז'איר בולסונרו | צילום: נועם רבקין פנטון, פלאש 90

הניצחון הגיע למרות ביקורת ציבורית על יוקר המחיה, פרשות השחיתות שנקשרו במפלגת הפועלים והקשיים הכלכליים במדינה. במהלך הקמפיין הדגיש לולה את הישגי ממשלתו במאבק בעוני ובאי-השוויון, לצד ירידה באבטלה, באנאלפביתיות ובכריתת היערות. בשבועות האחרונים של מערכת הבחירות הוא גם הבטיח להרחיב את תוכניות הסיוע החברתי, להגדיל את הקצבאות ב-15% ולקדם תחבורה ציבורית חינמית בסופי שבוע.

סלסו אמורים, שר החוץ לשעבר של לולה, אמר לרויטרס כי הנשיא יהיה גורם מרכזי בשמירה על האיזון הפוליטי באמריקה הלטינית. לדבריו, "לולה הוא האיזון הזה". גם חברת הקונגרס אריקה הילטון, ששהתה לצד הנשיא בזמן ספירת הקולות בסאו פאולו, בירכה על ניצחונו ואמרה: "הוא מדינאי, הוא ענק".

עם זאת, הכהונה הרביעית צפויה להיות מורכבת במיוחד. בבחירות לקונגרס התחזקו מפלגות הימין, שעשויות להחזיק ברוב בשני בתי המחוקקים ולהקשות על הנשיא להעביר תקציבים ורפורמות. במקביל, ברזיל מתמודדת עם חוב ציבורי של יותר מ-82% מהתוצר, ריבית גבוהה וחובות כבדים של משקי הבית. הממשלה צופה צמיחה של 2.3% בלבד בשנה הבאה.

לולה, שהצליח שוב לנצח בניגוד לתחזיות ולבלום את התחזקות הימין בברזיל, יידרש כעת להתמודד עם אופוזיציה חזקה, לחצים כלכליים ויחסים מורכבים עם ממשל טראמפ. כהונתו הרביעית צפויה להתחיל ב-5 בינואר 2027.

תגיות:
ברזיל
/
לואיס אינסיו לולה דה סילבה
/
פלאביו בולסונרו
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף