חדשות מתפרצות

למרות החום: חודש ינואר נחשב גשום מהממוצע - אך גם חם מהממוצע

משה כהן צילום: מעריב אונליין
גשם בירושלים
גשם בירושלים | צילום: חיים גולדברג פלאש 90

חודש ינואר התאפיין בשונות אזורית בכמויות הגשם – בהרי המרכז, בשפלה, במישור החוף הדרומי ובצפון הנגב הוא היה גשום מהממוצע, בעוד שברמת הגולן, בעמקים, בצפון השרון ובגליל התחתון הוא היה בגבולות הממוצע ובשאר אזורי הארץ יבש מהממוצע, כך אומר מנהל גף אקלים בשירות המטאורולוגי בבית דגן, ד"ר עמוס פורת, בסקירה מיוחדת המסכמת את ינואר.

ד"ר פורת מציין כי בערבה ובדרום הנגב לא ירד גשם כלל. שני השלישים הראשונים של החודש התאפיינו בתכיפות רבה של מערכות, שלחלקן נלוו גם רוחות חזקות, מה שגרם לעדיפות במשקעים בהרים. בשליש האחרון של החודש, שכיחות אירועי הגשם ועוצמתם פחתה.

באזורים בהם ינואר היה גשום, כמויות הגשם המצטברות מתחילת העונה עולות על הממוצע. הדבר בולט בצפון הנגב ובמישור החוף הדרומי, שם הן מגיעות לפי 1.5 עד 2 מהממוצע לתקופה המקבילה, ואף קרובות לממוצע לכל עונת הגשם. לעומת זאת, בצפון הארץ קיים גירעון בכמויות הגשם. ינואר גם היה חם מהממוצע הרב שנתי, אם כי פחות חם מחודשי ינואר בשלוש השנים הקודמות. 

במהלך פרקי הגשם, הטמפרטורות היו קרובות לממוצע או מעט נמוכות ממנו וביניהם היה חם מהרגיל, לעיתים במידה ניכרת ולכן החודש הסתיים כחם מהממוצע.  ד"ר פורת מציין עוד כי גם דצמבר היה חם יחסית, כך שחורף 2025/26 חם מהממוצע עד כה ונראה שגם חלקו הראשון של פברואר צפוי להמשיך את המגמה.

מפילוח הנתונים עולה כי ינואר היה גשום מהממוצע בשומרון וביהודה עם כמויות גשם שהגיעו ל-150 עד 220 מ"מ, שהם 120% עד 160% מהממוצע החודשי. במישור החוף הדרומי (מרחובות עד אשקלון) ירדו 150 עד 200 מ"מ  (בתימורים 256 מ"מ),שהם פי 1.5 מהממוצע ויותר, וגם בצפון הנגב היה גשום מהממוצע. 

כמויות הגשם גם עלו על הממוצע גם בעמק הירדן ובצפון השרון והן היו קרובות לממוצע או מעט גבוהות ממנו ברמת הגולן, בגליל התחתון, בעמק יזרעאל, בכנרת ובכרמל.

לעומת זאת, בחלק מאזורי הארץ כמויות הגשם בינואר היו קטנות מהממוצע. בלטו במיוחד מישור החוף הצפוני והמרכזי עם כמויות של 70 עד 100 מ"מ שהם 50% עד 70% מהממוצע, הגליל העליון (140 עד 170 מ"מ, לעומת ממוצע חודשי של 180 עד 220 מ"מ) ועמק החולה עם כמויות של 70% עד85% מהממוצע. 

במישור החוף, מדרום לראשון לציון עד אזור רחובות כמויות הגשם בינואר היו קרובות לממוצע וכך גם באזור עוטף עזה. במרכז הנגב ירדו 10 עד 20 מ"מ, כמויות קטנות מהממוצע ובדרום הנגב ובערבה כמעט ולא ירד גשם.

מבזקים - כתבות אחרונות
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף