חדשות מתפרצות

הפערים מתרחבים - עשירים מוציאים כמעט פי 6 על מזון לעומת עניים

אריאל פייגלין | כתב ופרשן כלכלי צילום: אבשלום ששוני
חדשות מתפרצות
חדשות מתפרצות | צילום: AdobeStock

מחקר חדש של מוסד שורש למחקר כלכלי־חברתי שנערך על ידי חוקר המוסד יואב טוביה. המחקר מצביע על כך שמדדי אי־השוויון המסורתיים מציגים שיפור מתון, אך אינם משקפים באופן מלא את הפערים היומיומיים בין משקי הבית. מדד אי־השוויון בהכנסה ירד מ־36% בשנת 2003 ל־33% בשנת 2023, ואי־השוויון בצריכה ירד מ־28% ל־26%, אך במקביל הפערים בהוצאה על צרכים בסיסיים נותרו גבוהים.

בתחום המזון, בעוד שב־2003 הוציאו משקי הבית באחוזון העליון פי 5.2 על מזון לעומת האחוזון התחתון, ב־2023 הפער כבר עומד על פי 5.8 – כמעט פי שש. קיימים גם הבדלים בהרכב הצריכה: משקי בית חזקים מפנים חלק גבוה יותר מהתקציב לארוחות מחוץ לבית, בעוד שמשקי בית חלשים מקדישים חלק גדול יותר למוצרים בסיסיים כמו בשר ועופות.

בתחום הדיור, משקי הבית בעשירונים הגבוהים מוציאים כמעט פי שניים. שיעור הבעלות על דירה עומד על 76% בחמישון העליון לעומת 63% בתחתון, ובקרב צעירים נרשמה ירידה חדה במיוחד, כאשר שיעור הבעלות בגילאי 25 עד 34 ירד מ־40% בשנת 2003 ל־21% בלבד ב־2018. הפערים ניכרים גם בצפיפות המגורים, עם יותר מכפול נפשות לחדר בקרב משקי הבית החלשים.

בתחום התחבורה, הפערים הגדולים ביותר - הפער בין העשירונים הקיצוניים עומד על פי 20 בהוצאה על תחבורה. שיעור החזקת הרכב עלה לאורך השנים בכל הקבוצות, אך הפערים נותרו משמעותיים, כאשר רק 42% ממשקי הבית בחמישון התחתון מחזיקים רכב, לעומת כ־92% בחמישון העליון.

מבזקים - כתבות אחרונות
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף