יו"ר רשות מקרקעי ישראל בטענות קשות כלפי הבנקים: "מחזיקים מחירי דיור גבוהים בצורה מלאכותית"

ינקי קווינט, יו"ר רשות מקרקעי ישראל, טוען בשיחה עם "מעריב" כי "בשוק יש קרקעות למאות אלפי דירות - אבל הקבלנים לא בונים, בתקווה לעליות מחירים"

יהודה שרוני צילום: ראובן קסטרו
ינקי קווינט
ינקי קווינט | צילום: לפ"מ

"הבנקים והקבלנים מחזיקים את מחירי הדיור גבוהים בצורה מלאכותית ולא נותנים להם לרדת. ירידת המחירים לא משרתת אותם. האם ראית את רווחי הבנקים מסקטור הנדל"ן? ירידת מחירים תפגע ברווחים. קבלנים לא מורידים כי זה נגד האינטרס שלהם, ויש להם אוויר לנשימה". כך אומר ינקי קווינט, יו"ר רמ"י (רשות מקרקעי ישראל).

הוא מוסיף: "בעיית המחירים הגבוהים לא קשורה למדיניות הקרקעות של רמ"י. בישראל יש 2.857 מיליון דירות ו־2.767 מיליון משקי בית. כמות הדירות הלא מכורות עומדת על 59,820. רק בשנתיים וחצי האחרונות שיווקנו קרקעות וחתמנו על חוזים לגבי 180 אלף דירות, והמדובר רק בקרקעות מדינה".

"בשוק יש קרקעות למאות אלפי יחידות דיור. אנחנו נמשיך לעמוד באתגרים, אבל הבעיה היום אינה בשיווק קרקעות. אין מחסור במקרקעין אלא בהתחלות בנייה, וברור שצריך להאיץ את הקצב".

על הצעדים לעודד את הקבלנים הוא מוסיף: "צריך להחליט אם לעשות את זה בהקלות מיסוי ומס רכוש או בפריסת חוזים מולנו. אני מתנגד להפחתת מס רכישה למשקיעים. צריך לתמרץ רשויות מקומיות לבנות בתשלום 30 אלף שקל לדירה, אבל בגלל הבחירות לרשויות העיתוי בעייתי".

אם נוכל לבנות עוד מספר כזה של דירות, זה יהיה חיזוק משמעותי למחסור בדיור. אנחנו עובדים עם מנכ"ל משרד השיכון והאוצר, מתוך ידיעה שיצטרכו לגייס תקציב לתוכנית שתוצג בקבינט הדיור הקרוב, סמוך לאחרי החג".

בתשובה לשאלה להיכן הולכים מחירי הדיור הוא מוסיף: "יש מגמה ברורה של ירידת מחירים וקיפאון במכירות. כיום יש 60 אלף דירות שאינן נמכרות, ולכן המחירים ימשיכו לרדת. את מגמת ירידת המחירים זיהיתי כבר לפני כשנה. לאור המצב הנוכחי בשוק, הירידות אמורות להיות משמעותיות הרבה יותר".

"מדובר במפורש בשוק של קונים. כדי לא להוריד מחירים - קבלנים נותנים לקונים הטבות נלוות, כמו מטבחים, מזגנים ופריסת תשלומים ללא הצמדות. למי שחייב לקנות דירה, מומלץ להתמקח ולקבל דילים מצוינים. לא הייתי רץ לקנות דירה. גם לא מציע להיכנע לקמפיינים של הקבלנים. מחירי הדיור ימשיכו לרדת".

תגיות:
רשות מקרקעי ישראל
/
כלכלה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף