שינויי האקלים שמאיימים על החקלאות העולמית כבר אינם תרחיש עתידי - הם המציאות. מקורות המים מצטמצמים, שטחים פוריים נעלמים, ושרשרת אספקת המזון הופכת פגיעה מאי פעם. בעולם שבו ייצור מזון טרי ויציב הפך לאתגר אסטרטגי, נדרשת תשתית חדשה לחלוטין. דווקא מתוך המציאות הזו צומחת אחת ההצלחות הישראליות המרשימות של השנה: מערכת חקלאות סגורה שמפותחת על ידי ד"ר ציפי שהם, וזכתה השבוע במקום הראשון בתחרות AgTech Breakthrough 2025.
ד"ר שהם, חוקרת סרטן ישראלית, החליטה להתמודד עם בעיה שאינה רפואית: כיצד לגדל מזון איכותי כשהשטחים הפוריים מצטמצמים, המים מוגבלים, והאקלים בלתי צפוי. החברה שהקימה, GreenOnyx, הצליחה לגבור על מאות מיזמים בינלאומיים של ענקיות האג-טק ולהציג פתרון פורץ דרך: מערכת חקלאית סגורה ומבוקרת לחלוטין בשם QFarming®, המוגנת ביותר מ-20 פטנטים.
המערכת מאפשרת לגדל ירקות-על זעירים, בעלי ערך תזונתי גבוה, בלי תלות בשטח אדמה, תוך זמן גידול קצר ותפוקה עקבית. המוצרים, הנקראים Wanna greens®, כבר נמכרים בשוק, כולל בחנויות של רותי ברודו, אחת המשקיעות בחברה. המערכת אף עברה מבחן קיצוני ב-2023, כשהוטסה לתחנת החלל הבינלאומית עם מעבורת SpaceX CRS-29 והוכיחה את יעילותה גם מחוץ לאטמוספירה.
לא עוד טרנד
לדברי ד"ר שהם, מדובר ב"תגובה הכרחית, לא בטרנד". המערכת מאפשרת לגדל מזון טרי בכל מקום ובכל עונה, ללא חומרי הדברה, תוך שליטה מלאה על איכות ותפוקה, חיסכון במים ואנרגיה וניצול יעיל של שטח. היא מעריכה שהשוק שבו פועלת החברה מוערך בכ-190–200 מיליארד דולר וצפוי לצמוח בקצב דו-ספרתי מדי שנה.
הרקע שלה כחוקרת סרטן תרם רבות לפיתוח. היא ניתחה את הבעיה גם מזווית כלכלית ובריאותית, כדי להבין מה באמת עולה כסף, מה הצרכנים רוצים לאכול, ואיך ליצור מערכת שתהיה גם יעילה וגם רווחית. לדבריה, רבים מהמיזמים בתחום נכשלו בעבר כי התמקדותם הייתה רק בטכנולוגיה, ולא במודל העסקי או בהעדפות הצרכנים.
ד"ר שהם סיכמה: "אני גאה בצוות שלנו שלא הסתפק ביצירת פיתוח טכנולוגי, אלא יצר מהלך חדשני עם תשתית אסטרטגית גלובלית שתשנה את מה שאנחנו אוכלים, איך אנחנו מגדלים, ואיך אנחנו חושבים על ביטחון תזונתי".