האיחוד האירופי והודו סגרו היום (שלישי) הסכם סחר חופשי, לאחר קרוב לשני עשורים של משא ומתן, במהלך שממחיש את השינוי המואץ במפת הסחר העולמית. ההסכם, שעדיין דורש אישור סופי של מוסדות האיחוד והודו, צפוי לבטל או להפחית מכסים על כ-97 אחוזים מהיצוא האירופי להודו, לחסוך עד 4 מיליארד יורו במכסים ולהכפיל את היקף היצוא בתוך כמה שנים.
אחד הסעיפים הבולטים נוגע לשוק הרכב. הודו תוריד בהדרגה את המכסים על מכוניות אירופיות מרמות של עד 110 אחוזים כיום ל-10 אחוזים בלבד, במסגרת מכסה שנתית של 250 אלף כלי רכב. גם מכסים על מכונות, כימיקלים ותרופות יבוטלו ברובם, בעוד תחומים חקלאיים רגישים לשני הצדדים הושארו מחוץ להסכם. במקביל, התחייב האיחוד האירופי לסיוע של כ-500 מיליון יורו לתהליך הפחתת הפליטות בתעשייה ההודית.
במובן הזה, ההסכם בין האיחוד האירופי להודו מממש בפועל את המגמה שעליה הצבענו כאן בתחילת ספטמבר, בעקבות זעזוע המכסים של תחילת אפריל. אז תואר שינוי עומק במדיניות הסחר האמריקאית, עם מעבר חד מהובלה של סחר חופשי לגישה של מכסים, לחץ ועסקאות נקודתיות. התגובה של מרבית הכלכלות הגדולות לא הייתה נקמה מיידית, אלא חיפוש שקט אחר מסלולים חלופיים שיאפשרו יציבות, ודאות והמשך זרימת סחר גם בלי וושינגטון במרכז.