שוקי ההון מושפעים מאוד מהמגמות בוול סטריט. כמעט חודש עבר מאז כניסת דונלד טראמפ לבית הלבן, ובניגוד להערכות רבים, מדדי המניות, האג”ח וגם ערך הדולר מדשדשים. באותה עת, מדדי המניות בגוש היורו מראים ביצועים נאים.
בעבר הייתה תמימות דעים בקרב בתי ההשקעה הגדולים בארה”ב לגבי אטרקטיביות ה־Trump trade שבאה לידי ביטוי בהמלצותיהם להעדיף מניות אמריקאיות, למכור אג”ח ממשלתיות ולרכוש דולרים. חלק ניכר מהעובדות הלכו נגד ההמלצות הנ”ל, ובולטים הביצועים של מדד המניות העיקרי, S&P500, שמראה בשלושת החודשים האחרונים תנודתיות ללא מגמה ברורה.
האם אכן מחירי אג”ח ממשלת ארה”ב ירדו והתשואות לפדיון עליהן עלו? אומנם התשואה ל־10 שנים עלתה מאמצע נובמבר ועד אמצע ינואר מ־4.46% לשנה ל־4.80%, אך בחודש האחרון נרשמה ירידה בחזרה ל־4.50%. מדד שער החליפין של הדולר ביחס לסל מטבעות אחרים עמד על 105 נקודות בזמן הבחירות בארה”ב, התחזק במשך מספר שבועות - וירד שוב ל־108 נקודות.
כעת מראה שוק ההון האמריקאי דשדוש מסוים וחיפוש כיוון. מרבית הדוחות הרבעוניים של החברות לרבע האחרון של 2024 מפתיעים לטובה, ובמקביל מדדי המניות באירופה מראים ביצועים נאים מתחילת השנה: בזמן ש־S&P500 עלה 2.5%, מדדי היורוסטוקס 50 ו־600 עלו בשיעור של כמעט פי שלושה, וכמעט שלא חל שינוי בשער החליפין של היורו מול הדולר מתחילת השנה.
סבורני שרמת אי־הוודאות עלתה בצורה משמעותית על רקע ההצהרות התכופות של הנשיא בנושאים חשובים, ולעתים קרובות החזרה מהן תוך שעות או ימים. הדוגמה הבולטת לכך היא ההצהרה על העלאה ניכרת בשיעורי המכס על יבוא מקנדה, מקסיקו וסין, ואחריה ההודעה על השהייה של חודש.
מנגד, העלאת המכסים מול סין נכנסה לתוקף, ובתגובה הסינים הודיעו על שורה של צעדי גמול. רבים המשקיעים שיעדיפו לא לשנות את הפוזיציות הנוכחיות שלהם.
טוב יעשה ממשל טראמפ אם ייצא עם תוכנית כלכלית ברורה, שתכלול את רשימת צעדי המדיניות המתוכננים לשנה־שנתיים הקרובות. ייתכן מאוד שהמצב הקיים בוול סטריט יימשך לפחות עד לסיום הרבעון הנוכחי, ומשקיעים רבים יבחרו להמתין עד להתבהרות המצב.
הכותב הוא מנכ"ל "פעילים" ניהול תיקי השקעות