בתגובה להפלת המסוק: ארה"ב תקפה שלושה יעדים באיראן

טראמפ טען כי האיראנים הפילו מסוק אפאצ'י אמריקאי מעל מצר הורמוז, שבו היו שני טייסים שחולצו ללא פגע, ולאחר שהזהיר, הורה על ביצוע תקיפה באיראן

אלי לאון צילום: פרטי
עקבו אחרינו
טראמפ בפודקאסט לניו יורק פוסט: אמרתי לביבי שהוא משוגע | צילום: ניו יורק פוסט

ארה"ב הוציאה לפועל לפני זמן קצר תקיפה באיראן, בתגובה למה שהם כינו "תוקפנות", לאחר התקרית בה הופל מסוק אמריקאי, אך הטייסים חולצו בשלום. צבא ארה"ב אישר ומסר: "כוחות פיקוד המרכז של ארה״ב (CENTCOM) החלו היום בשעה 17:00 לפי שעון החוף המזרחי לבצע תקיפות להגנה עצמית, בהנחיית המפקד העליון, בתגובה להפלת מסוק אפאצ’י של צבא ארה״ב אתמול. המשימה היא תגובה מידתית לתוקפנות איראנית בלתי מוצדקת". סוכנות הידיעות "מאהר" פרסמה כי נשמעו פיצוצים באזור סיריק.

יעדי התקיפות האמריקניות - סביב מיצר הורמוז, שם הופל מסוק האפאצ׳י: בנדר עבאס, האי קשם ונמל סיריק, לפי פוקס ניוז הותקפו מערכות הגנה אווירית ומתקני מכ"ם של האיראנים. הנשיא האמריקאי טראמפ אמר לרשת ABC: "זוהי תגובה למה שהם עשו עם המסוק שלנו אמש, ואני מאמין שהתגובה צריכה להיות חזקה מאוד, עוצמתית מאוד, וזה אכן מה שהיא". במשמרות המהפכה איימו ואמרו כי "התגובה האיראנית נגד העוינות תחל בקרוב".

יעדי התקיפה באיראן
יעדי התקיפה באיראן | צילום: צילום מסך רשתות חברתיות

ברקע האישור האמריקאי על התקיפה, דווח כי נשיא ארה"ב טראמפ עדכן את נתניהו הלילה לפני התקיפה. על פי דיווח ב-CNN מפי בכיר אמריקאי, התקיפות באיראן נועדו לשגר מסר אזהרה לטהרן. לדברי הבכיר, בוושינגטון מעריכים כי המהלך לא יפגע במגעים לסיום המלחמה עם איראן. בכיר אמריקאי מסר לאתר אקסיוס: "הפעולה נמשכת. מוכנים לסדרה של כמה תקיפות נוספות".

כזכור, מוקדם יותר היום, הטלוויזיה הממלכתית באיראן, מפי מקור צבאי, הזהירה כי טהראן תגיב “באופן מכריע” לכל חידוש של “פעילות עוינת מצד האויב”, אם ארצות הברית תנסה להשתמש בתקרית הפלת מסוק האפאצ’י כתירוץ לפעולה צבאית נוספת. שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י התייחס ברשת X לתקיפות האמריקאיות ואיים בתגובה: "למרות תבוסותיה בשדה הקרב, ארה"ב בחרה לבחון את נחישותנו". לדבריו, "כוחותינו המזוינים החזקים לא ישאירו שום התקפה או איום ללא מענה". עוד הוסיף: "עזבו את אזורנו אם אתם רוצים להיות בטוחים", ואמר כי "ההיסטוריה של המפרץ הפרסי מכילה פרקים רבים על גורלם הקשה של זרים פולשים".

היום פרסם טראמפ הודעה שבה טען כי איראן הפילה את המסוק, והזהיר מפני תגובה אמריקאית. "זה עתה עודכנתי על ידי הצבא הדגול שלנו כי אמש האיראנים הפילו אחד ממסוקי האפאצ'י המתוחכמים ביותר שלנו, בעת שסייר מעל מצר הורמוז", כתב טראמפ. "במסוק היו שני טייסים, ושניהם בטוחים וללא פגע. עם זאת, ארצות הברית חייבת, מכורח הנסיבות, להגיב למתקפה הזו". על פי דיווח ב-CNN כטב"ם שאהד איראני הפיל את האפאצ'י.

דונלד טראמפ, מוחמד באקר קאליבאף
דונלד טראמפ, מוחמד באקר קאליבאף | צילום: רויטרס
ג'יי. די. ואנס
ג'יי. די. ואנס | צילום: REUTERS/Jonathan Ernst

ואנס אמר: "נכון לעכשיו, אני מרגיש שאנחנו נמצאים בעמדה שמאפשרת לנו להגיע להסכם שטוב לארצות הברית מבחינה כלכלית, ושמטפל באמת בתוכנית הגרעין האיראנית לא רק עכשיו, לא רק כל עוד דונלד טראמפ הוא הנשיא, אלא לטווח הארוך. כך שכאשר הילדים שלי יהיו מבוגרים, הם יוכלו לומר שאיראן לא תשיג נשק גרעיני. זו מטרת המדיניות שלנו, ואני חושב שאנחנו מאוד קרובים להשיג את המטרה הזאת. אבל עדיין נותרה עבודה לעשות, ואנחנו נמשיך בה".

כשנשאל עד כמה קרוב ההסכם והאם הוא יכול להיחתם לפני בחירות אמצע הכהונה, השיב ואנס: "בהחלט. כן, אני חושב שנדע הרבה לפני בחירות אמצע הכהונה. תראו, ההסכם יכול לקרות כבר בשבוע הבא, אבל הוא גם יכול לקרות בעוד כמה חודשים".

כשנשאל אם האיראנים "מושכים את הנשיא טראמפ באף", השיב: "לא, אני לא חושב כך. שוב, אני חושב שלמערכת שלהם לוקח הרבה זמן להגיע לקונצנזוס. אני תמיד שומע אנשים שואלים אותי: 'האם אתה סומך על האיראנים?' ומה שהנשיא אמר הוא: 'אני לא סומך על אף אחד. אני לא סומך על אף אחד'. מה שאני כן סומך עליו הוא היכולת שלי לנהל משא ומתן. אני סומך על היכולת של הממשל שלנו לנהל משא ומתן, ואני סומך על מנגנוני האכיפה שנדאג להציב במסגרת ההסכם".

תגיות:
איראן
/
דונלד טראמפ
/
מסוק
/
ארה"ב
/
מצר הורמוז
/
מוחמד באקר קאליבאף
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף