בתדרוך לכתבים כלכליים שערך היום (רביעי) נגיד בנק ישראל, פרופ׳ אמיר ירון, הזהיר מפני ההשלכות האפשריות של הדחת היועצת המשפטית לממשלה וראש השב״כ על הכלכלה. ״לאורך כל הדרך, עוד מפברואר 2023 – דיברנו על כך שיש חיובי והדוק בין חוזקם ועצמאותם של מוסדות המדינה לצמיחה כלכלית״, אמר הנגיד ירון, ״גם השווקים מדברים על כך שככל שתהיה פגיעה בעצמאות המוסדות, זה יתבטא גם בפגיעה בכלכלה״.
כשעלתה סוגיית המשבר החוקתי שעלול להיווצר במצב בו בית המשפט העליון יפסול את הדחתו של ראש השב״כ בר, והממשלה תעשה זאת בכל אופן – אמר כי הוא ״לא יכול לדמיין מצב שבו תהיה פסיקה של בג"ץ ולא יצייתו לה״. הנגיד אמר את הדברים כאמור בתדרוך שנערך לאור פרסום דו״ח בנק ישראל לסיכום שנת 2024.
״בהחלט נכון להטות אוזן לחברות הדירוג״
אמש פרסמה סוכנות דירוג האשראי מודי׳ס סקירה תקופתית על הדירוג של ישראל, בה מסרה למשקיעים כי "פרופיל האשראי של ישראל משקף סיכונים פוליטיים גבוהים מאוד שהחלישו את העוצמה הכלכלית והפיסקלית". לדברי הודעת הסוכנות, "המוסדות במדינה נותרו חזקים באופן כללי, אך נחלשו בשנים האחרונות״.
על אזהרת סוכנות הדירוג המובילה אמר הנגיד בביקורת מרומזת על שר האוצר סמוטריץ׳ כי ״בהחלט נכון להטות אוזן לחברות הדירוג״. לדבריו, ״אנחנו נמצאים בשיח מקצועי תדיר איתן. העובדה שהדירוג והתחזית נותרו בעינם הם תוצאה של חוזקת המשק והמדיניות הכלכלית האחראית בשנים האחרונים. הסיכונים שציינו החברות בהחלט נמצאים ברקע ומצידנו ככל שנוכל לצמצם אותם – הדבר יתמוך בהמשך ההתאוששות הכלכלית״.
לדברי הנגיד שהוצגו במהלך פרסום הדו״ח, יחס החוב-תוצר לא צפוי לרדת השנה ויישאר על כנו - שיעור גבוה של כ-69% - אולם בשנת 2026 צפוי צמצום של יחס זה, בין השאר בשל הגדלת הכנסות המדינה ממיסים, ועסקת הרכישה של חברת וויז על ידי גוגל, שתכניס למדינה סכום עתק - כ-13 מיליארד שקלים לפי הערכות ראשונות. נציין כי בעוד כשבועיים (7 באפריל) יפרסם בנק ישראל את החלטת הריבית שלו, וישחרר גם תחזית מקרו-כלכלית חדשה.
לאורך דבריו, חזר והדגיש פרופ׳ ירון את העובדה כי היה רוצה לראות בתקציב 2025, שעבר אתמול סופית בכנסת, יותר מנועי צמיחה ופחות ״תמריצים לאי יציאה לעבודה״. עוד ציין כי בעיניו ראוי היה לסגור משרדי ממשלה מיותרים ולצמצם בכספים הקואליציוניים.