כמה יין אנחנו שותים וכמה בשר אנחנו אוכלים? הרגלי הצריכה בישראל

משרד החקלאות, פרסם נתונים לקראת חגי תשרי על צריכת המאכלים המאפיינים את ראש השנה וסוכות – דגים, בשר בקר, עוף, רימונים, תפוחי עץ ויין

משה כהן צילום: מעריב אונליין
קצביה בסופרמרקט
קצביה בסופרמרקט | צילום: נתי שוחט, פלאש 90
3
גלריה

אספקת הדגים הממוצעת בישראל עומדת על כשמונה ק"ג לנפש בשנה ובשבוע הקניות שלקראת ראש השנה מזנקת הצריכה הממוצעת של דגים ברשתות השיווק בכ-42%. כך מסר משרד החקלאות, שפרסם נתונים לקראת חגי תשרי על צריכת המאכלים המאפיינים את ראש השנה וסוכות – דגים, בשר בקר, עוף, רימונים, תפוחי עץ ויין.

מהנתונים עולה, כי אספקת הדגים לנפש בישראל עומדת על כשמונה ק"ג בשנה, שמוערכים בכ-150 גרם בשבוע לאדם במונחי דג אכיל ("מפולט") כאשר כ-29% מכמות זו היא של דגים טריים. בשבוע הקניות לקראת ראש השנה (7 ימים לפני ערב החג) צופים במשרד החקלאות גידול חד של כ-42% בכמות צריכת הדגים ברשתות השיווק, לעומת שבוע ממוצע בימות השנה.

בשנת 2023, עמדה האספקה על כ-75 אלף טון דגים (במונחי דג אכיל), לעומת כ- 48 אלף טון בשנת 2013. כ-92% מהדגים הנצרכים בישראל, שהם כ-69 אלף טון, מיובאים, כאשר רובם קפואים. היתר, כ-6,000 טון מקורם מייצור מקומי, כאשר אלו דגים טריים בלבד.

על פי נתוני ה-OECD-FAO, באסיה הצריכה הממוצעת בין השנים 2021-2023 הייתה 24.7 ק"ג לנפש בשנה, באפריקה 9.6 ק"ג לנפש בשנה, ביבשת אמריקה 16.7 ק"ג ובאירופה 20.9 ק"ג לנפש בשנה, במונחי דג שלם.

על האש, אילוסטרציה
על האש, אילוסטרציה | צילום: אינג'אימג'

עוד עולה מנוני משרד החקלאות, על צריכת הבשר, האספקה הישראלית לנפש בשנת 2023 עמדה על כ-17.7 ק"ג בשר בקר בממוצע (טרי וקפוא) - ירידה של כ-12% לעומת השנה הקודמת.

בשנת 2023 נאמד היצע הבשר בכ-172 אלף טון בשר. את הבשר שנצרך בישראל ניתן לחלק לשלוש קטגוריות עיקריות: בשר טרי שנשחט בישראל (43%), בשר מצונן מייבוא (17%) ובשר קפוא מייבוא (40%), שני האחרונים מגיעים לישראל לאחר שחיטה בחו"ל. בשבוע הקניות לקראת ראש השנה, נצפית עלייה בביקוש ובצריכה של כ-54%, בהשוואה לממוצע כמות הבשר הנמכרת ברשתות השיווק בשאר ימות השנה.

על פי נתוני משרד החקלאות, יבול הרימונים בעונת 2025/2024 מוערך בכ-40 אלף טון.במשך שנים רבות התרכז ענף הרימונים בעיקר בשיווק רימונים שלמים בתקופת חגי תשרי, והיקפו היה מצומצם ועמד על כ-3,500 דונם.נכון לשנת 2022, הענף עומד על כ-18 אלף מטעים מניבי פרי ועוד כאלף דונם מטעים צעירים המעובדים על ידי כ-200 מגדלים בכל רחבי הארץ.

במשרד החקלאות ציינו, כי ניתן לראות גידול משמעותי במכירת הרימונים ברשתות השיווק בשבוע לפני ערב החג. הכמות הנמכרת של רימונים בשבוע זה מהווה כ-18% מהכמות הנמכרת במהלך השנה כולה. אספקת הרימונים לנפש בישראל עומדת על כארבעה ק"ג רימונים בשנה, לרבות תוצרי רימון (כגון: מיץ רימונים).

לצרכן הישראלי אין העדפה מובהקת בין יין אדום ללבן. אולם, במרוצת השנים ניתן להבחין במגמת עלייה בצריכת יין לבן בישראל ונצפית מגמת עליה בנטיעות של זני יין לבנים.

בישראל מגדלים כ-50 אלף טונות של ענבי יין בשנה על שטח של כ-65 אלף דונם. ייצור היין הישראלי עומד על כ-42 מיליון בקבוקי יין בשנה וכ-11 מיליון בקבוקי תירוש. ב-70% מהכרמים בישראל נטועים זני ענבים אדומים, כאשר הפופולריים ביותר הם קברנה סוביניון, קריניאן ומרלו.

חליצת פקק מבקבוק יין
חליצת פקק מבקבוק יין | צילום: אינגאימג'
תגיות:
בשר
/
דגים
/
צרכנות
פיקוד העורף לוגוהתרעות פיקוד העורף