חדשות מתפרצות

הגישו תלונה למשטרה: המועצה היהודית של אוסטרליה נגד ביקור הנשיא יצחק הרצוג

אלי לאון צילום: פרטי
נשיא המדינה יצחק הרצוג בכנס הכלכלי בדאבוס
נשיא המדינה יצחק הרצוג בכנס הכלכלי בדאבוס | צילום: רויטרס

ביקורו המתוכנן של נשיא מדינת ישראל, יצחק הרצוג, באוסטרליה בשבוע הבא מעורר סערה ציבורית ומשפטית חריפה, שבמרכזה עומד צעד חריג מצד ארגון "המועצה היהודית של אוסטרליה", ה-JCA. בעוד ממשלת אוסטרליה וארגונים יהודיים מרכזיים רואים בביקור מפגן סולידריות חשוב, ה-JCA מוביל קו התנגדות תקיף, בטענה כי הגעתו של הנשיא תפגע במרקם החברתי ותסכן את הקהילה היהודית המקומית.

הכעס כלפי המועצה היהודית של אוסטרליה, המזוהה עם הקו הליברלי בקהילה, התעורר לאחר שהארגון חבר בשבוע שעבר למועצת האימאמים הלאומית של אוסטרליה ולקרן "הינד רג'אב" בהגשת תלונה רשמית למשטרה הפדרלית האוסטרלית. הארגונים דורשים מהרשויות לפתוח בחקירה פלילית נגד הנשיא הרצוג בגין חשד להסתה לרצח עם, ואף למנוע את כניסתו למדינה. שרה שוורץ, המנכ"לית של ה-JCA, הגדירה את ההזמנה כ"שערורייה" וטענה כי הזמנת ראש מדינה זר המעורב לכאורה ברצח עם כנציג הקהילה היהודית היא "פוגענית עמוקה". לדבריה, המהלך מסכן את היהודים בכך שהוא מקבע את הזיהוי בין זהות יהודית לבין פעולותיה של מדינת ישראל.

כפי שפורסם בגרדיאן, התלונה מתבססת בין היתר על התבטאויותיו של הרצוג מתחילת המלחמה בעזה, ובפרט על אמירתו במסיבת עיתונאים באוקטובר 2023 כי "יש שם אומה שלמה שהיא אחראית". ועדת חקירה של האו"ם ציינה כי דברים אלו, בהקשר של הפעולות הצבאיות, עשויים להתפרש כהסתה, אף שהרצוג הכחיש זאת בתוקף, הבהיר כי דבריו הוצאו מהקשרם והדגיש כי ישראל פועלת לפי הדין הבינלאומי. למרות החסינות הדיפלומטית שממנה נהנה הרצוג מתוקף תפקידו, המשטרה הפדרלית אישרה כי היא "בוחנת את החומרים" שהוגשו לה.

הצעד של ה-JCA עומד בניגוד מוחלט לעמדתם של הגופים המייצגים הגדולים של יהדות אוסטרליה, בהם המועצה המנהלת של יהדות אוסטרליה (ECAJ) והפדרציה הציונית (ZFA). ארגונים אלו בירכו על הביקור, שנועד לציין סולידריות לאחר הטבח האנטישמי בבונדיי בדצמבר האחרון, בו נרצחו 15 בני אדם. ג'רמי לייבלר, נשיא הפדרציה הציונית, טען כי הביקור הוא "רגע של משמעות עמוקה" וכי הניסיון להציג את הקשר לישראל כבלתי לגיטימי הוא שמעודד אנטישמיות.

ראש ממשלת אוסטרליה, אנתוני אלבניזי, יצא להגנת הביקור והדגיש כי מטרתו היא לחזק את האחדות ולנחם את המשפחות השכולות מהפיגוע בבונדיי. עם זאת, המחלוקת הפנימית בתוך הקהילה היהודית, כפי שהיא משתקפת בפעילות ה-JCA, מדגישה את המתח הגובר סביב המלחמה בעזה. לפי דיווח ב-The Jewish Independent, הביקור צפוי להתקיים בין ה-8 ל-12 לחודש, והוא ילווה בהפגנות נרחבות בסידני ובערים נוספות, כאשר המשטרה נערכת בכוחות מתוגברים לאבטחת האירוע על רקע האווירה הטעונה.

מבזקים - כתבות אחרונות
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף