מאז ה-7 באוקטובר, העם היהודי עומד בפני אחד האתגרים הגדולים בתולדותיו. מדינת ישראל מתמודדת עם לחימה מתמשכת, וחשש גדול בקרב הקהילות היהודיות בתפוצות לנוכח גל אנטישמיות עולמי חסר תקדים. דווקא בתקופה זו, חיזוק הקשרים בין ישראל לקהילות היהודיות בעולם הפך לחשוב מאי פעם.

בעיצומה של תקופה מורכבת זו, עדנה ויינשטוק-גבאי מובילה את ״קרן היסוד״, מוסד לאומי שפועל למעלה מ-104 שנים לגיוס תרומות למדינת ישראל ובחיזוק הקשר עם התפוצות. כמנכ"לית הראשונה בהיסטוריה של הארגון, היא מובילה מערך של מעל 40 מגביות ב-60 קהילות יהודיות ברחבי העולם, במטרה לחזק את העם היהודי ולבנות יחד את עתידו.

עדנה ויינשטוק-גבאי (צילום: Jarrod Freedman)
עדנה ויינשטוק-גבאי (צילום: Jarrod Freedman)

מנהיגות שצומחת מתוך חוויות חיים
עדנה נולדה בשנת 1976, השלישית מבין שלוש אחיות להורים חרשים. אביה, בן למשפחה חרדית ממאה שערים ודור 23 בארץ, ואמה, ילידת איראן שעלתה לישראל בגיל שנה, עיצבו את ילדותה עם ערכים של נתינה, עמידה באתגרים ושאיפה להשפיע.

כשהייתה בת 8, חוותה אובדן קשה כאשר אביה נפטר ממחלת הסרטן. בגיל 15, משפחתה אימצה אח כבד שמיעה, מה שהעמיק את מחויבותה האישית לשוויון ולתמיכה באחרים.

למרות שגדלה כדתית-לאומית, היא בחרה לשרת בצבא ושירתה כמורה חיילת. כבר במהלך השירות יצאה לשליחות מטעם צה"ל לקהילה היהודית בלטביה – צעד שהצית את החיבור שלה עם יהדות התפוצות.

לאחר השחרור המשיכה לפעול בזירה היהודית, עבדה במחנות הקיץ של הסוכנות היהודית ולימדה עברית בקריית מוריה. למרות שבאה ממשפחה של מחנכים—אמה ושתי אחיותיה מורות—היא הבינה שהשליחות שלה נמצאת במקום אחר.

תחילה למדה ראיית חשבון וכלכלה באוניברסיטה העברית, שם פגשה את בעלה, אליאור. אך מהר מאוד גילתה שזה לא מסלול שמתאים לה, ועברה ללמוד משפטים באוניברסיטת בר-אילן.

את ההתמחות עשתה בקק"ל, אך לאחר שהוסמכה כעורכת דין, החליטה שלא להיכנס לתחום המשפטים, אלא לבנות קריירה שמחברת בין ישראל ליהדות העולם.

מעבר לקריירה הציבורית והבינלאומית שלה, עדנה היא גם אמא לחמישה ילדים, שניים מהם משרתים כחיילים בצה"ל. "העשייה שלי היא לא רק תפקיד – זו שליחות אישית," היא אומרת. "כאמא לחיילים לוחמים, אני מבינה היטב את המחויבות שלנו לא רק כלפי מדינת ישראל, אלא גם כלפי העם היהודי כולו."

קרן היסוד: חיזוק הקשרים בין ישראל לתפוצות
עם השנים מילאה שורה של תפקידים בכירים בזירה הציבורית והיהודית, בהם ניהול פרויקטים במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה, ניהול העמותה לזכר שלושת הנערים לאחר חטיפתם ורציחתם, ותפקיד מנכ"לית התאחדות האדריכלים.

היא שימשה כסמנכ"לית ישראל ומנהלת תכניות בינלאומיות בקונגרס היהודי העולמי, שם קידמה פרויקטים גלובליים לחיזוק העם היהודי והקשרים עם ישראל.

לפני כחמש שנים הצטרפה לקרן היסוד, שם לקחה חלק בהובלת מהלך אסטרטגי לחיזוק המחויבות ההדדית בין ישראל לתפוצות.

לאחר ה-7 באוקטובר, כשהעולם היהודי נקלע לטלטלה עמוקה, הפכה קרן היסוד בהובלתה לגורם מפתח במענה לקהילות היהודיות בעולם ולסיוע למדינת ישראל.

המסע לאוסטרליה: מסר של עוצמה ואחדות
בסוף פברואר 2025, עדנה ליוותה את אירועי פתיחת מגבית Keren Hayesod - UIA Australia, שנערכו בערים סידני, מלבורן ופרת'. האירועים התקיימו לנוכח עלייה חדה באנטישמיות באוסטרליה, והיוו נקודת מפנה עבור הקהילה היהודית המקומית, שחווים תקופה של חשש ואי-ודאות.

באירועים השתתפו אלפי אנשים, ודוברים מרגשים בהם ג'ון ורייצ'ל פולין גולדברג, הוריו של הירש ז"ל שנרצח בשבי חמאס; ומקהלת "לב אופיר" איבים – קבוצת ילדים עולים מאתיופיה שפונו ממרכז הקליטה ב-7 באוקטובר.

"אנחנו כאן כדי להזכיר לקהילות היהודיות שהן לא לבד," אומרת עדנה. "מאז 7 באוקטובר, הקהילות היהודיות בתפוצות הבינו שהם צריכים מדינת ישראל חזקה ואזרחי מדינת ישראל הבינו שהם צריכים קהילות חזקות בתפוצות. זו מערכת יחסים הדדית שחשוב להמשיך לחזק."

מנהיגות מחברת, מנהיגות מובילה
המנהיגות של עדנה לא נולדה ברגע אחד – היא צמחה מתוך חוויות חייה האישיות, שחישלו את רוחה והובילו אותה למסלול של שליחות וחיבור. "גדלתי בסביבה שבה נתינה, עזרה הדדית ואחריות קהילתית היו דרך חיים," היא מספרת. "היום, אני מיישמת את אותם ערכים בעבודה שלי – לחבר בין ישראל ליהדות התפוצות, וליצור רשת תמיכה עולמית חזקה יותר מאי פעם."

כיום, כמנכ"לית קרן היסוד, עדנה היא לא רק מנהלת ארגון – היא מובילה חזון שמבוסס על חיזוק הזהות היהודית, חיבור הקהילות והבטחת עתיד משותף לעם היהודי.

"מנהיגות היא לא רק קבלת החלטות – היא יצירת חיבורים, הקשבה, וחיזוק תחושת השותפות," היא מסכמת. "אני גאה להיות חלק מהמסע הזה ולחבר בין ישראל לעולם היהודי."