"רציתי להאיר את פועלם": פרשיות הריגול הגדולות עולות על לוח הציור

התערוכה "סגול מצומצם" של עפרי סלע מתארת את רגעי השיא של משימות סודיות של המוסד הישראלי שמעטים יודעים אותן לפרטיהן: "כציירת יכולתי לדמיין את הסצנה"

מעריב אונליין - לוגו צילום: מעריב אונליין
מעריב אונליין - זכויות יוצרים
מעריב אונליין - זכויות יוצרים | צילום: מעריב אונליין
4
גלריה

שש פרשיות ריגול מהנודעות והמסעירות בתולדות המדינה ניצבות במרכזה של התערוכה "סגול מצומצם", סדרת ציורי שמן של עפרי סלע, 25, המתארים את רגעי השיא של משימות סודיות של המוסד הישראלי שמעטים יודעים אותן לפרטיהן. תערוכת היחיד היא תוצר של פרוייקט הגמר של עפרי סלע שתיפתח ביום חמישי ה-29 ביולי, במסגרת תערוכת הבוגרים של בית הספר לאמנות של הפקולטה לאמנויות, סמינר הקיבוצים.

הרעיון לפרוייקט נולד כבר במהלך שירותה הצבאי באחת היחידות המסווגות של חיל המודיעין בה שירתה עפרי סלע. שם התערוכה "סגול מצומצם" לקוח משם הקוד ל"סיווג סודי ביותר" בקהילת המודיעין. "עדיף שתכתבתי שלא נחשפתי בשירות הצבאי ל'סגול מצומצם'", היא אומרת.

השירות הצבאי מ-2015-2013 עורר בחיילת הצעירה סקרנות לעולם הריגול, והיא נשאבה אליו ואל הסיפורים אודות אנשי הצללים. "אלה אנשים משמעותיים לביטחון ישראל, אחראים על פעולות גדולות וסודיות, אך אינם מקבלים את הבמה שמגיעה להם, שלא לדבר על התהילה. נשארים עלומים עד יום מותם וגם אחרי מותם. אמנם הסודיות היא חלק מהותי מהיותם אנשי מוסד, ועדיין בעידן בו פוליטיקאים ואנשים אחרים נלחמים על דקת התהילה על המסך, רציתי להאיר את פועלם במסגרת המותר, גם מתוך הכרת תודה להם ממני כישראלית וכציונית", היא אומרת.

בתחקיר שערכה לקראת התערוכה קראה סלע ספרים בנושאי ריגול ובהם "המוסד, המבצעים הגדולים" מאת מיכאל בר זוהר ונסים משעל שיגיעו לפתיחת התערוכה, כמו גם יוסלה שוחמכר שהבטיח את הגעתו. היא נפגשה עם סוכן מוסד לשעבר. "ישבנו שעות והוא סיפר לי כל מה שיכול היה לספר ללא אינפורמציה מפלילה, כמובן. שמעתי על משימות, מחשבות רגעי הפחד והשיא", היא אומרת.

עפרי סלע
עפרי סלע | צילום: דורון סלע

אלה שש הפרשיות שהיוו השראה לציורים של עפרי סלע. ציור שמן על קנבס בגודל 60X60 ס"מ.

"הציור מבטא את הרגע לפני שאיש המוסד צבי מלחין מזנק על אייכמן".

"רגע השיא בציור כשיוסל'ה המחופש לילדה נמצא בשדה התעופה שניה לפני שרות בן דוד מבריחה אותו מהארץ".

סוכן המוסד יעקב מידד שהתחזה לאיש עסקים אמיד, יצר קשרים עם צוקרס, שהתפתחו לקשרי ידידות. במהלך המבצע שכר המוסד וילה בפרבר קטן באורוגוואי, ובה התמקמו חמישה חברי חוליית החיסול. בשל חוזקו הפיסי של צוקרס צפה מידד שהמאבק ללכידתו יהיה קשה ומדמם. לפיכך הורה לסוכנים לחכות לו בתחתונים כדי שבגדיהם לא יוכתמו בדם. המאבק הקשה לא הותיר ברירה והסוכנים נאלצו לירות בצוקורס. גופתו הוכנסה לתוך ארגז עליו נתלה דף עם פירוט  כל פשעיו נגד האנושות. על ההודעה היו חתומים "אלה שלא ישכחו לעולם".

"הציור מתאר את סוכני המוסד בתחתונים,  ממתינים לתליין מריגה. אך הותרתי את פניהם מטושטשות, כדי להשאירם עלומים" מבהירה סלע

'"השתמשתי כהשראה לציור בצילומי הסוכנים ממצלמות האבטחה במלון כשהלובי משמש לי קומפוזיציה לציור". "27 סוכנים''. ציור: עפרי סלע
'"השתמשתי כהשראה לציור בצילומי הסוכנים ממצלמות האבטחה במלון כשהלובי משמש לי קומפוזיציה לציור". "27 סוכנים''. ציור: עפרי סלע | ''27 סוכנים''. ציור: עפרי סלע (צילום: ללא)
"דמיינתי את דמותו של אלי כהן. ויזואל חזק מאד". ''האיש שלנו בדמשק''. ציור: עפרי סלע
"דמיינתי את דמותו של אלי כהן. ויזואל חזק מאד". ''האיש שלנו בדמשק''. ציור: עפרי סלע | צילום: ללא

"בציור תיעדתי את אחת הנשים האחראיות על כפר הנופש כשהיא מקבלת את היהודים האתיופים יורדים ממשאית ולפני עלייתם לסירות הגומי שהשיטו אותם לספינה 'בת גלים'. סיטואציה מפחידה".

עפרי סלע, 25 מתגוררת בתל אביב. לאחר שחרורה מהצבא נסעה ללמוד אמנות בארה"ב  בקולג' "נורמן דייל" ושבה כעבור שנה להמשיך את לימודי התואר בפקולטה לאמנויות בסמינר הקיבוצים. במקביל ללימודיה הקימה לפני ארבע שנים את "פיינט פאב" עסק שמהותו אטרקציה ללימוד ציור והנגשתו גם למי שאינם ציירים.  הפעילות מתקיימת במשך שעתיים בפאבים באיזור תל אביב בשילוב ציור אוכל ואלכוהול.

תגיות:
ריגול
/
ציור
/
תערוכה
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף