איך זה להיות האישה הראשונה בענף שנתפס כגברי, איך מבשלים בירה כשבאמצע התהליך צריך לרוץ למרחב המוגן בתוך 15 שניות, וגם איזו בירה היא חולמת לבשל? ניר קיפניס נפגש לשיחה עם ענת מאיר, הברומאסטרית של מב"י

זה קצת כמו טייס וטייסת: עד שלא היו נשים-טייסות, היה הכינוי "טייסת" מיועד ליחידה אווירית שמונה כמה כלי טיס... כך גם במקרה של ענת מאור: עד שהיא לא הפכה ל"ברומאסטר" הראשונה בישראל, כל מי שהיה קורא את צירוף המילים "מבשלת בירה", היה בטוח שמדובר במקום שבו מיוצרת הבירה. יחד עם זאת, אל תצפו ממנה להניף דגלים: המהפכה שלה היא אחראית בעקיפין, קרתה צעד אחרי צעד, עקב בצד אגודל, מעמדת הלבורנטית במעבדה של "מב"י" ועד ליום שבו היא גילתה שהמפתח לכל המפעל האדיר הזה נמצא אצלה בכיס.
לא שוקטת על שמריה. ענת מאיר (צילום: תמר מצפי) לא שוקטת על שמריה. ענת מאיר (צילום: תמר מצפי)
לא שוקטת על שמריה. ענת מאיר (צילום: תמר מצפי) "אף פעם לא חשבתי על בישול בירה כעל מקצוע גברי. אחרי הרבה שנים בחברה זה נראה לי המשך טבעי. כשיצאתי לקורס בדנמרק, גיליתי שם לא מעט נשים: אולי לא יחס של 50-50, אבל קרוב ל 60-40 וזה נראה לי טבעי מאוד שגם אני אעסוק בזה. לצערי בירה נתפסת כמוצר גברי ואני מזמינה את כל הנשים שעדיין לא מצאו את הבירה שלהן: תתנסו, אני מבטיחה שתמצאו את האחת שלכן". ש: תמיד היית חובבת בירה? מאיר: "אני חייבת להודות שעד שנכנסתי לתחום, לא ממש שתיתי בירה... אבל אני בתחום כבר קרוב לעשרים שנה, כך שנראה לי שאני כבר חובבת בירה וותיקה מספיק". הכניסה לתחום, בקמרה שלה, באמת לא הייתה מצד הטעם, אלא מאספקט מאוד טכני: לפני קרוב לעשרים שנה, אחרי שסיימה את לימודי הכימיה, היא נקלטה במב"י כלבורנטית, אחת מאלה שבתעשיית הבירה שוקטים על שמריהם במעבדה... אלא שלמבשלה ששני מותגי הדגל שלה, "קרלסברג" ו "טובורג" שייכים לחברה שפילסה את דרכה דווקא בזכות חדשנות במעבדה, יש כנראה רספקט מיוחד לכימאים, כך שלפני שש שנים, אחרי ששימשה במשך שנים בתור מנהלת המעבדה, הם שלחו את מאיר ללמוד איך מבשלים. "מדובר בהכשרה של כחצי שנה בבית הספר לבישול בקופנהגן, אבל אני, בגלל שהייתי כבר אמא לילדות, נאלצתי ללמוד בכמה 'פרקים', עד שהשלמתי והוסמכתי". בשבועות האחרונים דיברו לא מעט על תושבי הדרום, על החיים והעבודה תחת אש ועוד, אבל למאיר כמעט שום דבר לא היה חדש. היא גדלה באלי-סיני ואחרי הפינוי נשארה בסביבה (היום מתגוררת במושב תלמי-יפה), כך שעבורה הנסיעה היום-יומית למפעל באשקלון היא סוג של קל"ב. למרות זאת, היא מודה שלא היה קל: "היו ימים קשים, עם המון אזעקות, גם במבשלה וגם בבית, אז יכול להיות שמפחדים, אבל כשרואים איך כולם מגיעים לעבוד ולא מוותרים, אי אפשר אפילו לחשוב על להישאר בבית". מעבר להיותה הברומאסטר הראשונה בישראל, היא אחראית על בישול מותגים בינלאומיים מובילים בסטנדרטים גבוהים במיוחד ביניהם : "קרלסברג" "טובורג" ו"סטלה ארטואה". ש: כשעובדים מול מתוגים שכאלה, יש בכלל חירות מקצועית למבשל? תמיד חשבתי שמקבלים את הנוסחה הסודית, מכוונים את המכונות ורק שומרים שכלום לא ישתבש בדרך אל הברז... מאיר: "יש הרבה חופש למבשל. במהלך העבודה הייתי שותפה למהלכים בינלאומיים פורצי דרך שהבולט ביניהם הוא עדכון המתכון של טובורג". ש: טובורג הוא באמת מקרה יוצא דופן, אבל במותגים האחרים את נהנית מחופש-פעולה? מאיר: "בוודאי. הרגעים היותר מרגשים בעבודה הם כאשר אני מקבלת ציוני טעימה מראשי המטה הבינלאומי עם תוצאות יוצאות דופן . המתכון הוא אותו מתכון בכל העולם אבל כנראה שהחותם האישי עושה את ההבדל". אפילו לאחר שני עשורים בתחום, מאיר מתרגשת לראות תעשיה מתפתחת, דינאמית, עם צרכנים שפתוחים ליותר ויותר טעמים, או בלשונה: "הקהל היום אנין יותר, ערני יותר ויותר לאיכות, מחפש מרכיבים מעולים וצמא לנסות וריאנטים חדשים". על רקע אקלים בלתי אפשרי כמעט של מיסוי מופרך, מהגבוהים בעולם ורגולציה נוקשה, היא מלאת הערכה על ההזדמנות לצמוח בחברה שממשיכה להשקיע את המשאבים הגבוהים ביותר כדי להבטיח את איכות המוצרים. לבשל בירה זה אתגר מרתק: לכנס בתבונה ארבעה מרכיבים פשוטים, כולם טבעיים - ללא חומרים משמרים וללא חומרי טעם לכדי בירה איכותית בריאה וטעימה... אינו דבר של מה בכך. לא בכדי מגיעים לא מעט מבשלי בירה, מהרמה הביתית ועד לרמה המסחרית מתחום המדעים המדויקים: גם כשמקפידים על חומרי גלם איכותיים, ההקפדה על הדקויות בבישול היא התבלין הסודי של בירה מעולה. ש: מה היא בירה בשבילך? מאיר: "אני חיה בירה מאז גיל 23. בירה בשבילי זה חיים, בירה זו הדרך שלי לגעת במרחב האינסופי של האפשרויות, המרקמים, הארומות, הטכנולוגיות והטעמים. אבל בעיקר בירה בשבילי היא רגעי האושר הקטנים של החיים, כמו ארוחת ערב משפחתית. הקסם החמקמק הזה שמתחולל בדיאלוג בין אנשים". ואחרי הימים הקשים שעברו על הדרום, כשאני שואל אותה מה החלום שלה, התשובה שלה מפתיעה – ואולי בעצם לא? "החלום שלי הוא לבשל בירה במהדורה מיוחדת לחתימת הסכם שלום אזורי. בירה לשלום". "אבל כדאי להזדרז" היא הוסיפה "אני כבר לא צעירה והשלום עדיין מתמהמה...". BEERS 2014 – תערוכת הבירה של ישראל – הינה האירוע השנתי המרכזי של ענף הבירה שמרכז אליו את מבשלות הבוטיק הישראליות, יבואני הבירה ומותגי פרימיום מכל העולם. התערוכה תתקיים במתחם התחנה, 11-9 בספטמבר, בין השעות 23:00-18:00. (הנחה לגולשי "סנהדרינק", למימוש - הדפיסו את הקופון שבתחתית הכתבה והציגו אותו בקופה).
discountdiscount