שיא חדש במשכנתאות: 70 מיליארד שקל

מחירי הדיור בדרך למעלה: היקף המשכנתאות שנלקחו מתחילת השנה ועד לנובמבר גבוה מההלוואות שנלקחו ב-2019 כולה. חזרתם לחו"ל של 6,300 פועלים זרים תביא לירידה בהתחלות הבנייה

יהודה שרוני צילום: ראובן קסטרו
אתר בנייה בירושלים
אתר בנייה בירושלים | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הנתונים הכלכליים האובייקטיביים השונים מראים שככל הנראה מחירי הדיור צפויים לעלות. שני נתונים עיקריים שפורסמו אתמול מחזקים את ההערכה הזו. על פי נתוני בנק ישראל, בחודשים ינואר עד נובמבר 2020 לקח הציבור הלוואות משכנתה בהיקף של 70 מיליארד שקל, לעומת 68 מיליארד שקל בשנת 2019 כולה. אולם זוהי רק ההתחלה: היתר בנק ישראל, המאפשר ללקוחות לבטל את מגבלת הפריים במשכנתאות, עלול להאיץ את הביקוש עוד יותר.

הגורם השני שנודע אתמול נוגע לתעסוקת העובדים הזרים, והוא עלול להוביל לירידה נוספת בהתחלות הבנייה. בסוף החודש יפקעו אשרות השהייה של 6,300 עובדים זרים, המהווים קצת פחות ממחצית מ־14.3 אלף העובדים הזרים בישראל. אלדד ניצן, יו"ר ארגון העובדים הזרים בלשכות המסחר, הזהיר כי אם לא תושג הסכמה להמשך העסקתם, ענף הבנייה עלול להיפגע קשות והמחירים עלולים לעלות. אלא שלא הושגה הסכמה בגלל מחלוקת פוליטית.

יו"ר כחול לבן בני גנץ מתנה את הסכמתו בהעסקתם של 4,000 עובדים זרים גם בתחום החקלאות. הצעה זו נתקלת בהתנגדות אנשי האוצר. שר הבינוי והשיכון יעקב ליצמן פעל בימים האחרונים להשיג הסכמה לפתרון המשבר, וההחלטה הסופית אמורה להתקבל ביום ראשון. לכל הגורמים הללו, שעלולים להביא לחידוש עליות המחירים בשוק הדיור, יש להוסיף גם את הפחתת מס הרכישה על דירה שנייה, שיזם שר האוצר לפני חודשיים ואשר כבר הביאה לגידול בפעילות המשקיעים. גורם נוסף הוא ירידת התמריצים לדיירי מחיר למשתכן, שגורמת לשובם של הזוגות הצעירים לשוק הדיור.

תגיות:
משכנתאות
/
מחירי הדיור
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף