"לא אתן שתהיה מדינה עשירה עם עודפי הכנסות ואזרחים עניים. הכסף חייב להגיע לאזרחים ולעובדים במדינת ישראל. חייבת להיות מדיניות שמעודדת צמיחה ותומכת באזרחים, בטח בזמן של עליית יוקר המחיה. אל תחכו שנצא לרחובות". כך אמר היום (חמישי) יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד בוועידת ההסתדרות ה-23 שנערכה בגני התערוכה בתל-אביב.

"אני מצפה מהממשלה להגדיל את ההשקעות בשירותים הציבוריים, בתשתיות האזרחיות, בדיור בר השגה ובסבסוד שירותים בסיסיים לאזרחים. בסופו של דבר תפקיד המדינה לטפל באזרחיה ולא להזניחם לגמרי לכוחות השוק, זאת מהותה של מדינה כמו ישראל", הוסיף.

לוועידה, שבה נבחרו 2,001 צירים וצירות שמייצגים את כל סיעות הבית, הגיעו חברי כנסת מסיעות שונות, בהם יואב גלנט, אפרת רייטן, אמיר אוחנה, גלעד קריב, מירי רגב, אבי דיכטר, וכן יו"ר נשיאות המגזר העסקי דובי אמיתי ומזכ"לית הסתדרות המורים יפה בן דוד. 

בנאומו התייחס יו"ר ההסתדרות לאי היציבות הפוליטית: "אני יודע לעבוד מול כל ממשלה שתקום. הציבור בישראל מאס בחוסר היציבות. מערכות הבחירות החוזרות ונשנות מערערות את האחדות ומייצרות חוסר ודאות. הציבור בישראל מבין יותר מתמיד כי הגוף היציב ביותר הממלכתי ביותר היא ההסתדרות. הובלנו רפורמות מרחיקות לכת בחברת חשמל, במקורות, בנמלי הים, בבנק ישראל, במערך כיבוי האש, המצילים, העובדים הסוציאליים, עובדי מערכת הבריאות, עובדי השמירה והניקיון, הסייעות ועובדות החינוך, עובדי קופות החולים ובימים אלה אנחנו משלימים רפורמה ברכבת ישראל. כאן אני יכול לבשר כי במשא ומתן לילי חתמנו שלשום על נייר הבנות בין ההסתדרות לאוצר וועד העובדים ברכבת ישראל להסכם רפורמה מקיף".

"יחד עם זאת, לפנינו עוד מלאכה מרובה וכמה יעדים מרכזיים להמשך: העלאת שכר המינימום ל-6,000 שקל בחודש, יעד שנחתם ונתקע בוויכוחים הבלתי נגמרים בין חברי הכנסת, והסכם מסגרת חדש שדרכו נטפל ונקדם את ציבור העובדים בישראל. אנחנו חייבים לשלב בעולם העבודה את החברה החרדית, החברה הערבית, אנשים עם מוגבלויות, אנחנו חייבים יותר הכשרות מקצועיות, גיוון תעסוקתי ואיזון נכון ובריא יותר בין העבודה לבין תרבות הפנאי והמשפחה. לצורך כך נפעל לקיצור שבוע העבודה בישראל", אמר.

ארנון בר-דוד (צילום: באדיבות ההסתדרות)
ארנון בר-דוד (צילום: באדיבות ההסתדרות)

בר-דוד התייחס גם לתפקידה וחשיבותה של ההסתדרות: "ההסתדרות הוקמה לפני כ-102 שנים. במובנים רבים היא זו שבנתה את המדינה והיא זו שהניחה את היסודות למדינה שבדרך. לקחנו ביחד את ההסתדרות לעולם חדש, עולם של קידמה, של מחשוב ושל חשיבה מחוץ לקופסה, עולם שבו אנו מובילים ולא עושים את אותו הדבר. אמרתי מתחילת דרכי בהסתדרות שאם חפצי חיים אנחנו, נהיה חייבים להמציא את עצמנו מחדש כל הזמן. אנחנו פה כדי להמשיך ולבנות את המדינה. אני עומד כאן לפניכם היום כיושב ראש ההסתדרות כי הדרך שלי ניצחה. העובדים בישראל העבירו מסר נחרץ של אחריות, מנהיגות, ממלכתיות, נחישות, בלי גדרות מסביב, הסתדרות שהיא פתוחה לכולם, ללא חשש להניף דגלים חדשים. כוחה של ההסתדרות הוא גם ביכולת שלה להסתגל לשינויים ולהגיב להם בזמן אמת, בדיוק כפי שעשינו בשלוש וחצי השנים האחרונות המטורפות שעברנו ביחד. 

"תראו מה קרה במדינת ישראל בשנים הללו: ארבע מערכות בחירות והחמישית בפתחנו, שלוש שנים וחצי ללא תקציב מדינה, מגיפת קורונה אחת ומבצע 'שומר חומות' אחד. בתוך כל הכאוס מסביב ואל מול הוואקום השלטוני, ההסתדרות הולכת ומבססת את מעמדה כאחד הגופים היציבים, האחראים והחזקים ביותר במדינת ישראל. חזרנו לשורה הראשונה של מקבלי ההחלטות במדינת ישראל, לא עוד יושבי הספסלים האחוריים עם צמיגים, מגאפונים ושביתות פראיות. בתוך כל חוסר הוודאות, ההסתדרות בראשותי חתמה על כ-800 הסכמים קיבוציים. הם ימשיכו להתקוטט ולפזר את עצמם לדעת ואנחנו נמשיך לבנות את המדינה. תפסיקו לשחק בכנסת אחד עם השני, ותתחילו להוביל את המדינה קדימה".

לדברי יו"ר ההסתדרות, "בנינו פה ביחד אחדות פוליטית מרוב הסיעות המרכיבות את הפוליטיקה בהסתדרות. האחדות שיצרנו בין כל שבטי ישראל, בלי הבדלי דת גזע ומין, בתוך הבית של העובדים והגמלאים בישראל מוכיחה שאפשר לחיות בחלקת הארץ הזו בארץ ישראל ביחד, בשיתוף פעולה, ללא שנאות, כשיש מכנה ויעד משותפים - הגנה על העובדים והמשק בישראל. עם כניסתי לתפקיד חיכתה על שולחני ערימה של חוקים כנגד ההסתדרות, והיום אני יכול לומר לכם - אין יותר איומי חקיקה כנגד העובדים והגמלאים בישראל. אנחנו כיום במקום אחר, פועלים בכל המפלגות, לא עוד מפלגה שיש לה הסתדרות ולא עוד הסתדרות שיש לה מפלגה. הימים האלו הסתיימו".

בהתייחס לעתידה של ההסתדרות, אמר בר-דוד כי "אני מאמין בתהליך שינוי ה-DNA של ההסתדרות. בעבר הפכתי שולחנות והיום אני משתדל לשבת סביב שולחנות. אפשר להשבית את המשק בישראל בשיחת טלפון אחת. יחד עם זאת אני מאמין בהידברות, שותפות עם המדינה והמעסיקים על מנת לקדם ביחד את המשק והחברה הישראלית. השותפות עם דובי אמיתי, יו"ר נשיאות המגזר העסקי, ועם חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי, מוכיחה את עצמה מדי יום. נמשיך ביחד עם שר האוצר, הממונה על השכר באוצר וצוותו ועם ארגוני המעסיקים לדחוף קדימה את המשק הישראלי. 

"נמשיך ביחד עם נעמת, עם חברתי חגית פאר יו"ר נעמת הנבחרת, לקדם את מעמד הנשים במדינת ישראל ולהצעיד את נעמת כארגון הנשים המוביל והחשוב במדינה. נעודד ביחד יותר נשים להגיע לתפקידים ולמינויים בכירים. אני רוצה לראות יותר נשים מובילות וועדי עובדים, ונמשיך להילחם על עתיד החינוך לגיל הרך במדינת ישראל. נמשיך ביחד עם שמוליק מזרחי, יו"ר הסתדרות הגמלאים, לייצג ולהגן על הגמלאים במדינה, על כבודם, על מעמדם ועל הקצבאות שלהם.

"אני רואה את ההסתדרות פועלת לא רק במישור האיגודים המקצועיים, אלא ממשיכה להרחיב את סל השירותים לחבריה על פי החזון של בן גוריון. פיתחנו בשנים האחרונות את מועדון 'עובדים בריא' ואת מועדון 'ביחד בשבילך', והרחבנו את תוכנית ביטוח התרופות 'בריאים ביחד' לכל חברי המועדון. הקמנו את פורום ארלוזורוב ואת פורום העצמאים. בנינו את הקרן לסיוע הדדי מבית ההסתדרות ועזרנו כמיטב יכולתנו למאות משפחות חברי הסתדרות נזקקות. יצרנו את פרויקט 'לומדים ומתקדמים', פרויקט ההשכלה לחברי ההסתדרות, וכמובן המוצר החדש 'פרינדס' שבימים אלו פועל בכל רחבי מדינת ישראל. נמשיך להרחיב ולשפר את סל השירותים שאנחנו מעניקים לחברי ההסתדרות ולמשלמי דמי הטיפול, ונפעל להגדלת מספר חברי ההסתדרות מ-800 אלף למיליון".

ועידת ההסתדרות ה-23 (צילום: באדיבות ההסתדרות)
ועידת ההסתדרות ה-23 (צילום: באדיבות ההסתדרות)

בוועידה הציג מנכ"ל ההסתדרות ורמ"ט יו"ר ההסתדרות אופיר אלקלעי את יעדי הארגון, ובהם: שיפור במעמד העובדים, שכרם וזכויותיהם הסוציאליות; קידום שוויון הזדמנויות בעבודה ללא הבדלי גיל, גזע ומין; צמצום הפערים בחברה ושיפור מעמדם ותנאי עבודתם של עובדים מוחלשים; המשך תנופת ההתאגדות, חיזוק העבודה המאורגנת וחתימה על הסכמים קיבוציים שיבטיחו את זכויות העובדים; יצירת תשתית איתנה שתבטיח את רווחת העובדים לאחר פרישתם ותאפשר להם להזדקן בכבוד; קידום תעסוקת אנשים עם מוגבלות; הגברת הבטיחות בעבודה; ועידוד העדפת תוצרת כחול לבן בכל מגזרי המשק.