"ביטחון תזונתי הוא ביטחון קיומי": זו התעשייה שהעתיד של ישראל תלוי בה

האם ענף הפודטק יכולה לייצר יציבות וביטחון ולהניע את המשק הישראלי קדימה? אופק רון שוחח עם מעריב על החשיבות של תעשיית הפודטק כמענה לחוסר ביטחון תזונתי ולמשבר האקלים ועל מצבן של החברות הישראליות כיום

מתן וסרמן צילום: פרטי
סלמון טבעוני
סלמון טבעוני | צילום: Oshi Inc
2
גלריה

אופק רון הוא אקטיביסט טבעוני ותיק, חבר ועד מנהל שכיהן כסמנכ"ל בעמותת ויגן פרנדלי העולמית ומנהל קהילת המנכ"ליות והמנכ"לים של תעשיית החלבון האלטרנטיבי בישראל. לפני כ-3 שנים הקים יחד עם צוות מדענים (ד"ר אריאל שקלני, ד"ר הילה אלימלך וד"ר רון סיקסיק) את חברת "אושי".

"אושי" היא החברה הראשונה בעולם שפיתחה סלמון טבעוני שניתן לבשל ולהגיש כנתח. המוצר כבר נמכר במסעדות ברחבי ארצות-הברית ונחשב למוביל בתחומו בעולם. "אושי" זכתה בפרסים כולל מקום 18 בדירוג הסטרטאפים המבטיחים של מדינת הישראל.

בשנתיים האחרונה תעשיית הפודטק העולמית חוותה משבר, חברות הפודטק המצליחות בעולם כגון "אוטלי" (חלב צמחי) ו"ביונד מיט" (בשר צמחי) חתכו כ-90% מהשווי בשיאן. יחד איתן, ירד הרעב למשקיעים, ומאות חברות פודטק בעולם לא צלחו בגיוס משאבים ונאלצו לסגור את הדלתות.

רון מספר: "ב-2021 משקיעים שפכו מיליארדי דולרים על התחום שלנו ומדינת ישראל הייתה שניה אחרי ארה"ב בגיוסי הון בתחום החלבון האלטרנטיבי, ובסוף 2022 הברז נעצר. רק השנה יש ניצנים של חזרה של משקיעים לתחום". אופק טוען שתעשיית הפודטק היא העתיד של מדינת ישראל "ביטחון תזונתי הוא ביטחון קיומי, אם ישראל לא תדע לייצר מנות חלבון ותהיה תלויה ביבוא, אנחנו נאלץ להמשיך לראות את מחירי סל הקניות עולים, יחד עם עלית מחירי היבוא, ובעת משבר אנו עלולים להיות במחסור מזון חמור".

"האופציה השנייה היא מוצרים מבוססי 'תרבית' שבעצם מורכבים מתאים אנימליים אמיתיים של בעלי-חיים שעוברים תהליך של גידול מחוץ לגוף בעל-החיים, מה שמאפשר לאכול את אותו החלבון ללא פגיעה בבעל-החיים ובסביבה. ישנה גם אלטרנטיבה שלישית שנקראת פרמנטציה שבה מגדלים חלבונים חדשים (לא בהכרח מקטניות) בשיטה חדשה של התססה, שמאפשרת מרקמים וחומרי גלם חדשניים יותר".

מימין לשמאל: ד''ר רון סיקסיק, ד''ר אריאל שקלני, אופק רון
מימין לשמאל: ד''ר רון סיקסיק, ד''ר אריאל שקלני, אופק רון | צילום: Oshi Inc

"בישראל הקמתי קהילה מאד חזקה של המנכ"ליות והמנכ"לים בתחום, אנחנו פעמיים בשנה עושים 'אוף-סייט', ומעבירים יחד יום שלם עם פעילויות ושיתופים כנים מחוץ למשרד. קורה כאן משהו גדול, תחום חדש שמתפתח, ומה שהכי מפתיע אותי לטובה זה שכמעט ואין חברות שנסגרו בתחום בישראל, היזמים כאן נחושים יותר מבמדינות אחרות".

תגיות:
מזון
/
תעשיית הבשר
/
פודטק
/
הייטק
/
תחליפי מזון
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף