היום (שלישי) חל יום שתיית היין הבינלאומי אותו מציינים ב־18 בפברואר מידי שנה. מה זה יום היין? כמו הרבה דברים וימים "מיוחדים", גם היום הזה נולד בארצות הברית, האומה שהמציאה יום לכל דבר (כמעט).

במשך שנים היה זה יום "לאומי" בו התכנסו חובבי יין בארצות הברית לטעימות ושתיית יין. אם כי, בשונה מהדימוי, לא היה זה יום הוללות חסרת עכבות כי אם יום מנומס לחובבי יין נכבדים. ציון התאריך התפשט במשך השנים גם למחוזות אירופאיים והגיע אפילו למזרח. כיום יש שמכנים אותו יום שתיית היין הבינלאומי, בו מציינים את מעלותיו הבריאותיות של היין.

אבל כמו תמיד, הטור הזה עוסק ויעסוק גם הפעם בפן הפיננסי של היין. ידעתם שהשקעה ביין נחשבת להשקעה אלטרנטיבית? אז ככה: השקעה ביין יכולה להיות אפיק השקעה מעניין, אך היא אינה מתאימה לכל משקיע ורצוי מאוד להבין את הסיכויים והסיכונים הכרוכים בה לפני שמחליטים להשקיע ביין.

נתחיל במובן מאליו. השקעה ביין יכולה לגוון את תיק ההשקעות המסורתי, משום שהיא לא תלויה בשוק ההון כפי שאנחנו מכירים אותו. ובנוסף, השקעה ביין יכולה להעניק לנו הגנה מפני האינפלציה משום שיינות יוקרה יכולים לשמור על ערכם ואף להתחזק ריאלית ולכן הוא נחשב ל"מקלט בטוח" יחסית בתקופות של אינפלציה.

אם כבר הזכרתי יינות יוקרה. כדאי לדעת שלהשקעה ביין יש פוטנציאל לתשואה גבוהה. יינות נדירים יכולים להניב רווחים גבוהים, בקבוק יין שנרכש במחיר נמוך של כמה עשרות דולרים יכול להימכר כעבור שנים רבות באלפי דולרים. 

יתרה מכך, התשואה השנתית הממוצעת של יינות יוקרה יכולה לנוע בין 10% ל־15% ואפילו יותר. מה שיפה זה שעליית הערך הזאת פטורה ממס, בטח כשאנחנו מחזיקים בו בפועל ומוכרים אותו ברווח כזה או אחר.

וכאן בדיוק מתחילות גם הבעיות. יין מחייב תנאי אחסון ייחודיים כמו טמפרטורה ולחות מדויקות כדי שלא יחמיץ. כדי שישביח את טעמו, איכותו, צלילותו, צבעו ועוד. ויש עוד בעיה: כדי לממש את הרווח צריך סבלנות. כדי למצוא לקוח שמוכן לשלם. מה גם שלא די בכך שיש לנו את הכסף להשקיע ולשמור על ההשקעה, עלינו "ללמוד" את ההשקעה משום שהשקעה ביין דורשת הבנה מעמיקה בתחום, כולל הכרת זנים, שנות בציר, אזורי יין, מותגים מובילים, שוק היין ומגמותיו.

אז מה תכל'ס, שנגיד "לחיים"?

לא בדיוק. השקעה ביין מיועדת למי שיכול להרשות לעצמו והיא לא מומלצת למי שעדיין עובד על בניית הבסיס הכלכלי שלו. לאחד כזה עדיף להתמקד בקרן חירום, פנסיה וחסכונות אחרים. היא גם לא מומלצת למי שמשקיעים לטווח קצר ואולי אפילו לטווח הבינוני. אפשר לומר שהשקעה ביין היא השקעה בנכס לא נזיל. כן. אני ער לפרדוקס שבביטוי במקרה הזה כך שיש פה סיכון משמעותי.

ובכל זאת, אם אתם בקטע של השקעות אלטרנטיביות, כדאי שתחליטו מראש שההשקעה ביין יכולה להיות חלק מתיק השקעות מגוון, אך מומלץ להקדיש לה אחוז קטן יחסית מהתיק, במיוחד אם אתם משקיעים פחות מנוסים בתחום. למותר לציין שחשוב לבצע מחקר מעמיק, להתייעץ עם מומחים, ולהבין את הסיכונים וההזדמנויות לפני קבלת החלטת השקעה.

וכמו עוד הרבה תחומי השקעה ומוצרים פיננסיים, קיימות מספר דרכים להשקיע ביין. אפשר לקנות ולאחסן במקרר יינות ואפשר, למרבית הפלא, להשקיע באמצעות קרנות מתמחות שמאפשרות גם למשקיעים קטנים להיכנס לתחום הזה.

השקעה דרך קרנות יין יכולה להתאים במיוחד למי שמעדיף להימנע מהתעסקות ישירה במציאת, רכישת ואחסון היינות. אך ייתכן שהשקעה באמצעות קרנות כן תייצר אירוע מס. הן גם גובות בדרך כלל דמי ניהול גבוהים ולדרוש מינימום השקעה. מאידך, קרנות יין מנוהלות על ידי מומחים בתחום היין שבוחרים את היינות להשקעה ודואגים לאחסון ולניהול שלהם. הן יכולות לאפשר למשקיעים להרוויח מהתשואה הפוטנציאלית של שוק היין מבלי להזדקק לידע נרחב או לטיפול שוטף.
להשקיע? 

לסיכום, השקעה ביין דרך קרנות יכולה להיות אופציה טובה למי שרוצה להיחשף לשוק היין מבלי להתעסק בפרטים הטכניים, אך חשוב לבדוק את תנאי הקרן, העמלות והסיכונים הכרוכים בכך. זהו. עכשיו אפשר להרים כוסית.

דניאל שבקס הוא מנכ"ל ’הירשוביץ פיננסים'. אין לראות באמור לעיל משום ייעוץ השקעות, המלצה או חוות דעת באשר לכדאיות השקעה במוצרים פיננסיים מכל מין וסוג שהם