התמונה במשרד של יורם שפטל פתחה תיבת פנדורה של גנגסטרים | יעקב בר-און

תמונה במשרד של יורם שפטל הובילה אותו אל מאיר לנסקי, ומשם לתיבת פנדורה של הגנגסטרים היהודים: הבמאי אבי מרזוק מספר על הבלש שהפך ליוצר דוקומנטרי, העבודה ב"האח הגדול" והסדרה הבאה על שמעון פרס

יעקב בר און צילום: מירי צחי
עקבו אחרינו
מאיר לנסקי
מאיר לנסקי | צילום: Library of Congress
4
גלריה
יורם שפטל
יורם שפטל | צילום: פלאש 90

מהעולם הזה הגיע לנסקי, שאמנם טען שמעולם לא הרג איש, אך היה בפועל עבריין בסדר גודל עצום ושמו נודע לשמצה. "מה שעניין אותי בו היה הצד היהודי שלו והקשר למדינת ישראל", אומר מרזוק. "הרגשתי שבמידה מסוימת עיגלתי את הדמות שלו. האם התאהבתי בה? לא, אבל כן הכנסתי אמפתיה לקרימינל שהיה".

"תוך כדי יצירת הסדרה הרגשתי שיש בי ערגה לדמות חריגה כמו זאת של לנסקי, שנדחקה מהנרטיב היהודי עוד בחייה", הוא מציין. "זכיתי שהיו מהדמויות שפעלו סביב לנסקי".

מאיר לנסקי
מאיר לנסקי | צילום: צילום מסך מתוך כאן 11

בן 55, מרזוק נולד וגדל באשדוד, ושם גם התגבשה אהבתו לקולנוע, מול המסכים של בתי הקולנוע המקומיים "דגון" ו"אולימפיה". "שם התאהבתי בדבר הזה שנקרא קולנוע, לצד החלום להיות עיתונאי והאהבה שלי להיסטוריה", הוא מספר. "אבל אף פעם לא חלמתי על הוליווד. המקום שלי הוא בדוקומנטרי".

לאחר שירות צבאי ב"מורן" (יחידה סודית ומובחרת בזמנו) ועבודה כבלש פרטי, יצא מרזוק ליפן, כשיצר הסקרנות, לדבריו, "בעבע בי". "מטבעי אני בלש, וזה ניכר גם בעבודה שלי כבמאי", הוא אומר. "הייתה לי בת זוג יפנית ודיברתי את השפה, אבל תמיד ידעתי שאחזור לכאן". עם שובו לישראל פנה ללימודי תקשורת במכללה למינהל.

בית האח הגדול, רשת צמר שטיחים יפים
בית האח הגדול, רשת צמר שטיחים יפים | צילום: ליאור גרונדמן
תגיות:
טלוויזיה
/
תרבות
/
יורם שפטל
/
מאיר לנסקי
/
כאן 11
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף